Witam, czy przy wyłączonym zapłonie powinny "świecić się" , działać światła ?
Witam, czy przy wyłączonym zapłonie powinny "świecić się" , działać światła ?
nie ... działają tylko przy włączonej stacyjce, lub jeśli chcesz pozycje włączyć, to masz przy wlocie kluczyka do stacyjki taki czarny półpierścień/przycisk i jak go naciśniesz i cofniesz kluczyk, to sie zapalą pozycje i tak można auto zostawić wtedy. Proponuje pobrać instrukcję i poczytać![]()
Pozdrawiam - Brt
Chodzi mi oczywiście o sytuacje np. gdy po jeździe przy włączonych światłach gaszę silnik a światła pozostawiam włączone - u mnie one gasną, a pytam, dlatego, że cały czas zapalona jest pomarańczowa kontrolka "od świateł" byłem u mechanika stwierdził, że nie było masy przy lewym tylnym stopie, problem zniknął na parę dni, ale teraz ponowie ona się pali. Zdarzyło się tez, że gdy 1-2 dni nie jeździłem akumulator całkowicie się rozładował ( znikał przebieg małych kilometrów) - kupiłem nowy akumulator ( poprzedni miał spokojnie 3 lata i przy takich mrozach cięzko stwierdzić, czy ze starości "nie trzymał" )
No to masa dalej nie styka lub masz przepaloną żarówkę posprawdzaj, sprawdź też żarówkę tablicy, akumulator niema z tym nic wspólnego.
Żarówki w każdej lampie działają. Ta w tablicy ? - przez kilka dni był spokój, to raczej nie to . Czytałem, że ta kontrolka jest związana tylko z lampami właśnie. A może mieć coś z tym wspólnego to, że podasz podłączania ujemnej klemy do akumulatora pokazało się parę iskierek ? Raczej nie powinno ich być przy wyłączonym zapłonie , czy to znaczy, że " coś " pobiera cały czas prąd ?
Iskierki zawsze się pojawiaja przy podpinaniu akumulatora,dostarczasz wtedy prąd do wszystkich odbiorników w samochodzie które ożywają,sprawdż jak koledzy radzą masę przy lampach.
Raczej odwrotnie, to oznacza że coś nie pobiera prądu a powinno
To że był spokój kilka dni nie oznacza że znów się coś odłączyło, może "mechanik" nie czyścił styków tylko pogmerał żarówką jak zaskoczyło to zostawił i masz teraz po kilku dniach od nowa.
Źle czytałeśta kontrolka jest też od podśw. tablicy, pozycji z przodu też..
MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl
Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer
To ostatecznie powinno zaiskrzyć czy nie ? (ANET- tak, michal_lc4 - nie ). Jeżeli tak to zostaje tylko poszukanie braku tej masy albo tablica.
akumulator zawsze zaiskrzykoledze michal_lc4 chodziło o to że jakaś żarówka nie pobiera prądu a powinna tak mi się wydaje przynajmniej
(Albo nie czytam ze zrozumieniem
![]()
)