To jak Ci kolego puszcza białego bąka i po wymianie końcówek masz problem z korektami, to zrobiłbym na twoim miejscu porządek z tymi klapami, zanim sobie większej biedy napytasz.
To jak Ci kolego puszcza białego bąka i po wymianie końcówek masz problem z korektami, to zrobiłbym na twoim miejscu porządek z tymi klapami, zanim sobie większej biedy napytasz.
AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest
Mogę poprosić o analizę? Nie przeprowadziłem testu zgodnie z metodologią podaną wcześniej, ale mogę powiedzieć, że wraz ze zwiększaniem obrotów korekty pokazują coraz wyższe wartości.
Klapy usunięte, tankuję głównie Vervę ON na Orlenach (różne stacje).
Trzeci wtrysk lekko przycina, wlej może nieco oleum 2T i zobacz co się będzie działo dalej. Ewentualnie następnym razem wlej pełny bak np. na Statoilu :-)
Ja zapytam o coś, bo chciałbym się doinformować
Było w tym temacie wspominane, że jeśli ma wyraźną korektę na + (czyli jest np zatarty), to ta wada jest korygowana innym wtryskiem (czy wtryskami), i jego korekta schodzi na - . Pytam bo u mnie jest taka sytuacja, że wtryski 1, 2, 4 są w okolicach 0, natomiast wtryskiwacz nr 5 na jałowym ma ok +1,5 i automatycznie nr 3 ma ok -1,5. Przy obciążeniu korekty rozjeżdżają się jeszcze bardziej. To który wtrysk jest bardziej podejrzany - 3 czy 5??
Zrób test statyczny i dynamiczny. Wartość korekty najbardziej odstającej od reszty (na + lub -) podpowiada, że z tym wtryskiwaczem jest coś nie tak.
Przejrzałem właśnie logi z ostatniej jazdy, i najwyższą wartość bezwzględną faktycznie pokazuje nr 5. Max doszło do 3.4 w czasie jazdy.
Przypomnijcie - wtryski liczymy od strony rozrządu czy akumulatora?
Liczymy od strony rozrządu.
Jak się poprawi pogoda to zrobię jeszcze próbę przelewową, i może spróbuję zamiany wtrysków miejscami. Ale to za jakiś czas bo właśnie śnieg za oknem ;/
Panowie mam problem.
Fiat Doblo 1.6mjet 105ps. Na zimnym silniku falowanie obrotów i straszne kopcenie na biało.
Po całkowitym nagrzaniu objawy ustępują- obroty stabilne i kopcenie ustaje.
Sprawdzałem korekty wtrysków, na 3 cylindrze utrzymuje się w zakresie -1, -0,5 poza tym wyglądają w porządku.
Gdzie szukać przyczyny?
Wiec kolego najprostsza metoda czysciki do wtryskowych na caly bak potem sprawdzasz jeszcze raz czy jest poprawa. ..zawsze tez mozna olej Orlena 2t ...sprawdz na zimnym jakie sa korekty czy za bardzo nie az aż są. ....ponad 3....