Cześć,
mam problem z nietypowym stukaniem w okolicach silnika w Alfa Romeo Stelvio 2.0T 280KM z 2017 roku (przebieg 90 tys. km) - moje własne auto.
Poniżej szczegóły, które udało mi się zebrać - może ktoś spotkał się z czymś podobnym?
Dźwięk przypomina rytmiczne klepanie, czasem lekko metaliczne, i zmienia się wraz z obrotami silnika.
Objawy:
- Na zimnym starcie (na jałowym) stuków nie słychać – mimo że silnik przez chwilę pracuje nierówno na bogatej mieszance.
- Zaraz po odpaleniu i zejściu obrotów stuki się pojawiają – włączenie klimatyzacji potęguje ich intensywność.
- Stuki pojawiają się przy lekkim przyspieszaniu w zakresie ~1200–2000 rpm, najczęściej przed zmianą biegu.
- Przy mocniejszym wciśnięciu gazu dźwięk zanika lub staje się tak szybki, że przestaje być słyszalny.
- Po pełnym rozgrzaniu silnika (zwłaszcza w upale) stukot często ustępuje całkowicie lub niemal całkowicie.
- W trakcie jazdy po wbiciu biegu neutralnego i dodaniu gazu – **stuków nie ma**.
Co zostało sprawdzone / zaobserwowane:
- Silnik nie traci mocy, nie zużywa oleju.
- Czujniki stukowe nie wykrywają spalania stukowego – brak jakiejkolwiek redukcji wyprzedzenia zapłonu.
- Multiair działa (pozornie) prawidłowo – czasy pracy solenoidów są symetryczne.
- Brak błędów OBD.
- Wastegate pracuje skokowo – z 0% na 100% bez płynnego przejścia (lub tak to raportuje).
- Pojedyncze pomiary z czujników miały anomalie (np. spike w knock sensorze), ale ECU nie zareagował - raczej błąd pomiaru.
- Ciśnienie oleju prawidłowe.
- Lambda, korekty paliwowe, zapłon – wszystkie parametry w normie.
---
Pytania:
1. Czy ktoś miał podobny problem?
2. Czy Wastegate może być źródłem mechanicznego stukania (luźne cięgno, rezonans, zużyty siłownik)?
(To nie jest "cykanie", tylko bardziej "klepanie")
3. Jakie inne elementy układu dolotowego / wydechowego mogłyby rezonować przy częściowym obciążeniu?
4. Ktoś poleci specjalistę/warsztat w okolicy Szczecina (jestem z Goleniowa)
Mam alfaOBD na Android i załączam log z wykonanego dziś rano testu
Z góry dzięki za każdą sugestię!
Pozdrawiam