Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Brak tempomatu i oświetlenia bagażnika

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulia

Domyślnie Brak tempomatu i oświetlenia bagażnika

Zakupiłem Giulie 2017 (USA).
    Auto miało uszkodzoną lewą lampę, zderzak i czujnik – wszystkie elementy wymieniłem na nowe.

Problemy:

Tempomat nie działa (przycisk RES w MES działa poprawnie).

Kamera najprawdopodobniej jest sprawna – w nocy działa automatyczne przełączanie świateł i asystent pasa ruchu.

Bagażnik – sprawdzałem wiązkę na zawiasie, nic nie znalazłem. Napięcie na przewodach do lampek wynosi tylko 2,4 V.

Kody błędów:

U197C-83 – komunikacja z automatyczną skrzynią biegów – Value of signal protection calculation incorrect

B108C-14 – oświetlenie bagażnika – Short to ground or open circuit

B1071-11 – SBMT 1 – Short circuit to ground (stały)

B1052-13 – antena zdalna startowa – Open circuit

B1040-64 – komunikacja ze sterownikiem nadwozia (BCM/NBC) – Signal plausibility failure

U2062-87 – komunikacja z tablicą przyrządów (IPC/NQS) – Missing message

U2063-87 – komunikacja z tablicą przyrządów (IPC/NQS) – Missing message

B102E-64 – komunikacja ze sterownikiem nadwozia (BCM/NBC) – Signal plausibility failure

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Są wersje z USA bez radaru...
    Czemu piszesz o przycisku RES?

Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    Są wersje z USA bez radaru...
    Czemu piszesz o przycisku RES?
    W mojej jest radar inaczej bym o tym nie pisał, piszę o tym przycisku bo tylko jego mogłem sprawdzić w mes.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Przepraszam ale różni ludzie piszą...
    A czy weryfikowałeś jakoś działanie tego radaru? Nie wiem jak to zrobić w MES ale np może masz funkcję FCW żeby to sprawdzić podczas jazdy. Skoro przód był w robocie to może coś z nim czy wiązką jest nie tak.
    Dla formalności zakładam, że w proxi masz tempomat CC a nie ACC (skoro masz panel przyciskiem RES a nie Dystans).
    Jeżeli masz jakiś moduł do odczytywania linii CAN (can sniffer) to mogę Ci podać ID ramki która pojawia się od ecu po naciśnięciu przycisku "tempomat" na panelu. Wtedy sprawdzisz za jednym zamachem przycisk i odpowiedzialne za jego obsługę ecu.

Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    Przepraszam ale różni ludzie piszą...
    A czy weryfikowałeś jakoś działanie tego radaru? Nie wiem jak to zrobić w MES ale np może masz funkcję FCW żeby to sprawdzić podczas jazdy. Skoro przód był w robocie to może coś z nim czy wiązką jest nie tak.
    Dla formalności zakładam, że w proxi masz tempomat CC a nie ACC (skoro masz panel przyciskiem RES a nie Dystans).
    Jeżeli masz jakiś moduł do odczytywania linii CAN (can sniffer) to mogę Ci podać ID ramki która pojawia się od ecu po naciśnięciu przycisku "tempomat" na panelu. Wtedy sprawdzisz za jednym zamachem przycisk i odpowiedzialne za jego obsługę ecu.
    Spoko, ja trochę źle opisałem o co chodzi, generalnie to jutro sprawdzę tą funkcję FCW, tempomat mam z przyciskiem res i przycisk dystansu też jest, dokładnie tak on wygląda - https://allegro.pl/oferta/przelaczni...f2KPiwxNVkCWOq.

Niestety nie mam nic do odczytywania lini CAN, mam jedno pytanie jest jakiś przekaźnik albo bezpiecznik który odpowiada za radar, na innym forum dostałem podpowiedz że to może być wina masy obok skrzyni biegów, to też postaram się zweryfikować jutro.