Poza tym coś brzęczy pod maską. Jedno z drugim musi być powiązane a i wysłuchałem że najprawdopodobniej brzęczy to coś przykręcone do silnika po prawej stronie. Co to może być alfa przestała odpalać sama z siebie.
Poza tym coś brzęczy pod maską. Jedno z drugim musi być powiązane a i wysłuchałem że najprawdopodobniej brzęczy to coś przykręcone do silnika po prawej stronie. Co to może być alfa przestała odpalać sama z siebie.
a jaki masz silniczek, bo w benzynce i dieselku co innego brzeczy z prawej strony
Nie czyta Ci kodu z kluczyka - imobilajzer. Sprawdzić antenkę kluczyk i centralkę.
Głęboko pod kolanami kierowcy masz puszkę immo, dochodzi do niej płaski szary kabelek z wtyczką podobną do telefonicznej - wyjmij tę wtyczkę, poruszaj, ewentualnie spryskaj czym trzeba i jest szansa, że odpalisz.
alfa jest w benzynie
tak jak kolega napisał ,wtyczka w puszce immo. dodatkowo zdejmij osłonę z kolumny kierowniczej i przeczyść antenkę od immo. to plastikowe kółko nałożone na stacyjke. powinno hulać.
Autor tematu : wypowiedz się jak ''poszło''-dzięki :)
Co do CODE to moga to byc jeszcze bezpieczniki pod maska.
Ja wymieniałem baterie w kluczyku i nie pomogło, dobiero jak poodpinałem wtyczki od immo i od stacyjki zaczął odpalać bez problemu:) Pozdrawiam
Tak jak piszą wcześniej koledzy, wyczyść sobie antenkę od immo, bo u mnie to było problemem, dla sprawdzenia przejrzy sobie czy jakiś kabel z wtyczki nie wypadł, bo też się tak zdarza..
A co ma bateria w kluczyku do immo?
- - - Updated - - -
I co my niby mamy z tego wiedzieć? Do silnika z tej strony jest przykręcone co najmniej kilka rzeczy. Poza tym ostatnio powstało co najmniej klika niepotrzebnych tematów odnośnie immobilisera a w tej kwestii już jest prawie wszystko na forum napisane... Może by tak czasem użyć wyszukiwarki?
Witam, podepne sie pod temat, mam podobny problem lecz u mnie code znika, a mimo to alfa nie odpala. po przekreceniu gasna kontrolki i nie slychac rozrusznika zeby chociaz chcial zakrecic. Jedyne co sprawdzilem to napiecie akumulatora nie spada po przekreceniu kluczyka wiec nie jest to wg. mnie wina akumulatora. Dodam, ze rano odpalil i po zgaszeniu juz niestety nie. Prosze po wskazowki co moge jeszcze sprawdzic we wlasnym zakresie?
U mnie podobnie tylko że mam 2.4 jtd 166,nie odpaliła wyskoczyło code cofnołem zapłon i jeszcze raz przekręciłem odpaliła normalnie. Auto stało kilka dni myślę że to może być wina 1) słaby akumulator mało jeździmy jest niedoładowany a przy rozruchu jest największy pobór. 2) zaśniedziałe styki przy imo. lub centralce. W moim przy[padku było to 2-gie.
A podobno można odpalic awaryjnie auto 6 razy przekręcić i cofnąć zapłon, nie testowałem tego ale podobno resetuje się imobilaizer.
Ale u mnie code gasnie wiec imo wg. mnie nie jest tutaj powodem, jakie jeszcze elementy odpowiadaja za uruchomienie rozrusznika? Dodam, ze wyczyscilem polaczenie przewodu - do karoserii ale nie pomoglo niestety aby odpalic maszyne.
podnoszę - wczoraj o tej porze byłem zadowolony bo zrobiłem sobie w końcu kluczyk, relacja w temacie "Kluczyk AR 156 " sprawdziłem z mieszkania czy centralny działa i działał ale jak dziś wsiadłem, żeby odpalić Bellę niestety ale pokazuje się kontrolka CODE i teraz najlepsze, kluczyk z baterią i centralnym zamkiem - nie odpala auta pokazuje się kontrolka CODE, a kluczyk "pusty" w środku bez układu tylko sam grot - odpala Bellę, spróbowałem więc włożyć kluczyk z bateria i odpalić za pomocą pedału gazu i karty CODE - zadziałało ale niestety nie zakodowało mi kluczyka ... i tak mam kluczyk, który otwiera mi centralny zamek z pilota ale nie odpala auta i kluczyk, który otwiera mi mechanicznie auto i może też odpalić auto. Pytanie jest takie:
Czy jak odpaliłem auto za pomocą karty CODE - to kluczyki są już rozkodowane i muszę jechać do ASO na ich zakodowanie (różnie różni piszą na forach)
Jest sens rozbierania kolumny kierownicy i czyszczenia styków mimo wcześniejszego odpalenia z kodu?
Jak najlepiej wybrnąć z tej sytuacji - otwieranie z pilota jest mi niezbędne :/
Dzięki za info :)
centralny może działać, a pestke od immo przełożyłeś do nowego kluczyka?
Nic nie przekladalem kluczyk dostalem bez koszyka na baterie i tylko z plytka.Dlatego musialem dokupic kluczyk zeby miec tek koszyczek ...jaka pestke masz na mysli i gdzie ona powinna byc bo moze ja mam tylko nie wiem ze to ona :)
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Probowalem z 6sciokrotnym przemrecaniem kluczyka do pozycji MAR - nie dzila. Wyczyszcze jeszcze antene w kolumnie kierownicy. Napisz prosze jak mnien wiecen wyglada ta pestka/ pastylka bo cos czuje ze w oryginalnym tez jej nie ma :/ ach i kluczyk ktorhm probuje odpaliz z obudpwy z ukladem i bateria jest oznaczony kodowaniem 3 zmienie dzis na grot z kodowaniem 2 i sporubje jeszcze raz
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
W starym kluczyku powinna być jakaś pestka od immo. Bez tego nie odpalisz;)
Ale coś Ty się tak uparł na kodowanie?! Koduje się pilota do otwierania zamka. To nie ma nic wspólnego z odpalaniem. Wpisz w google "pestka immo alfa" i zobaczysz czego Ci brakuje w Twojej obudowie kluczyka... Skoro innym kluczykiem odpalasz, to wyjmij z niego pestkę i przełóż do tego z pilotem. Prościej się nie da...
...temat już ogarnięty - przełożone kostka / pastylka immo przy okazji wymienione żarówki odpalam auto atam "“Motor Control System Failure” " zjefajnie :/
up:
- magia wsiadam po południu i o dziwo kontrolka MSCF nie świeci się :) może zbzikował bo wymieniałem żarówki :D oby było już ok ale do wymiany świec i uszlachetnienia kilka raz paliwa jakimś dodatkiem chyba się zabiorę - raczej nie zaszkodzi a świece i tak warto mieć włożone swoje a nie poprzedniego właściciela - jakieś propozycje dobrych w rozsądnych cenach? NGK ? czy coś innego ?