Strona 70 z 135 PierwszyPierwszy ... 20606162636465666768697071727374757677787980120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 691 do 700 z 1341

Temat: JTDm - Ciężko pali na nierozgrzanym silniku

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Krakow
    Auto
    AR 159, 1.9 16V

Domyślnie

Mam zarowno pelna zaslepke jak i ta z dziurami, po przekladce na w pelni zaslepiona zaczal bardzo kopcic, co do cisnienia po prostu odczytalem cisnienie na pompie na pracujacym silniku, dopiero powoli zaznajamiam sie z diagnostyka, parametry o ktorych mowisz jak zmierzyc?

Mieszka w
    stary brus
    Auto
    alfa romeo 156 1.9 16V crosswagon 2006r

Domyślnie

A rozwiązanie z 2.4 jest inny w jakiś sposób ?

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar d1dek
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Witajcie,
    miałem problem jak w temacie, każdy start na zimnym silniku (niezależnie od temperatury zewnętrznej) kończył się tak samo - kręcenie przez kilka sekund, niebieski dym po odpaleniu i przez chwilę nierówna praca silnika. Samochód trafił do mechanika - usunięte klapy wirowe, zaślepiony EGR i zmodyfikowane dawki startowe. Podczas programowania okazało się, że wcześniej ktoś grzebał przy sterowniku (nieudolny chiptuning) i wyłączył tablicę błędów. Na szczęście udało się przywrócić seryjne parametry. Obecnie pali od strzała

Mieszka w
    Krakow
    Auto
    AR 159, 1.9 16V

Domyślnie

d1dek podrzucisz prosze na priv namiar na tego mechesa z Krakowa, znaja sie na mechanice i do tego ogarna sterownik gdyby cos bylo nie tak z softem?

Mieszka w
    stary brus
    Auto
    alfa romeo 156 1.9 16V crosswagon 2006r

Domyślnie

Założyłem rozrusznik z 2.4 i tak szybciej kręci ale problem z zalapaniem czasem jest jak alfa stoi przodem wyżej to ciężej łapię jak tyłem wyżej to tego nie ma , ale jak aku będzie słabe to mogą być takie cyrki z oddaniem ? Bo raz podczas sprzątania wł radio ale długo nie po grało bo się wył i potem był cięższy rozruch nawet na rozruszniku z 2.4 było słychać że wolniej kręci

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak Avatar dproject
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDM

Domyślnie

Moja też jest kapryśna bez względu na pogodę, temperaturę silnika. Dzisiaj zjechałem na A4 na stację. Tankowanie, kawa i do kasy. Jeszcze dobrze nie ostygła, odpalam a raczej próbuję, kręci, kreci (nawet szybko) w końcu odpala: wali dwoma komunikatami szybko na wyświetlacz jedno coś fuel injection coś tam, coś tam i obrazek wtryskiwacza, drugi nawet nie nadążam z odczytem i wskazówka od temperatury chłodziwa wędruje na max i z powrotem na minimum Silnik pracuje jednak normalnie bez niepokojących dźwięków
    Miałem tak już kilka razy. Za każdym razem paliła później bez większego problemu. Po podpięciu do FESa zero błędów. Nie sprawdzałem dawek itd bo nie ogarniam tego Ktoś miał podobnie?

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Mi czasem też przy próbie odpalenia wyskakiwał komunikat o temperaturze, wskazówka na Maks temp. I wyjęcie i włożenie kluczyka oraz ponowna próba odpalenia już normalna. U mnie pomogła wymiana termostatu, nie trzymał mi temperatury, więc wymieniłem a i przy okazji właśnie ten problem wyeliminowałem.. Podejrzewam że głównie chodziło o czujnik temperatury.

Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

chwilowe błędy, szczególnie temperatury płynu chłodzącego (+ wskazówka na max i czerwona kontrolka) czy ABS/ESR to norma jak napięcie siada przy dłuszym kręceniu, czy jak jest słaby aku itp, tym się raczej nie przejmuj.

Co do problemów z odpalaniem po jakimś tam dłuższym czasie - przyczyn może być mnóstwo. Były nawet alfy ze skopanym programem ECU jak jakiś "magik" tuningował czy wywalał DPFa. Może być któryś sensor, na ten temat na pewno tu w wątku znajdziesz wiele podpowiedzi.

Ostatnio na alfaowners gość opisał że u niego w 1.9JTDM paliwo cofało się do baku. Nie napisał dokładnie i nie wiem czy miał jakąś nieszczelność na którymś przewodzie/mocowaniu czy jakiś zaworek gdzieś jest i nie trzymał i wracało paliwo do baku? Może ktoś z forum coś więcej Ci na ten temat napisze jak to sprawdzić najlepiej, gdzie są prblemy i co się ewentualnie wymienia.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak Avatar dproject
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDM

Domyślnie

Będę miał chwilę to profilaktycznie podepnę aku do prostownika i zobaczę co dalej, czy powtarza się problem. To wygląda jakby w momencie zapłonu coś jej "nie tegez" i wyrzuca monit na zegary ale jak już zaskoczy (a nie kręci długo) to już wszystko ok. W każdym bądź razie dzięki za podpowiedzi.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Tytanowy Zobacz post
    Mi czasem też przy próbie odpalenia wyskakiwał komunikat o temperaturze, wskazówka na Maks temp. I wyjęcie i włożenie kluczyka oraz ponowna próba odpalenia już normalna. U mnie pomogła wymiana termostatu, nie trzymał mi temperatury, więc wymieniłem a i przy okazji właśnie ten problem wyeliminowałem.. Podejrzewam że głównie chodziło o czujnik temperatury.

Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka
    raczej przypadek, chyba ze akurat Twój coś szwankował. generalnie w 159 normą jest że przy dłuższym kręceniu jak aku słabnie, albo przy słabym aku (Szczególnie w zimie) przy rozruchu walnie czasem błędem temperatury. Miałem JTDM 6 lat więc znam dobrze problem, kupa ludzi tu na forum też o tym pisała (podładowanie, wymiana aku najczęściej pomagały, no chyba że ktoś ogólnie miał problemy z odpalaniem to akumulator znów się rozładowywał i po tygodniu czy więcej problem temperatury powracał).
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.