Strona 56 z 135 PierwszyPierwszy ... 6464748495051525354555657585960616263646566106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 1341

Temat: JTDm - Ciężko pali na nierozgrzanym silniku

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawciu87
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

Krzysiu, tak czy siak po wczorajszej akcji Ala idzie na ściągnięcie głowicy. Jestem umówiony na poniedziałek u kolegi Łukasza od nas ze spotów Myślę że w końcu wyjdzie szydło z worka... Co jej tak naprawdę dolega od marca tego roku...

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał khazar Zobacz post
    Zmieniłem akumulator i pomogło, odpala teraz od razu. Muszę tylko pobawić się z ładowaniem, bo trochę słabe mam, wg pomiaru wyszło 13,85 V - myślę, że w pierwszej kolejności oczyszczę przewód masowy i zobaczę co dalej.
    W pierwszej kolejności to jedź do elektryka niech sprawdzi alternator. Jak widać niedoładowywanie akumulatora wykończyło Ci ten stary.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDM 8v

Domyślnie

Witam serdecznie wszystkich, przeczytałem temat i w zasadzie jest to wedle mojej opinii dobre miejsce po zasięgnięcie porady. Tydzień temu kupiłem 159 1,9jtdm 8v i mam jeden uciążliwy dla mnie problem, z którym jak przeczytałem spotykali sie już nie jedni użytkownicy. Po dłuższym postoju auta czyli np. po 6-8h lub po prostu po nocy/ po wyjściu z pracy samochód ciężko odpala i przez około minutę silnik pracuje nierówno. Podczas nierównej pracy silnika występuje duża ilość biało-niebieskawego, jasnego dymu z wydechu. Po chwili (ok 1min) silnik zaczyna pracować poprawnie, równo i wówczas jak jeżdżę gaszę, odpalam to problem nie występuje. Sytuacja odbywa się podczas gdy na dworze mamy około 15-30st czyli latem. Zauważyłem do tego jeszcze pewne nieprawidłowości, które może pomogą zdiagnozować problem. Mianowicie - problem z temperaturą silnika. Do pracy mam ok 6-7km silnik czasem nie zdąży się nagrzać do 90st. Lub jak jadę to pokazuje 90st po chwili patrzę na zegar a tam jest np. 80st/75st potem znowu 90st. No generalnie wydaje mi się że to się tak nie powinno wahać i skakać chodź fachowcem nie jestem. Do tego zauważyłem jeszcze jedną - jak jadę ze stałą prędkością to czuje takie lekkie szarpnięcia cykliczne np 1 szarpnięcie na sekundę. Są one delikatne ale wyczuwalne - występują podczas gdy jadę np 60km/h trzymam równo gaz i nie przyspieszam ani nie zwalniam.
    Wiem że dużo osób opisywało tutaj swój problem który był podobny ale może te objawy u mnie będą mogły ukierunkować w pewną stronę?
    Wymieniłem akumulator na nowy, świece OK. Mój mechanik sugeruje wtryski, ale jak to niektórzy pisali że po wtryskach problem pozostał. Jak sądzicie w moim konkretnym przypadku co może być powodem takiej pracy silnika? Czy tych kilka objawów można połączyć ze sobą i ustalić przyczynę? Dodam też, że nie będe wykonywał prac sam tylko będę oddawał samochód do mechanika lub odpowiedniego punktu gdyż nie mam na tyle dużej wiedzy czy też umiejętności. Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Falująca temperatura to najprawdopodobniej walnięty termostat

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał michael159 Zobacz post
    Witam serdecznie wszystkich, przeczytałem temat i w zasadzie jest to wedle mojej opinii dobre miejsce po zasięgnięcie porady. Tydzień temu kupiłem 159 1,9jtdm 8v i mam jeden uciążliwy dla mnie problem, z którym jak przeczytałem spotykali sie już nie jedni użytkownicy. Po dłuższym postoju auta czyli np. po 6-8h lub po prostu po nocy/ po wyjściu z pracy samochód ciężko odpala i przez około minutę silnik pracuje nierówno. Podczas nierównej pracy silnika występuje duża ilość biało-niebieskawego, jasnego dymu z wydechu. Po chwili (ok 1min) silnik zaczyna pracować poprawnie, równo i wówczas jak jeżdżę gaszę, odpalam to problem nie występuje. Sytuacja odbywa się podczas gdy na dworze mamy około 15-30st czyli latem. Zauważyłem do tego jeszcze pewne nieprawidłowości, które może pomogą zdiagnozować problem. Mianowicie - problem z temperaturą silnika. Do pracy mam ok 6-7km silnik czasem nie zdąży się nagrzać do 90st. Lub jak jadę to pokazuje 90st po chwili patrzę na zegar a tam jest np. 80st/75st potem znowu 90st. No generalnie wydaje mi się że to się tak nie powinno wahać i skakać chodź fachowcem nie jestem. Do tego zauważyłem jeszcze jedną - jak jadę ze stałą prędkością to czuje takie lekkie szarpnięcia cykliczne np 1 szarpnięcie na sekundę. Są one delikatne ale wyczuwalne - występują podczas gdy jadę np 60km/h trzymam równo gaz i nie przyspieszam ani nie zwalniam.
    Wiem że dużo osób opisywało tutaj swój problem który był podobny ale może te objawy u mnie będą mogły ukierunkować w pewną stronę?
    Wymieniłem akumulator na nowy, świece OK. Mój mechanik sugeruje wtryski, ale jak to niektórzy pisali że po wtryskach problem pozostał. Jak sądzicie w moim konkretnym przypadku co może być powodem takiej pracy silnika? Czy tych kilka objawów można połączyć ze sobą i ustalić przyczynę? Dodam też, że nie będe wykonywał prac sam tylko będę oddawał samochód do mechanika lub odpowiedniego punktu gdyż nie mam na tyle dużej wiedzy czy też umiejętności. Pozdrawiam
    Zaślep egr. Wtryski do sprawdzenia a w zasadzie korekty na początek wystarcza. Turbina ci nie gwiżdże? Nie znika ci olej? Myślę że bez jej zdjęcia się nie obędzie

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Czy zaślepienie EGR nie zabije DPF?

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

Cytat Napisał khazar Zobacz post
    Czy zaślepienie EGR nie zabije DPF?
    U mnie nie zabiło

W kwestii całego wątku to: ostatnio zacząłem odpalać auto wkładając kluczyk do stacyjki 4 krotnie przed naciśnięciem start, i o dziwo auto odpala normalnie. Czyżby duża dawka paliwa na pompie pomagała, bo świece przecież nie grzeją jak jest ciepło.
    Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

Cytat Napisał olo_84 Zobacz post
    Zaślep egr. Wtryski do sprawdzenia a w zasadzie korekty na początek wystarcza. Turbina ci nie gwiżdże? Nie znika ci olej? Myślę że bez jej zdjęcia się nie obędzie

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    Co ma turbina do odpalania ?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kędzierzyn-Koźle
    Auto
    AR 159 1.9 v8 150KM

Domyślnie

Nie czytałem tematu ale przypomnę mój przypadek, było robione, pompa wtryski itp. A wina to rozrusznik, sprawdzajcie pierw aku i rozrusznik.

Użytkownik Świeżak Avatar hipcio
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8v

Domyślnie

Panowie taki rozrusznik z 2.4 http://allegro.pl/alfa-romeo-159-2-4...030056341.html podejdzie do 1.9 8v??