Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Jak już Ci sadero udowodniłem kiedyś chyba nawet w tym temacie, że nie do końca masz rację. Pokazywałem Ci przypadek korekt na jałowym poniżej 0,6 wszystkie i mega rozjeżdżających się pod obciążeniem gdzie hamowania wypluła zdrową seria z bonusem NM![]()
Nie wiem co tam mi udowadniałeś, a na pewno nie udowodniłeś. Ten twój bonus Nm to oznaka problemu, a nie zdrowa seria. Każdy przypadek, z którym się spotkałem i który ma korekty pod obciążeniem złe ma problemy. Dla tego przy ponadnormatywnych wtryskach nawet przybywa Nm. Samochód na tych wtryskach co powyżej zamieściłem screeny, czyli 159 1.9 16V po tuningu jakiegoś "magika" miał 153KM i 379Nm. Gdy wróciłem go do serii 151Nm i 376Nm. Czyli praktycznie to samo. Tyle, że na serii nawet wcześniej wstawał (co widać na wykresie). Jak widzisz miał "zdrową serię" i "bonus" NM. Ten bonus oznacza, że wtryski leją jak z wiaderka, co jest uwidocznione na logach dynamicznych. Więc problem został wykazany i na pomiarze i na logach. Gdy wtryski na teście dynamicznym idą na + samochód traci na mocy. Na przykład silniki 2.4 na ogół osiągają wtedy przedział 170-185KM. Gdy wtryski są ponadnormatywne, to najczęściej zarzynają DPF-a ale dają bonusa. Ten bunus wcześniej czy później odbije się czkawką.
Zapytaj [MENTION=17515]Tomek_KRK[/MENTION], który przeszedł dosłownie gehennę z jednym z samochodów z silnikiem 2.4 i wtryskami ze wspaniałymi korektami na postoju. Wspaniałymi wynikami wtrysków na maszynie. A dupianym wynikiem w osiągach.
![]()
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Dzieki za info. Czyli jak maszyna pokazuje Ci ok, hamownia też to faktycznie zakręcony ten temat z korektami, a jak pokazywał tu jeden forumowicz regeneracja też nie koniecznie przynosi efekty. W starych 1.9 edc15 nie było podglądu korekt to i człowiek spokojniejszy, a tu ponad 250 stron tematu![]()
No tak, w EDC15 nie było korekt i człowiek był spokojniejszy ale to na zasadzie, że kiedyś auta były głośniejsze i nie było słychać zawieszeniaCo nie znaczy, że ono było sprawne
Temat sam w sobie jest zakręcony tylko dla tego, że co user to inne "widzi mi się" ale faktycznie sprawa jest stosunkowo prosta. Korekty uważam za świetne dane do diagnostyki. Wraz z kilkoma innymi danymi daje dobry obraz. Dużo lepsze niż maszyna, bo odzwierciedla pracę wtrysku w rzeczywistych warunkach.
panowie co oznacza korekta na trzecim wtrysku +4,silnik 8v i zaczeło trzęś podczas przyśpieszania i lekko kuleje na jałowych obrotach
moze być winna wtyczka?
raczej watpie, sprawdz kompresje. Bo wyglada na to ze ci kompresja gdzies pewnie ucieka
Sprawdź okolice wtrysku, czy czasem nie ma przedmuchów koło niego. Sprawcą takiego zachowania dość często jest puszczająca uszczelka pod wtryskiem.