Zamierzam kupić CB radio i antenę, lecz mało wiem na co zwracać szczególna uwagę.
Nie jestem wymagający. Radio potrzebne jest mi przede wszystkim na krótkie trasy.
Natomiast antena powinna musi być niezbyt długa
pozdrawiam
Printable View
Zamierzam kupić CB radio i antenę, lecz mało wiem na co zwracać szczególna uwagę.
Nie jestem wymagający. Radio potrzebne jest mi przede wszystkim na krótkie trasy.
Natomiast antena powinna musi być niezbyt długa
pozdrawiam
opcja szukaj nie boli ... http://www.forum.alfaholicy.org/hyde...c_wyborze.html
dzieki, faktycznie jest,
za pierwszym razem nie zauwazylm tego tematu
Jeżeli chodzi o antenty to nie polecę Ci niczego konkretnego, ale radyjka Presidenta mogę śmiało polecić. JEst to najwyższa półka radyjek, ale w przedziale 400-800 zł za takie radio musiałbyś wyłożyć :)
a co sądzicie o radyjku Midland 109 AM? Tak przy okazji nowego tematu
Mam, używam, nie narzekam.
Nie łapie zakłóceń z benzyny. Dopiero na maksymalnie odkręconym RF reaguje na wycieraczki.
Nie wiem czy mój egzemplarz tak ma czy wszystie - ale strasznie reaguje na większe sygnalizatory na skrzyżowaniach i na mosty kolejowe.
Z antena sirio ML145 MAG działa ekstra.
Zasięg realny do 8-9km. Maksymalny ponad 30km ( pomiędzy dwoma wzniesieniami bez przeszkód_)
W mieście ponad 5 potrafi złapać.
Ma regulacje Gaina, super rzecz ... zwłaszcza do miasta.
Używane w każdych warunkach. W Poznaniu nawet dawał rade po odpowienim skręceniu radia.
Słuchać róznice pomiędzy droższymi radiami. Ale w tej cenie - moim zdaniem (kilka sztuk oglądalem i testowałem) lepszego nic się nie znajdzie.
Przydatna jest szybka 9tka, która przy dłuższej trasie ułatwia skakanie po 2 kanałach. Ma wyjście pod papuge, też fajny bajer.
Jedyne co sie moge przyczepić to średni głosnik. olbrzymia gruszka i to że się przy długich trasach grzeje - ale fakt nie jeździłem z innym radiem w długie trasy - wiec nei wiem jak inne się mają
Dzięki za odpowiedź, chyba zaryzykuję z tym radyjkiem :)
a jeszcze tak dopytam, to radyjko ma homologację?
Kupione było w sklepie. Jakieś papiery do niego dostałem wszystko chyba jest.
Jest to ogólnodostępne radio w większości sklepów więc musi mieć homologacje
Czyli homologację nakłada sklep czy producent? Zastanawia mnie to, bo zdarzają się sprzęty (nie tylko cb radia) z kradzieży kontenerów, coś jak w Szybkich i Wściekłych :P to wtedy takie górnolotne radyjko typu President nie ma homologacji? Pytam tak z ciekawości
Homologacja o ile mi wiadomo jest niezbędna do sprzedaży tego radia.
Dlatego sławne już unideny nie mogą być sprzedawane.
Pojęcie homologacja jest pojęciem względnym. Na dobrą sprawę obecnie sprzedawane cb-radia powinny posiadać tzw "Deklarację zgodności". Jest to dokument pozwalający dany model urządzenia wprowadzić do obrotu. Czyli mówiąc "po polsku" - Urząd Komunikacji Elektronicznej spełnia normy UE i jest przestrojone na działanie w RP , pozwala sprzedawać dany sprzęt. Bez takowego dokumentu importer czy dystrybutor NIE MA prawa sprzedawać cb.
Wg niektórych źródeł Policja na dobrą sprawę nie ma prawa sprawdzać "Deklaracji Zgodności", bo niby po co.\
Czyli teoretycznie każde radio zakupione w sklepie jest... legalne,tak?
dokładnie , wszystkie zakupione w sklepie musza mieć deklaracje zgodności , i nie ma co do tego żadnych złudzeń .
pozdrawiam
zainteresuj się firmą yosan, dobre a nawet bardzo dobre radia jak za taką cenę.
Dokładnie - tylko za cene 100-120 zł większą jak radio wspomniane.
Zamiast Yosana to już lepiej Laffayete - troszkę tańsze a równie dobre.
Trzeba zobaczyć na co się nastawiać.
Ja postawiłem na słabsze radio i lepszą antene. - Spokojnie mogłem kupić przecież Właśnie Yosana - ale co z tego jak z budżetem starczyłoby mi na Pirata, albo nie wiem ... jakiegoś innego chińczyka.
Kupiłem porządną antene z nastawieniem że radio zawsze można zmienić - poza tym, radio się zużywa - antena nie. Więc zapewnie Sirio przeżyje jeszcze nie jedno radio.
Ale dzięki temu mam bardzo dobry odbiór bez szumów i stuków - Jedynie do czego można sie przyczpeić to własnie te zakłócenia o których było wyżej.
Nie jestem specem nigdy nei bylem i nie interesuje się krótkofalarstwem czy jak to się nazywa ? Łącznością radiową - zrobiłem to co doradzali na forach - dobrałem sobie budżet przejechałem się po sklepach potestowałem radia - kupiłem to które mi się najlepiej spodobało. Dobrałem dobrą antene - no i jeżdżę ;)
Co do radia - jak ktoś lubi bajery to jest jeszcze radio TTL - z panelem wyciągniętym jak z myśliwca. Na otwartej przestrzeni radzi sobie dobrze - w miastach słabiej - ale radio z tych co lubią swiecidełka
ja ani Presidenta ani Alana nie polecę.. miałem już kilkanaście różnych konfiguracji ...
z anten za ok 100 zł - bezkonkurencyjna - ML145
radia: Uniden 520, Intek M760, Lafayette Atena, Maxon 70-tka...
Ostatnio miałem na testach Stabo 3001... też nie jest złe, ale wg mnie zbyt cichy głośnik i ASC za bardzo tnie..
A najbardziej zadowolony byłem z Midlanda 5001z... prawdziwe Trucker`skie radio. ( można kupić je teraz jako Cobra 29 ) - jedyna wada - rozmiar..
Dla mnie te dwa radia to pomylka - obydwa miałem w aucie i nie wiem czy akurat u mnie - ale strasznie mi piszczało i nie szło w ogóle się dogadać. Po 15 minutach testów wróciły do sklepu.
do tego porządna podstawa z wiekszym magnesem i mozna latać ;)
jak się postarasz to kupisz Unidena :lol: i nawet deklaracja zgodności będzie ważna :rofl:
Ja dzisiaj zamontowałem to radyjko Midlanda Alan 109 do tego ta antenka za 100 zł o której pisaliście i w sumie ładnie słychać po zestrojeniu. Lepiej niż na Presidencie z kilometrowym, najtańszym batem bez strojenia :P