Krzysiu, tak czy siak po wczorajszej akcji Ala idzie na ściągnięcie głowicy. Jestem umówiony na poniedziałek u kolegi Łukasza od nas ze spotówMyślę że w końcu wyjdzie szydło z worka... Co jej tak naprawdę dolega od marca tego roku...
![]()
Krzysiu, tak czy siak po wczorajszej akcji Ala idzie na ściągnięcie głowicy. Jestem umówiony na poniedziałek u kolegi Łukasza od nas ze spotówMyślę że w końcu wyjdzie szydło z worka... Co jej tak naprawdę dolega od marca tego roku...
![]()
Witam serdecznie wszystkich, przeczytałem temat i w zasadzie jest to wedle mojej opinii dobre miejsce po zasięgnięcie porady. Tydzień temu kupiłem 159 1,9jtdm 8v i mam jeden uciążliwy dla mnie problem, z którym jak przeczytałem spotykali sie już nie jedni użytkownicy. Po dłuższym postoju auta czyli np. po 6-8h lub po prostu po nocy/ po wyjściu z pracy samochód ciężko odpala i przez około minutę silnik pracuje nierówno. Podczas nierównej pracy silnika występuje duża ilość biało-niebieskawego, jasnego dymu z wydechu. Po chwili (ok 1min) silnik zaczyna pracować poprawnie, równo i wówczas jak jeżdżę gaszę, odpalam to problem nie występuje. Sytuacja odbywa się podczas gdy na dworze mamy około 15-30st czyli latem. Zauważyłem do tego jeszcze pewne nieprawidłowości, które może pomogą zdiagnozować problem. Mianowicie - problem z temperaturą silnika. Do pracy mam ok 6-7km silnik czasem nie zdąży się nagrzać do 90st. Lub jak jadę to pokazuje 90st po chwili patrzę na zegar a tam jest np. 80st/75st potem znowu 90st. No generalnie wydaje mi się że to się tak nie powinno wahać i skakać chodź fachowcem nie jestem. Do tego zauważyłem jeszcze jedną - jak jadę ze stałą prędkością to czuje takie lekkie szarpnięcia cykliczne np 1 szarpnięcie na sekundę. Są one delikatne ale wyczuwalne - występują podczas gdy jadę np 60km/h trzymam równo gaz i nie przyspieszam ani nie zwalniam.
Wiem że dużo osób opisywało tutaj swój problem który był podobny ale może te objawy u mnie będą mogły ukierunkować w pewną stronę?
Wymieniłem akumulator na nowy, świece OK. Mój mechanik sugeruje wtryski, ale jak to niektórzy pisali że po wtryskach problem pozostał. Jak sądzicie w moim konkretnym przypadku co może być powodem takiej pracy silnika? Czy tych kilka objawów można połączyć ze sobą i ustalić przyczynę? Dodam też, że nie będe wykonywał prac sam tylko będę oddawał samochód do mechanika lub odpowiedniego punktu gdyż nie mam na tyle dużej wiedzy czy też umiejętności. Pozdrawiam
Falująca temperatura to najprawdopodobniej walnięty termostat![]()
Czy zaślepienie EGR nie zabije DPF?
Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...
Nie czytałem tematu ale przypomnę mój przypadek, było robione, pompa wtryski itp. A wina to rozrusznik, sprawdzajcie pierw aku i rozrusznik.
Panowie taki rozrusznik z 2.4 http://allegro.pl/alfa-romeo-159-2-4...030056341.html podejdzie do 1.9 8v??