Witam, czy przy wyłączonym zapłonie powinny "świecić się" , działać światła ?
Printable View
Witam, czy przy wyłączonym zapłonie powinny "świecić się" , działać światła ?
Nie.
nie ... działają tylko przy włączonej stacyjce, lub jeśli chcesz pozycje włączyć, to masz przy wlocie kluczyka do stacyjki taki czarny półpierścień/przycisk i jak go naciśniesz i cofniesz kluczyk, to sie zapalą pozycje i tak można auto zostawić wtedy. Proponuje pobrać instrukcję i poczytać ;)
Chodzi mi oczywiście o sytuacje np. gdy po jeździe przy włączonych światłach gaszę silnik a światła pozostawiam włączone - u mnie one gasną, a pytam, dlatego, że cały czas zapalona jest pomarańczowa kontrolka "od świateł" byłem u mechanika stwierdził, że nie było masy przy lewym tylnym stopie, problem zniknął na parę dni, ale teraz ponowie ona się pali. Zdarzyło się tez, że gdy 1-2 dni nie jeździłem akumulator całkowicie się rozładował ( znikał przebieg małych kilometrów) - kupiłem nowy akumulator ( poprzedni miał spokojnie 3 lata i przy takich mrozach cięzko stwierdzić, czy ze starości "nie trzymał" )
No to masa dalej nie styka lub masz przepaloną żarówkę posprawdzaj, sprawdź też żarówkę tablicy, akumulator niema z tym nic wspólnego.
Żarówki w każdej lampie działają. Ta w tablicy ? - przez kilka dni był spokój, to raczej nie to . Czytałem, że ta kontrolka jest związana tylko z lampami właśnie. A może mieć coś z tym wspólnego to, że podasz podłączania ujemnej klemy do akumulatora pokazało się parę iskierek ? Raczej nie powinno ich być przy wyłączonym zapłonie , czy to znaczy, że " coś " pobiera cały czas prąd ?
Iskierki zawsze się pojawiaja przy podpinaniu akumulatora,dostarczasz wtedy prąd do wszystkich odbiorników w samochodzie które ożywają,sprawdż jak koledzy radzą masę przy lampach.
Raczej odwrotnie, to oznacza że coś nie pobiera prądu a powinno :)
To że był spokój kilka dni nie oznacza że znów się coś odłączyło, może "mechanik" nie czyścił styków tylko pogmerał żarówką jak zaskoczyło to zostawił i masz teraz po kilku dniach od nowa.
Źle czytałeś :) ta kontrolka jest też od podśw. tablicy, pozycji z przodu też..
To ostatecznie powinno zaiskrzyć czy nie ? (ANET- tak, michal_lc4 - nie ). Jeżeli tak to zostaje tylko poszukanie braku tej masy albo tablica.
akumulator zawsze zaiskrzy :D koledze michal_lc4 chodziło o to że jakaś żarówka nie pobiera prądu a powinna tak mi się wydaje przynajmniej :D (Albo nie czytam ze zrozumieniem:confused: :D)
Taaak, sorry skojarzyłem, nie wiem czemu, że chodzi Ci o to że jak świeci "żaróweczka" to że źle bo coś pobiera prąd :) Akumulator jak podłączasz na wyłączonym zapłonie jest normalne że delikatnie zaiskrzy na klemie.
Masy możesz szukać nie tyle na styku żarówka/gniazdo żarówki co też na konektorach we wtyczce która wchodzi w oprawki żarówek z tyłu, ja bynajmniej tak miałem i nie tylko masa ale i "+" u mnie uciekał czasem.
Dzisiaj dodatkowo pojawiła się kontrolka ABS i od hamulca ręcznego --- 100 % sprawne - całkiem nowe linki do ręcznego dwa tygodnie temu, naprawiałem też tłoczki od zacisków i hamulce były sprawdzane -- od czego to może być ?
pada ci akumulator , przez poprzednia usterkę , usuniesz problem z Żarówką naładujesz aku i problemy znikną .
sprawdź dobrze masę , i powinno pomoc . a jak nie to podepnij pod kompa .
Akumulator nowy nie padł , pokazała się tylko kontrolka ABS i ręcznego
zmieniałeś może radio ostatnio? U mnie i ogólnie w fiatach chyba tak jest że piny w kostce są pozamieniane i radio nie do końca się wyłącza z kluczykiem(zapłonem) i rozładuje akumulator
nie padł , ale go coś rozładowało , wtedy są takie objawy
słaby aku powoduje błąd centralki abs i nie tylko tej centralki - u mnie raz się tak zdarzyło i ABS przestał działać, śieciła się kontrolka hamulcy, klima złapała błąd, radio się wyłączyło.
Podładuj aku, odepnij radio i zobacz co się stanie.
skoro pomarańczowa kontrolka się świeci CAŁY czas, to nie jest to światło stopu. Jeśli wszystkie światła działają Ci prawidłowo, powodować to może stara żarówka - po prostu ma za dużą rezystancję. Ale jeśli wszystkie światła działają prawidłowo, nie przejmowałbym się kontrolką, bo być może radio pożera Ci prąd.
Chodzi właśnie o to ,że ten błąd ABS i ręcznego pojawił się po założeniu NOWEGO ( ze sklepu) akumulatora ;-)
Problemów żadnych z ręcznym nie ma - na początku lutego wymieniona była cała linka
Hamulce - wymieniane były tłoczki w zaciskach , hamulce sprawdzane, także też wątpie zeby nagle te dwie sprawy miały na raz się zepsuć .
nowy nie znaczy do końca naładowany, zalecane jest przecież doładowywanie co 3m-ce aku leżących na pułce w sklepie...
także, polecałbym podładować. Chyba, że masz kabelek, to zobacz co za błąd (u mnie w ABS był kod 10-napięcie akumulatora)
Podobno "dwa dni temu przywieziony do sklepu " . Dzięki , spróbuje podładować i zobaczę ( Odpala na nim lepiej niż na starym), kabelka nie mam a szkoda mi było jak na razie wydawać 50 zł na samo sprawdzenie, dlatego tak wypytuję ;-)
kabelek kup, przydatna sprawa:) bo odpowiedź czy to aku, czy czujnik czy coś innego odnośnie ABS miałbyś odrazu. podpowiadam - viaken VAG KKL
Kolgo sprawdź prąd spoczynkowy, ile instalacja pobiera bez włączonych jakich kolwiek odbiorników, możesz to zrobić multimetrem za 20 zł, jeśli prąd jest większy to masz przyczynę rozładowania aku, możesz też odłączyć radio i powtórzyć pomiar wtedy masz odpowiedź czy to radio jest winne. Może centralka np. od alarmu wcina prąd. Jeśli robi Ci się zwarcie gdzieś w instalacji to będzie to widać po pomiarze prądu spoczynkowego. A żarówka i masa to może odrębny problem.
Niewiem jak u innych ale jak ja mam padnięty aku żadne ABSy mi sie nie palą :/ A czasami nie wciskałeś po śniegu w pedał i wyłączyła Ci się kontrola trakcji??
Wszystko było OK z ABS - miałem stary akumulator, który słabo palił. Kupiłem nowy, włożyłem i od tego czasu mam kontrolkę ABS i tą pokazującą , że jest zaciągnięty ręczny. Dziwne to jest bo nigdzie nie jeżdżąc ani nawet nie odpalając samochodu te 2 błędy wyskoczyły ...
Problem z kontrolką świateł rozwiązałem - Nowa żarówka w prawej przedniej lampie.
lepiej odłącz calkowicie
no i jak problem rozwiązany ? , mniemam ze tak skoro kolega już nie raczy poinformować , czy wszystko już w porządku .
Odłączenie nie pomogło, podładowanie akumulatora też. Nie mam kabla poczekam do poniedziałku aż będzie czynny jakiś warsztat z komputerem do sprawdzenia ;]
- - - Updated - - -
Z nowych wiadomości, to dowiedziałem się od znajomego, który ma Audi A3, że podobny problem u niego po założeniu akumulator to "niskie napięcie na zacisku 30" - którys z przykręcanych kabli był luźny; ale nie wiem, czy mozna porównywać te dwa samochody i problemy ;-)
Po godzinie poszukiwań okazało się, że jeden z bezpieczników blaszkowych ( u mnie zabudowany czerwonym plastikiem) na akumulatorze ( tuż przy plusowej klemie, tam gdzie podłącza się jedne z kabli ) był spalony. Cała historia .
I tyle dni zajęło znalezienie spalonego bezpiecznika ?
Najważniejsze, że się udało.
Dzisiaj o 9 byłem :] wcześniej nie miałem czasu a usterka taka, że można było jeździć.