Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta 1.4 MA, Opel Insignia 2.0D

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    Skąd wiesz jaka to jednostka? To będzie to samo co w Ghibli?
    Ja dostałem info od dealera, że QV bedzie do obejrzenia w salonie pod koniec 2015/ początek 2016. Następne będą dostępne diesle 135KM/180KM (2.2 - początek 2015) i 340KM (3.0). Na końcu pojawią się wersje benzynowe 2.0 200KM i 280KM. Jestem bardzo ciekaw jak auto wygląda na żywo i jakie będą silniki poza QV, ponieważ info od dealera różni się od tego co jest dostępne w sieci (2.0TBI 180/250/330KM info z sieci a dealer podaje 200/280KM, 2.2d w dwóch wersjach według dealera a w sieci info o 3 wersjach). No i na koniec jak będzie wyglądało finansowanie w wynajmie długoterminowym dla Giulii, rata finansowa i całkowita z serwisem/ubezpieczeniem. To ostatnie jest oczywiście bardzo ważne dla mnie, bo zdecyduje czy wogóle będę mógł zamówić Giulię i czy będzie to konkurencyjne w stosunku do innych porównywalnych aut.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał heliogabal Zobacz post
    Masa masą, ale może o napęd na 4 też chodzi? Ja mam w CW bak 50l, i to bynajmniej nie dlatego żeby masę oszczędzać
    Ale to są dane baku z wersji Q! Ona nie ma napędu na 4 koła. Inne wersje będą miały na 90% większy bak. Widziałeś zdjęcie podłogi bagażnika z tej wersji? Tam jest całkiem inny spód niż będzie miała reszta.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    Tak analizując wymiary nowej alfy trzeba przyznać że jest nad wyraz szeroka jak na swoją klasę.
    np. BMW 5 f10 jest szeroka na 1860mm (bez lusterek) a giulia 1873mm (bez lusterek).

Mam takie pytanie do osób które widziały ją na żywo. Czy przekłada się to na szerokość/wielkość wnętrza ?
    Ja mam 188 cm i ważę 90 kg. Wsiadłem z przodu bardzo wygodnie a z tyłu jeszcze mi w tym układzie zostało miejsce na kolana! Na szerokość też nie ma co narzekać ale ile razy takim autem jeździ 5 dorosłych osób?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał rafxxww Zobacz post
    Ja dostałem info od dealera, że QV bedzie do obejrzenia w salonie pod koniec 2015/ początek 2016. Następne będą dostępne diesle 135KM/180KM (2.2 - początek 2015) i 340KM (3.0). Na końcu pojawią się wersje benzynowe 2.0 200KM i 280KM. Jestem bardzo ciekaw jak auto wygląda na żywo i jakie będą silniki poza QV, ponieważ info od dealera różni się od tego co jest dostępne w sieci (2.0TBI 180/250/330KM info z sieci a dealer podaje 200/280KM, 2.2d w dwóch wersjach według dealera a w sieci info o 3 wersjach). No i na koniec jak będzie wyglądało finansowanie w wynajmie długoterminowym dla Giulii, rata finansowa i całkowita z serwisem/ubezpieczeniem. To ostatnie jest oczywiście bardzo ważne dla mnie, bo zdecyduje czy wogóle będę mógł zamówić Giulię i czy będzie to konkurencyjne w stosunku do innych porównywalnych aut.
    To chyba był dealer ale jakichś dopalaczy
    Początek 2015 to rozumiem literówka ale nie ma szans, żeby można było te wersje dostać wcześniej niż późną wiosną. Chyba, że poprzez dostępność rozumiesz tylko ich obecność w niektórych salonach, bo do zakupu to jeszcze trochę wody w Wiśle upłynie niestety.

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Ale to są dane baku z wersji Q! Ona nie ma napędu na 4 koła.
    Ech, porąbało mi się QV z Q4, sorry...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Ale to są dane baku z wersji Q! Ona nie ma napędu na 4 koła. Inne wersje będą miały na 90% większy bak. Widziałeś zdjęcie podłogi bagażnika z tej wersji? Tam jest całkiem inny spód niż będzie miała reszta.
    Nie liczył bym na to. Niestety downsizing objął także zbiorniki paliwa. Są teraz liczone pod spalanie "katalogowe" czyli są o 1/3-1/2 za małe.
    Przykład. Jeździłem ostatnio Aurisem 1.6 Pb 130KM, spalanie przy dynamicznej jeździe 11-12,5L (silnik 1.6 !!!), żeby jechał trzeba go dusić do odcinki na każdym biegu bo te 130KM na papierze a w realu to dwa krańce galaktyki. Przy jeździe autostradą zbiornik starczał na 280-300km, jadąc jak emeryt, najoszczędniej jak się dało osiągałem 550km zasięgu ale była to męczarnia. Dla mnie osobiście to kpina, jadąc w trasę ca. 1200km tankowałem auto 5 razy.

Co więcej, nie zdziwi mnie jeśli w pozostałych wersjach zbiornik będzie mniejszy. Każdy producent dodaje do flagowego silnika większy bak bo auto musi swoje spalić.
    Ostatnio edytowane przez kasztelan ; 03-11-2015 o 21:43

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Dla mnie 58 nie jest mało. Ale wersja Q ma całkiem inny spód w okolicy baku (inny dyferencjał, podłoga, zawieszenie, wydech itd) Więc podejrzewam, że seryjne mogą mieć większy lub taki sam. Zresztą jeśli średnie spalanie realne wyniesie 7L ON to wcale nie jest tragedia. Poza tym jakiż to problem tankować sportowe auto co 400-500 km? Ja mam w GTA niby 63 a w trasie ledwo na 450 km wystarczy... Przecież nawet w super wygodnym aucie nikt nie robi przerw tak rzadko. Nie przesadzajmy. Co z tego, że w 156 JTD mogłem zrobić 1050 na baku, skoro i tak było by to niewykonalne bez postojów.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 03-11-2015 o 21:57

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Belfer cewnik,mata masujaca pod 4 litery, jakies jedzonko, picko i autostrada mysle, ze dalbys rade . Gorzej jakbys musial to drugie zrobic to juz by sie trzeba zatrzymac

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Gorzej jeśli stajesz na stacji na autostradzie i czekasz 15 minut żeby zatankować auto zanim każdy zaleje swoje, pójdzie do klopa, weźmie kawę i oczywiście co najważniejsze zeżre hotdoga kiedy auto cały czas blokuje dystrybutor. Auto sportowe można tankować często jednak cywilne to już irytujące, robię 80kkm rocznie więc wiem co mówię. W ON faktycznie nie powinno to być problemem jednak w Pb turbo może być już kiepsko.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

To zobaczcie sobie jaki zbiornik paliwa daje Mercedes do nowej C klasy - 41 litrów !! Ale nie martwcie się! Za dopłatą dostaniecie większy

kasztelan dobrze pisze. To nie chodzi o zasięg tylko o wygodę. Nie muszę zjeżdżać na tą konkretną stację bo nie dojadę do następnej pomimo, że 1/4 baku... Druga sprawa to mniejszy bak = częstsze tankowanie. Nie uśmiecha mi się co 3-4 dni tankować auto... Wolę raz a porządnie. Najlepiej jakby dali 70l, ale zapewne skończy się na 60-63l bo teraz taka moda.
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

(..) Ja mam 188 cm i ważę 90 kg. Wsiadłem z przodu bardzo wygodnie a z tyłu jeszcze mi w tym układzie zostało miejsce na kolana! Na szerokość też nie ma co narzekać ale ile razy takim autem jeździ 5 dorosłych osób? (...)

- - - Updated - - -

Ok, dzięki za informacje. Nie myślałem o jeździe w 5 dorosłych osób tylko dwóch dorosłych i dwoje dzieciaków.
    W 159 jest stykowo jeżeli chodzi o tylną kanapę.
    Rozstaw osi ,szerokość oraz Twoja organoleptyczna opinia nowej Giuli wskazuje na to że auto jest odczuwalnie większe w środku od 159.

jakby ktoś nie widział to wrzucam całkiem ciekawy mini test nowej alfy :
    https://www.youtube.com/watch?v=Dv60K8UsMO0

jak ktoś nie zna dobrze angielskiego to informuje że Youtube posiada funkcję tłumacza (napisy PL)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    Nie muszę zjeżdżać na tą konkretną stację bo nie dojadę do następnej pomimo, że 1/4 baku...
    Dlatego właśnie wybrałem opcje bi-fuel. Jeden zbiornik do zera i jedziemy na drugim.

A w temacie QV - tyle było miejsca to taki zbiornik wrzucili. Chyba dobrze, że punktem wyjściowym dla projektowania innych elementów nie jest jak największy zbiornik paliwa.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka