Witam, mam pytanie odnośnie oleju silnikowego, jak często go uzupełniacie?
Jakie jest typowe zużycie dla silników 2.4JTDM (210).
Printable View
Witam, mam pytanie odnośnie oleju silnikowego, jak często go uzupełniacie?
Jakie jest typowe zużycie dla silników 2.4JTDM (210).
Z tego co mi wiadomo, przy sprawnym silniku nie powinno być dolewek.
Wręcz odwrotnie w aucie z DPFem
U siebie nie dolewam nic.
Oleju nie powinno ubywać. W silnikach z DPF-em jest nawet odwrotna sytuacja, bo podczas wypalania filtra niewielkie ilości oleju napędowego mieszają się z olejem silnikowym i rozrzedzają go. Po to mamy też parametr "degradacji oleju" żeby można to było monitorować. Jak Tobie ubywa to pora sprawdzić w jakim stanie jest turbina.
Mam dpf i po 10tys, zrobiłem dolewkę ok. 0,5l. , wskaźnik na wyświetlaczu wskazywał ok. 50%.
Czy przed dolewką sprawdzał kolega bagnetem?
Komputer pokazuje co mu się podoba ;)
Sam miałem przypadek, wskazania kompa poniżej połowy.
Po sprawdzeniu bagnetem było idealnie.
Co ile wypala się DPF?
Dopiero po ;-( i na bagnecie był MAX
Niestety nie wiem co ile wypala się DPF
Nie rozumiem, nalewał kolega po sprawdzeniu bagnetem czy nie ;)
Fakt.
Sprawdzić dokładnie czy widać powyżej max olej.
Dużo zostało do wymiany oleju?
chyba nie powinno być tyle oleju.Z tego co się orjentuje na bagnecie powinno być pomiędzy max a min chyba w polowie albo trochę więcej niż pol??
Wie ktoś może ile ml oleju jest miedzy kreskami na bagnecie?
hmm ja zawsze po wymianie oleju zalewam nowym do poziomu ok 2 - 3 mm poniżej max. Gdzieś czytałem że poziomim miedzy min a max to ok 1 L. Ale nigdy tego nie weryfikowałem. Przy następniej wymienia to sprawdzę. Co do oleju to każdy silnik go przepala. Dlatego miedzyinnymi oleje do DPF sa z norma c3 - czyli niskopopiołowe żeby przy ich spalaniu nie zatykało DPFu. Bilans mniejwiecej wyglada tak że jak masz cały czas ten sam poziom oleju to silnik przepala go tyle ile oleju napędowego spływa do miski. I jest na 0. Jak masz mniej oleju i dolewasz to nawet dobrze bo jak juz pisałem każdy silnik przepala olej a pomimo wypalania DPFu Ci go nie rozrzedza . Najgorzej jak go przybywa. Dlatego jak juz pisał kolega sickboy mamy w FES paramet degradacji oleju.
Ja olej wymieniam co 10 tys i poziomu degradacji nawet nie sprawdzam. A u Ciebie przy pięciu garach ta dolewka po 14 tys km .... ja bym się niczym nie przejmował.
Ale oczywiście wszystko ma swoje granice i jak przepala go za dużo to turbinka może padać :)
Ja wymieniam co 15 tys i nie czekam na kontrolkę. Nie mam DPF-a i pomiędzy wymianami dolałem ostatnio około 150 ml.
Jak turbo zaczyna brać olej to naprawdę trzeba uważać aby nie zassała turbina oleju i silnika nie rozwaliło. Ostatnio trochę pogadałem o tym ze swoim mechanikiem i powiedział, że takie sytuacje występują w naprawdę zajechanych turbinach. Trzeba obserwować filtr powietrza , czy nie zbiera sie na jego ściankach za dużo oleju. Widomo niewielka ilość zawsze będzie ale trzeba to kontrolować.
Filmy na youtube np. ten
http://www.youtube.com/watch?v=6BsAQhEPxrQ
masakra :(
- - - Updated - - -
Olej zbiera się oczywiście nie na filtrze powietrza a na ściankach obudowy filtra od wewnątrz.
w tych silnikach trzeba patrzec czy oleju nie przybywa raczej a nie ubywa ;) kwestia DPFu i rozrzedzania oleju.
U siebie nie mialem koniecznosci dolewek ani przed ani po wykastrowaniu DPFu. Olej wymieniam co 12-15 tys.
Jak pokazuje degradację? Nigdy na to uwagi nie zwracałem (olej wymieniam co 10tyś km)
Od 0%-100% czy od 100%-0%?
od 100 (nowy olej) do 0% W ASO widziałem na egaminerze, że teoretycznie w warunkach labolatoryjnych olej powinien wystarczyć na przjechanie 50 tys km.
- - - Updated - - -
Wymieniam olej w ASO dla potwierdzenia przebiegu samochodu. Może się to kiedyś przydać jak bella będzie miała zmienić właściciela. Ale na razie nie myślę o tym.
Tylko, że w fiacie nie masz pełnych danych po VIN ;) Czyli w ASO nie powiedzą Ci co się działo ( cała historia ) z autem które było serwisowane w innym ASO ( też fiat/alfa ).
Aby wyszło to co było robione, musi być taka informacja wysłana do centrali do Turynu - poważne naprawy najczęściej na gwarancji.
Warunki laboratoryjne to wiadomo.
U mnie jest 70% i mam najechane od wymiany oleju ~6tyś km.
ja jade na przegląd i proszę o wpisanie przebiegu.Jade na wymiane filtrow i oleju i również proszę o wpisanie przebiegu i mam 2 dokumenty z wpisanym przebiegiem.Wszystko to robie poza ASO.Wszystko robie zawsze w tym samym miejscu tzn.zawsze ta sam stacja diagnostyczna i zawsze ten sam serwis olejowy
Witam, ja zalałem Total Quartz 9000 5W-40, specyfikacja mówi mi że jest to ACEA A3/B4, nie ma nić z C3, czy to znaczy że nie jest on dobry do mojej 2.4? FES pokazuje mi po 2 tys od wymiany poziom degradacji wartości 60%, czyli 40% gorzej niż ideał, skoro 100% to ideał, prawda? Szukam potwierdzenia bo jestem zielony w temacie 2.4
- - - Updated - - -
Witam, ja zalałem Total Quartz 9000 5W-40, specyfikacja mówi mi że jest to ACEA A3/B4, nie ma nić z C3, czy to znaczy że nie jest on dobry do mojej 2.4? FES pokazuje mi po 2 tys od wymiany poziom degradacji wartości 60%, czyli 40% gorzej niż ideał, skoro 100% to ideał, prawda? Szukam potwierdzenia bo jestem zielony w temacie 2.4
Jak na mój rozum 100% degradacji oznacza olej całkowicie przepracowany.
Tutaj jest odwrotnie. Jednak ten parametr nie ma nic wspólnego ze stanem rzeczywistym oleju i jest wyliczany przez określony algorytm. Wymaga kasowania przy każdej wymianie oleju.
Każdy silnik ma swoją normę zużycia oleju mierzona w ml na 1000 km. Nie wiem jak jest z JTDM ale u mnie po wywaleniu ekologii przy przebiegu 190 tys km od wymiany do wymiany (średnio co 12 - 15 tys km) nie ubywa praktycznie nic. Wskaźnik na desce zawsze jest na full a na bagnecie ok 1mm poniżej MAX.
U kolegi w VW 2.0 TDI norma wynosi 1 litr na 1000 km wg instrukcji i średnio od wymiany do wymiany co 20 tys km dolewa ok pół litra żeby zawsze było MAX
Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE