Korekta za wtryskiem raczej nie idzie, może bardzo delikatnie, więc to chyba nie jego wina...
Korekta za wtryskiem raczej nie idzie, może bardzo delikatnie, więc to chyba nie jego wina...
Witam ponownie. Jakiś czas temu pisałem o wysokiej korekcie u mnie na 1 cylindrze. Była ponad +5 na biegu jałowym. Podczas jazdy zchodziła do 0.40. prawdopodobnie przyczyną tej korekty byly klapy wirowe. Zostały usuniete. Kolektor oczywiści zasyfiony a klapy wogóle nie działały ze sterownikiem, całkowicie była wytarta listwa zebata w kolektorze, wiec klapy chodziły i ustawiały się jak chciały na wolnych obrotach. Jedna była na pograniczu zerwania sie więc w porę zostały wywalone. (kolektor plastikowy).
Natomiast dziś jadąc między budynkami w wąskiej uliczce usłyszałem dziwne klepanie przy wiekszym przyspieszaniu. Nie wiem czy to klepie któryś wtrysk czy moze coś innego. Rano ciężej zapalila i czasem przy obrotach pomiędzy 1500 a 2000 szarpnie delikatnie.
wrzucę screena z logami wtrysków na rozgrzanym silniku 90st przy 850obr i 2000obr.
![]()
Ostatnio edytowane przez Marcin555 ; 19-07-2016 o 16:56
Może EGR pada
BYŁ LEON by COMPSPORT
JEST ALFA 159 SW by TUNE-UP
witam,
po raz 1szy odkad mam '9 (od listopada), zrobilem pomiary na postoju, temp. 90 stopni.
Korekta na 1szym cyindrze -1.3/-1.16.
Jakies 2 baki temu podczas tankowania wlalem LM Diesel spulung (pierwszy raz wlalem dodatek do paliwa), tankuje glownie Nitro+, sporadycznie BP Ultimate.
Pelna ekologia, DPF wypala sie bez problemow, EGR tez wyglada na niezapchany, aczkolwiek pare razy zdarzylo mi sie (przynajmniej takie odnioslem wrazenie) ze w czasie ruszania z 1ki, kiedy auto 'ciagnie' pojawila sie lekka dziura, efekt jakbym cofnal minimalnie/bardzo delikatnie noge z gazu.
![]()
![]()
![]()
![]()
Przejmowac sie korekta na cylindrze 1?
Przede mna trasa Poznan-Suwalki, po raz 2gi mam zamiar wlac LM Spulung i w Suwalkach mam zamiar ponownie sprawdzic korekty.
Raczej nie ma tragedii. Myślę, że jeżeli nie masz żadnych niepokojących objawów to bym to olał.
Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.
Jeśli chodzi o trasę względem Twoich korekt wtrysków to nie ma się czym przejmować.![]()
A co do przymulenia, auto potrzebuje więcej czadu w ruchu miejskim - czytaj korzystaj więcej z niższych biegów. W mieście więcej jazdy na 3 biegu, tak bynajmniej sam robię od dawna i żadnych problemów.
Z niskich biegow korzystam dosc czesto, 4ty bieg wrzucam rzadko w miescie. Ruszajac na 1ym biegu krece pod 2500 obr., a z pewnoscia nie schodze ponizej 2200. I nie butuje auta a wchodze na obroty 'jednostajnie' wciskajac pedal gazu, szczegolnie jesli temp. nie ma 90st .
Zastanawiam sie jak czesto i jak dlugo lac dodatek do paliwa/filtra, bo w pewnym momencie jesli nie ma poprawy korekty, puszka za ok 45zl przy (kazdym) tankowaniu traci racje bytu a byle shitu do baku nie leje (a przynajmniej tak mi sie zdaje).
Moja dalsza walka z wtryskami... korekty: -1.3, -1.3, +0.1. +3.1 na ciepłym.Końcówki wymienione, kompresja jest ok, luz zaworowy ok, korekta za wtryskiem idzie tak połowiecznie bo po zamianie wtrysku 3 z 4 na 3 cylindrze jest około +1 a na 4 jest około 2.3-2.6. Nie mam już pomysłów co mu się dzieje. Niby z autem wszystko jest spoko bo moc ma, nie kopci, pali od strzała, ale takiej korekty to chyba olać nie wolno. Gdyby było poniżej 2 to bym olał... ale 3 to już zdecydowanie za dużo. Poza tym czy przy takiej korekcie jest normalnym, że auto nie daje żadnych oznak? Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
A jak zamieniałeś wtryski miejscami to je kodowałeś w kompie czy celowo nie?
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była