Panowie,
krótkie pytanie. Czy wskazanie temp na rozgrzanym silniku w 2.0 TS 16V jak poniżej jest poprawne czy za niskie?
Printable View
Panowie,
krótkie pytanie. Czy wskazanie temp na rozgrzanym silniku w 2.0 TS 16V jak poniżej jest poprawne czy za niskie?
zależu czasem potrafią wskaźniki przekłamywać. Jak nie jesteś pewny termostatu to albo wsadź go do garnka z wodą albo na zgaszony silniku zdejmij wąż idący do niego i dmuchaj w niego powietrze powinno nie tłoczyć się do końca tylko tyle ile wejdzie w przewód.
No nie jestem pewien - dzięki za radę - będę sprawdzał. Wyłączając ewentualne przekłamanie wskazania chciałem sprawdzić czy w tym silniku to jest normalny poziom wskazania czy powinno być wyżej.
jeżeli w czasie jazdy to temp. poprawna - termostat sprawny
OK. Dzięki.
Kolego temperatura prawidłowa to wskazania równo 90 stopni. Niedawno też mi tak się działo wymieniłem termostat i jest lalka. Koszt niewielki a robi się już ciepło to można pokusić się o wymianę samemu. Po za tym niedogrzany samochód pali więcej.
Podepnij pod kompa bo podobno pokazuje faktyczną temperaturę. U mnie wiatrak się włącza przy 80 więc to chyba czujnik/zegar. Też muszę podpiąć.
Będzie podpięty pod kompa po weekendzie ale właśnie tak coś czułem, że powinno stać na środku na 90*C a u mnie w trakcie jazdy max jak na zdjęciu.
U mnie od chyba 85 do 98. Też musze to sprawdzić. Obstawiam że coś z wiatrakiem/czujnikiem
Cały czas 90 stopni? Niezależnie od stylu jazdy trasa/miasto/korek itp?
i znalezione na innym forum
Temperatury otwarcia termostatu
Silniki 1.8 i 2.0 TS
samochody bez klimatyzacji:
98C
samochody z klimatyzacją:
I bieg 98C
II bieg 101C
Termostat
temperatura otwarcia 81-85C
temperatura pełnego otwarcia: 101-105C
W mojej nigdy wskazówka nie stoi jak wmurowana w 90stopni.
W czasie jazdy jest jak na zdjęciu,w korku 95-100
U mnie się nie włącza drugi bieg dodatkowo :/
Panowie - już straciłem rachubę. Zakładam, że w każdej wersji silnikowej może być inaczej. Czy ktoś może jednoznacznie powiedzieć jak to wygląda u niego w 2.0 TS? Dzięki.
Nie no, w każdym aucie jest tak samo. Wskazówka powinna stać na środku. Jeśli tak się nie dzieje to:
- silnik może być niedogrzany/przegrzany,
- możesz mieć zwalony czujnik temperatury wody,
- możesz mieć uwalony zegar.
Kolego już Ci mówię jak to jest. Ja u siebie na początku miałem tak że w lato niby było dobrze a w zimę się nie dogrzewała. Około dwóch miesięcy temu postanowiłem zrobić z tym porządek. Wymieniłem termostat, chłodnicę (bo już w ciepłe dni nie dawała czasem rady w korku) i płyn nowy. Temperatura silnika w trakcie jazdy trzyma się równo 90 stopni. Nie ważne czy mróz -20 czy upał i nie ważne czy jadę spokojnie czy ją cisnę. I taką temperaturę powinien mieć silnik podczas jazdy. W korku w lato wskazówka będzie przekraczała 90 stopni ale po załączeniu wiatraka spadnie znowu do 90, ale to normalne i prawidłowe przy tym silniku. Tak więc jeśli silnik Ci się nie dogrzewa to albo czujnik albo termostat do wymiany i tyle.
Zgadza się. Powinno być non-stop 90 st. U mnie po wymianie termostatu temperatura stoi w miejscu tak jak opisał poprzednik. W korkach idzie do góry ale to wina instalacji elektrycznej bo nie zawsze na czas włącza się wentylator - w tym tygodniu jadę na sprawdzenie tej usterki.
Tzn jak idzie do góry to dobrze tylko pytanie ile Ci idzie do góry kolego???
Hahaha spoko :P
110-120 st. Ewidentna usterka instalacji elektrycznej ponieważ wentylator włącza się losowo. Pomaga załączenie klimatyzacji i wtedy wentylator pracuje na I biegu ale czasem trzeba otworzyć na max ogrzewanie żeby pozbyć się nadmiaru ciepła. O ile zimą to nie problem to latem taka usterka czyni samochód niezdatnym do normalnego użytkowania.
W poprzedniej 155 temperatura (po wymianie termostatu) zawsze trzymała 90 st. niezależnie od tempa jazdy (trasa, korek) i warunków zewnętrznych (-20, +35).
No i pięknie, czyli czujnik i termostat mam do sprawdzenia. Zaraz się za to biorę. Dzięki bardzo. Spalanko mi wskazuje na to, że jednak termostat walnięty bo jeżdżę od stacji do stacji. :) Jeszcze raz dzięki.
Jedno pytanie: który to ma być wąż? Bo jest ich razem 6
Licząc od lewej strony zgodnie z ruchem wskazówek zegara:
nagrzewnica dolot
nagrzewnica powrót
nagrzewnica (powrót do małego obiegu)
duży obieg
mały obieg (środek zdjęcia)
przepustnica
Załącznik 91469
Wystarczy jak wymienisz termostat, czujnik zostaw w spokoju. Najlepiej jakbyś znalazł BEHR (drogi, szedł na pierwszy montaż) ale ciężko z dostępnością. Vernet kosztuje ok. 150 zł ale z jego żywotnością różnie bywa. Mi w poprzedniej Alfie wytrzymał około roku...
Behra faktycznie póki co nie widzę nigdzie ale dzięki za poradę - poszukam. Faktycznie z Vernetem równiez miałem podobne doświadczenia w Marei JTD - krótko trzymał po wymianie. W przyszłą środę robię termostat.
Chłopaki nie straszcie ja wymieniłem na verneta :/
Ja też. I z własnego doświadczenia wiem, że nie jest on zbyt trwały, więc za jakiś czas (oby jak najdłuższy) czeka mnie kolejna wymiana ;)
Czyli to nie jest dobra wiadomość również dla mnie. Choć ja dokonałem takiego wyboru bo na forum chwalą ludzie tego producenta.
Póki co piotreek się nie martw. Są na forum ludzie, którym się alfy nie psują. Ty może będziesz tym wybrańcem losu, u którego się ten termostat sprawdzi :)
Moja alfa też się nie psuje :P mi się po prostu zużywają części eksploatacyjne :P hahaha :D a tak poważnie ja na prawdę nie narzekam na awaryjność tego autka.
WItam
Mam podobny problem tzn auto podczas normalnej jazdy ma 65/70 st.C, dzis jednak zaczelo sie dziwnie w korku wzroslo do 90 stopni i tak sie trzymalo, po ruszeniu w koncu spadlo na 80/85 i tak sie trzymalo do konca jazdy, zaznaczam ze caly czas mialem stala temperature 65/70 i nagly wzrost nie wiem czemu, moze cos sie samo naprawilo, nie rozumiem tego i w razie czego co musze sprawdzic jak to wyglada i jak sprawdzac??
Pozdrawiam
Miałem dziś to samo co Adam :)
Kolego to tak jak już wcześniej pisaliśmy temperatura w silniku musi być na poziomie 90 stopni. A w każdym razie na środku licznika pokazującego temperaturę. termostat u Ciebie prawdopodobnie jest cały czas otwarty przez co silnik się nie dogrzewa. W korku temp Ci wzrosła ponieważ zrobiło się już trochę cieplej. W lato będzie Ci często dochodziła do wartości 90st. A prawidłowo powinna cały czas trzymać 90 st. W korku może iść trochę do góry ale po załączeniu wiatraka powinna wrócić znowu do wartości 90. Zmień kolego termostat i powinno być ok.
ok dzieki, jak wymienie napisze jakie efekty, a plyn chlodniczy mam lany borygo rozowy, mam nadzieje ze jest to odpowiedni, wole sie dopytac, bo juz w tym aucie to mam rozne cuda, silnik zalany jest mineralnym, a powinien byc polsyntetyk, no i wogole rozne cuda byly z elektryka no i jeszcze sa.
Ten silnik był zalany mineralnym?????!!!!!!! Koszmar!!!!!!! Mam nadzieję że już jest półsyntetyk??? No chyba że silnik już jest w ruinie......Jak wymienisz termostat to zmień od razu płyn bo to nie drogi interes albo kup koncentrat i zmieszaj w odpowiedniej proporcji z wodą destylowaną. Wydaje mi się że różowy nie był odpowiedni do tych chłodnic. Tu raczej zielony powinien być. Ale od różowego nie wybuchnie tylko żywotność chłodnicy może być krótsza.
jeszcze nie lalem polsyntetyku, bo i tak silnik do generalki, wtedy zmienie i od razu sprawdze te panewki bo cos zaczyna stukac, szukalem informacji na temat jaki plyn i nie znalazlem, jak bede przy aucie wrzuce tu co pisze pod maska. A jaki masz u siebie?? w sumie podobne silniki i modele.
No tak jak w planach remont to oleju nie ruszaj. Dopiero po remoncie zmień. Ja osobiście polecam motul 6100 synergie półsyntetyk 10W40. Koszt około 120-140 zł ale na prawdę jestem zadowolony. Ja u siebie robiłem w zimę układ chłodzenia to kupiłem koncentrat i go zalałem razem z wodą demineralizowaną. Nie pamiętam teraz firmy ale wiem że był niebieski. Przy czym w tej firmie niebieski jest odpowiednikiem zielonego :P hehehe
Ja kupiłem 6100 synergie+ 10W40 za niecałą stówkę :PCytat:
6100 synergie półsyntetyk 10W40
5l, gdzieś na rembertowie. Dzwoniłem nawet do motula, bo w lubelcu krzyczą ok 150zł i jakoś tanio mi się wydawało, to mówili, że kolegują się z nimi i olej jest OK :)
a widzisz no to spoko nawet. Ja teraz dałem za swój 120 zł. Ale czasem bywa drożej to dobrze mieć namiary jakieś.
To o tej firmie tu piszecie ?
Ostatnio się nie popisuje swoimi produktami (nie wspominając o ilości podróbek) :)