Witam czy wie ktoś czy w modelu po 2005r gałka zmiany biegów jest odkręcana czy ściągana i szukam nowej po internecie ale nie mogę żadnej znaleśc a gałka jest okrągła dzięki za odpowiedz :):):)
Printable View
Witam czy wie ktoś czy w modelu po 2005r gałka zmiany biegów jest odkręcana czy ściągana i szukam nowej po internecie ale nie mogę żadnej znaleśc a gałka jest okrągła dzięki za odpowiedz :):):)
Najprawdopodobniej ściągana w górę.
A, przed 2005 ? ;)
tez w ten sam sposób
Dodaję temat do zakładek, bo jestem ciekaw jakichś alternatywnych gałek, gdyż moja już jest zdezelowana ;)
Ciężko jest ją ściągnąć ? Trzeba jakieś specjalne narzędzia ?
Pytam, bo czeka mnie ten zabieg. Wylałem sobie "kropelkę" jak kleiłem uchwyt navigacji :(
Z tego co wiem to schodzi ona w górę. Trzeba mocnym i zdecydowanym ruchem pociągnąc gałkę w góre, wtedy schodzi. Niektórzy wspomagają się kluczem francuskim. Podkładają francuza po gałkę (ostrożnie żeby nie porysować) i uderzają młotkiem od spodu.
Nawiasem mówiąc, musze u siebie coś zrobić z gałką zmiany biegów bo też już nie wygląda zbyt rewelacyjnie.
OK, dzięki za info.
ja polecam zainwestowac w galke MOMO Combat EVO Załącznik 31067 sam taka mam i z dopasowaniem jej nie ma problemu i wedlug mnie super wyglada po zalozeniu:)
Ja będę szukał czegoś bliskiego standardu lub wręcz oryginalnej.
Nie żebym kogoś tutaj reklamował ale polecam ten temat przejrzeć: http://www.forum.alfaholicy.org/foru...elfer27-6.html
Dodam tylko, że gałeczki z dekielkami od JTD też obszywałem a zdjęcia dołączę, jak wrócę z urlopu około 8 sierpnia.
To juz wedlug gustu;) a u Belfera to bym sobie obszyl kiedys kierownice skora:)
no tak ale nadal nie wiadomo nic na temat demontażu gałki wszyscy piszą że chyba się ściąga :confused:
wejdz sobie na galki.pl tam na forum>Alfa Romeo>147 jest tutorial wymiany gałki. BTW, bardzo fajne gałki robią - chyba się skuszę w najbliższym czasie :-)
zdecydowanym ruchem pociągnij gałkę do góry, ewentualnie podłuż klucz francuski i tez ciągnij..
ALE UWAŻAJ NA NOS był taki jeden co już przy tej robótce go sobie połamał.
oki dzięki spróbuję a i będę uważał na nos hehe:)
W jtd są gałki nabijane. Może i można je ciągnąć siłą ale u siebie wybiłem ją kluczem i młotkiem.
Poza tym polecam kolegę Belfer27. Odświeżył mi plastikowy dekiel i resztę obszył świeżutką skórą.
Wygląd rewelacja. W dotyku naprawdę świetna. Cena bardzo przystępna.
Wrzuciłbym fotkę ale nie mam auta obecnie do dyspozycji, za to pewnie kolega Belfer27 ma jeszcze zdjęcia mojej gałeczki :)
no dawac te zdjęcia hehe:D
Ta gałka MOMO pasuje tylko do wersji bez podciąganego wstecznego. A zdjęcia większości gałek są chyba w temacie do którego link podałem wcześnie.