Strona 41 z 186 PierwszyPierwszy ... 31323334353637383940414243444546474849505191141 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 1859

Temat: Interfejsy diagnostyczne

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    olkusz
    Auto
    kia

Domyślnie

Cytat Napisał lukas_po Zobacz post
    Mam ten sam problem co kolega powyżej.
    Kupiłem interfejs ELM 327 Bluetooth na aukcji w PMfactory podawałem w wiadomości do sprzedającego że ma być do Alfy pod MES-a, ale interfejs łączy się z wszystkim tylko nie z silnikiem.
    System operacyjny to Win 7, próbowałem na różnych com-ach i z różnymi prędkościami, na pracującym silniku i tylko na załączonym zapłonie, robiłem też skanowanie (jak polecił mi sprzedający w rozmowie przez telefon) i nic, mogę połączyć sie z wszystkim (oczywiście nie z ksenonami i ABS) a z silnikiem nie da rady, podaje komunikat że limit czasu został przekroczony i trzeba sprawdzić kabel i por com.
    Sprawdzałem też na FES 2.7.2 i na smartfonie aplikacją AlfaOBD ( ta sama sytuacja łączy sie z wszystkim tylko nie z ECU) i aplikacja Torque nie łączy się wcale.

Podpowie mi ktoś co mogę jeszcze zrobić ?? a może interfejs jest walnięty i powinienem go oddać.
    Nie łączysz sie z modułami na KWP : silnik , abs i xenon . Albo odlutował ci się kabelek z 7 pinu , albo w ELM nie działa poprawnie KWP lub coś ci zakłóca komunikacje na 7 pinie.
    Wszystkie inne moduły są na CANie

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Mi skanowanie znajdowało wszystko poza ECU, dzisiaj po telefonicznej rozmowie ze sprzedającym, który stwierdził, że to nie możliwe i nie wie jaka może być przyczyna tego stanu rzeczy interfejs odesłałem. Poczekam na zwrot kasy i kupię coś u Viakena
    Ktoś gdzieś pisał że ten interfejs powinien śmigać Jak ktoś używa to proszę o potwierdzenie tej informacji.
    http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/no...scan-2013.html
    W opisie jest mowa o "dedykowanych adapterach do programu Fiat ECU SCAN, MultiEcuScan, Typ1, Typ2, oraz Typ3". Tak więc uważaj jak zamówisz, żebyś dostał kabel z adapterem. Viaken napewno bedzie wiedział co sprzedaje i do współpracy z jakim programem.

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Mi skanowanie znajdowało wszystko poza ECU, dzisiaj po telefonicznej rozmowie ze sprzedającym, który stwierdził, że to nie możliwe i nie wie jaka może być przyczyna tego stanu rzeczy interfejs odesłałem. Poczekam na zwrot kasy i kupię coś u Viakena
    Ktoś gdzieś pisał że ten interfejs powinien śmigać Jak ktoś używa to proszę o potwierdzenie tej informacji.
    Kupisz viakena to bedziesz mógł tylko połączyć się ECU niczym więcej,żeby móć połączyć się z reszta to będziesz miął ELM27 można również dokópić adapter za viakena za 17zł i łączysz się z wszysytkim.
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

Użytkownik Romeo Avatar lukas_po
    Mieszka w
    Nowy Sącz - okolice
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDm 150KM '07 Carbonio Black

Domyślnie

Cytat Napisał kwik2000 Zobacz post
    Nie łączysz sie z modułami na KWP : silnik , abs i xenon . Albo odlutował ci się kabelek z 7 pinu , albo w ELM nie działa poprawnie KWP lub coś ci zakłóca komunikacje na 7 pinie.
    Wszystkie inne moduły są na CANie
    Co do komunikacji na pinie 7 - jakiś miesiąc temu Bella była w warsztacie podpinana pod komputer za pomocą ELM na USB i FES-a, wszystko śmiało aż miło.
    Dzięki za info, ale teraz to już nie ważne odesłałem interfejs do PMfactory

Co do Viakena to napiszę do niego o co mi chodzi i na pewno mi coś doradzi.

Dzięki wszystkim za pomoc jak bede miał jakiś nowy interfejs to napiszę czy bangla.

Cytat Napisał Jony88 Zobacz post
    Kupisz viakena to bedziesz mógł tylko połączyć się ECU niczym więcej,żeby móć połączyć się z reszta to będziesz miął ELM27 można również dokópić adapter za viakena za 17zł i łączysz się z wszysytkim.
    Pisałem do Viakena i w odpowiedzi dowiedziałem się że kabla nie trzeba przystosowywać i będzie działał z Grupą Fiata, z modułami które są podane na stronie producenta MES-a http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx,
    przejściówka jest potrzebna tylko do łączenia się z ABS i Xenonami (których nie mam ).
    Jak tylko rozwiąże się sprawa ze zwrotem w PMfactory to zamówię ten interfejs u Viakena i zobaczymy co z tego wyjdzie
    Ostatnio edytowane przez lukas_po ; 10-05-2013 o 09:36

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 147 1,9 JTD

Domyślnie

Witam, Panowie, mam problem z którym od dwóch dni proboje sobie poradzić, czytam, sciągam masę sterowników, zmieniam komputery jak rękawiczki i nic.
    Zakupiłem dwa kabelki od PMfactory, jednego Vaga i EML327, EML co ciekawe nie przysedł za pierwszym razem i wciąż na niego czekam. Niby pomyłka w wysyłce, ale miał zostać wysłany już tydzień temu i jeszcze nie doszedł. No ale był długi weekend więc ok.
    A problem mam taki.
    Mam tego Vaga, niebieski, dedykowany do FiatEcuScan. Mam win 7 widzi wszystko instaluje sterowniki, wygląda że jest ok.
    Ale to tylko tyle. FES nie chce mi się podłączyć do niczego. Przy TESTOWANIU LINIK VAG/KKL nie widzi kabla, czy to podłączonego już do autka czy na luźno.
    No poprostu nic nie reaguje, czy to możliwe żeby kabel był uszkodzony?
    Zainstalować się zainstalował normalnie, ale pozatym nic się nie dzieje.
    Porty COM zmieniałem wielowielokrotnie, nic to nie daje. Różne prędkości, porty, sterowniki, FESY, dupa blada.
    Macie może jakieś jeszcze pomysły?
    Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar lukas_po
    Mieszka w
    Nowy Sącz - okolice
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDm 150KM '07 Carbonio Black

Domyślnie

Odnosząc sie do tego co pisałem dwa posty wyżej.
    Zwróciłem interfejs ELM327 BT do PMfactory. W odpowiedzi sprzedający napisał, że w interfejsie odlutował sie kabelek na pinie 7 (tak jak pisał kwik2000), interfejs został już naprawiony i jeśli nadal jestem chętny może mi go odesłać, pokrywając koszty przesyłki. Zgodziłem się na taką opcję bo skoro ma działać to ma działać, ale niestety historia się powtórzyła i interfejs tak jak poprzedni łączył sie z wszystkim tylko nie z ECU (nie pisze już o ABS i Xenonach bo to normalne bez adaptera). Kolejny raz odesłałem i dostałem zwrot kosztów.
    Czytając opinię w internecie to ELM na BT mają kiepską opinię, sporo osób miało z nim róże dziwne problemy.

Kolejny interfejs tak jak pisałem wyżej zamówiłem u Viakena.

Wczoraj interfejs dotarł. Zainstalowałem sterowniki i z ECU połączył sie przy pierwszym podejściu, wszystko śmiga jak należy. Łączy się z wszystkim tak jak powinno, oczywiście do ABS-u i Xenonów trzeba adapter typ 1, który u Viakena też można kupić.
    Moja rada dla kolejnych osób, które zamierzają kupić interfejs to nie bawcie się w bajery typu ELM327 Bluetooth bo to tylko bajer i w dodatku nie zawsze działa, lepiej kupić coś co jest sprawdzone i połączone z komputerem kablem.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

dokładnie to samo miałem z tym BT - działa jak chce z czym chce i kiedy chce
    elm po kablu - działa wtedy kiedy ja chcę

i tyle

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Pułtusk
    Auto
    Mazda 6 / AR 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Odnosząc sie do tego co pisałem dwa posty wyżej.
    Zwróciłem interfejs ELM327 BT do PMfactory. W odpowiedzi sprzedający napisał, że w interfejsie odlutował sie kabelek na pinie 7 (tak jak pisał kwik2000), interfejs został już naprawiony i jeśli nadal jestem chętny może mi go odesłać, pokrywając koszty przesyłki. Zgodziłem się na taką opcję bo skoro ma działać to ma działać, ale niestety historia się powtórzyła i interfejs tak jak poprzedni łączył sie z wszystkim tylko nie z ECU (nie pisze już o ABS i Xenonach bo to normalne bez adaptera). Kolejny raz odesłałem i dostałem zwrot kosztów.
    Czytając opinię w internecie to ELM na BT mają kiepską opinię, sporo osób miało z nim róże dziwne problemy.

Kolejny interfejs tak jak pisałem wyżej zamówiłem u Viakena.

Wczoraj interfejs dotarł. Zainstalowałem sterowniki i z ECU połączył sie przy pierwszym podejściu, wszystko śmiga jak należy. Łączy się z wszystkim tak jak powinno, oczywiście do ABS-u i Xenonów trzeba adapter typ 1, który u Viakena też można kupić.
    Moja rada dla kolejnych osób, które zamierzają kupić interfejs to nie bawcie się w bajery typu ELM327 Bluetooth bo to tylko bajer i w dodatku nie zawsze działa, lepiej kupić coś co jest sprawdzone i połączone z komputerem kablem.
    A ten interfejs jest w czymś gorszy od powyższego i w czym dokładnie jeśli ktoś podpowie

viaken.pl/pl/interfejs-fiat-ecu-scan-usb-we-wtyku-obd2.html

Wysłane z mojego GT-I8190 za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Maniak resoraków Avatar YoJin
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Alfa Romeo 159, 2007, 1.9 JTDm 16V 150 KM

Domyślnie

Uff... doszedłem do połowy Tematu i juz sie zagubilem zupełnie

Pytanko w takim razie:
    Czy tym kablem http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-e...tyku-obd2.html jestem w stanie sprawdzac poziom zanieczyszczenia DPF'a ?
    Czy potrzebuje jakiegos innego kabla lub przejściówki. Jesli tak to ktos mógłby podac linka do kabla ze stronki Viaken'a ?

Juz mialem zamawiać ten w/w ale jak zaczalem czytac temat to poprostu zgłupiałem który kabel do czego pasuje. help !!
    Ostatnio edytowane przez YoJin ; 07-06-2013 o 18:24

Użytkownik Ogier
    Auto
    alfa 159 8v 120km

Domyślnie

Panowie - kupiłem kabel elm własnie od PMfactory - najpierw na bluetooth no i on wogole nie działał. Dostałem teraz kabel na USB i po podłaczeniu FES go znajduje jak wybieram szukaj interfejsów to jest test ok, znajduje i wszytsko niby cacy.
    Łaczy ze wszytskim oprócz tego co najważniejsze czyli ECU, no i abs tez nie działa. zmiana portów com, prędkosci etc nic nie daje.
    Sprzedawca mowi że jakis alarm może blokować ale nie mam nic takiego. Ma ktoś może pomysł co to może byc ? czy może spróbować kupić od viakena ?