Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)
Moje Paniehttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html
Co do komunikacji na pinie 7 - jakiś miesiąc temu Bella była w warsztacie podpinana pod komputer za pomocą ELM na USB i FES-a, wszystko śmiało aż miło.
Dzięki za info, ale teraz to już nie ważne odesłałem interfejs do PMfactory
Co do Viakena to napiszę do niego o co mi chodzi i na pewno mi coś doradzi.
Dzięki wszystkim za pomoc jak bede miał jakiś nowy interfejs to napiszę czy bangla.
Pisałem do Viakena i w odpowiedzi dowiedziałem się że kabla nie trzeba przystosowywać i będzie działał z Grupą Fiata, z modułami które są podane na stronie producenta MES-a http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx,
przejściówka jest potrzebna tylko do łączenia się z ABS i Xenonami (których nie mam).
Jak tylko rozwiąże się sprawa ze zwrotem w PMfactory to zamówię ten interfejs u Viakena i zobaczymy co z tego wyjdzie![]()
Witam, Panowie, mam problem z którym od dwóch dni proboje sobie poradzić, czytam, sciągam masę sterowników, zmieniam komputery jak rękawiczki i nic.
Zakupiłem dwa kabelki od PMfactory, jednego Vaga i EML327, EML co ciekawe nie przysedł za pierwszym razem i wciąż na niego czekam. Niby pomyłka w wysyłce, ale miał zostać wysłany już tydzień temu i jeszcze nie doszedł. No ale był długi weekend więc ok.
A problem mam taki.
Mam tego Vaga, niebieski, dedykowany do FiatEcuScan. Mam win 7 widzi wszystko instaluje sterowniki, wygląda że jest ok.
Ale to tylko tyle. FES nie chce mi się podłączyć do niczego. Przy TESTOWANIU LINIK VAG/KKL nie widzi kabla, czy to podłączonego już do autka czy na luźno.
No poprostu nic nie reaguje, czy to możliwe żeby kabel był uszkodzony?
Zainstalować się zainstalował normalnie, ale pozatym nic się nie dzieje.
Porty COM zmieniałem wielowielokrotnie, nic to nie daje. Różne prędkości, porty, sterowniki, FESY, dupa blada.
Macie może jakieś jeszcze pomysły?
Pozdrawiam
Odnosząc sie do tego co pisałem dwa posty wyżej.
Zwróciłem interfejs ELM327 BT do PMfactory. W odpowiedzi sprzedający napisał, że w interfejsie odlutował sie kabelek na pinie 7 (tak jak pisał kwik2000), interfejs został już naprawiony i jeśli nadal jestem chętny może mi go odesłać, pokrywając koszty przesyłki. Zgodziłem się na taką opcję bo skoro ma działać to ma działać, ale niestety historia się powtórzyła i interfejs tak jak poprzedni łączył sie z wszystkim tylko nie z ECU (nie pisze już o ABS i Xenonach bo to normalne bez adaptera). Kolejny raz odesłałem i dostałem zwrot kosztów.
Czytając opinię w internecie to ELM na BT mają kiepską opinię, sporo osób miało z nim róże dziwne problemy.
Kolejny interfejs tak jak pisałem wyżej zamówiłem u Viakena.
http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/no...scan-2013.html
Wczoraj interfejs dotarł. Zainstalowałem sterowniki i z ECU połączył sie przy pierwszym podejściu, wszystko śmiga jak należy. Łączy się z wszystkim tak jak powinno, oczywiście do ABS-u i Xenonów trzeba adapter typ 1, który u Viakena też można kupić.
Moja rada dla kolejnych osób, które zamierzają kupić interfejs to nie bawcie się w bajery typu ELM327 Bluetooth bo to tylko bajer i w dodatku nie zawsze działa, lepiej kupić coś co jest sprawdzone i połączone z komputerem kablem.
Uff... doszedłem do połowy Tematu i juz sie zagubilem zupełnie
Pytanko w takim razie:
Czy tym kablem http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-e...tyku-obd2.html jestem w stanie sprawdzac poziom zanieczyszczenia DPF'a ?
Czy potrzebuje jakiegos innego kabla lub przejściówki. Jesli tak to ktos mógłby podac linka do kabla ze stronki Viaken'a ?
Juz mialem zamawiać ten w/w ale jak zaczalem czytac temat to poprostu zgłupiałem który kabel do czego pasuje. help !!
Ostatnio edytowane przez YoJin ; 07-06-2013 o 18:24
Panowie - kupiłem kabel elm własnie od PMfactory - najpierw na bluetooth no i on wogole nie działał. Dostałem teraz kabel na USB i po podłaczeniu FES go znajduje jak wybieram szukaj interfejsów to jest test ok, znajduje i wszytsko niby cacy.
Łaczy ze wszytskim oprócz tego co najważniejsze czyli ECU, no i abs tez nie działa. zmiana portów com, prędkosci etc nic nie daje.
Sprzedawca mowi że jakis alarm może blokować ale nie mam nic takiego. Ma ktoś może pomysł co to może byc ? czy może spróbować kupić od viakena ?