Temat: Korekty wtrysków

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Już tu kiedyś pisałem o korektach pod obciążeniem i nadal chyba nikt nie jest w stanie jednoznacznie napisać czy rozjeżdżające się korekty pod obciążeniem to jakikolwiek wyznacznik ich kondycji.
    Oczywiście, że wyznacznik kondycji. Wprost przekładający się na osiągi. Potwierdzone doświadczalnie.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Jak już Ci sadero udowodniłem kiedyś chyba nawet w tym temacie, że nie do końca masz rację. Pokazywałem Ci przypadek korekt na jałowym poniżej 0,6 wszystkie i mega rozjeżdżających się pod obciążeniem gdzie hamowania wypluła zdrową seria z bonusem NM

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Nie wiem co tam mi udowadniałeś, a na pewno nie udowodniłeś. Ten twój bonus Nm to oznaka problemu, a nie zdrowa seria. Każdy przypadek, z którym się spotkałem i który ma korekty pod obciążeniem złe ma problemy. Dla tego przy ponadnormatywnych wtryskach nawet przybywa Nm. Samochód na tych wtryskach co powyżej zamieściłem screeny, czyli 159 1.9 16V po tuningu jakiegoś "magika" miał 153KM i 379Nm. Gdy wróciłem go do serii 151Nm i 376Nm. Czyli praktycznie to samo. Tyle, że na serii nawet wcześniej wstawał (co widać na wykresie). Jak widzisz miał "zdrową serię" i "bonus" NM. Ten bonus oznacza, że wtryski leją jak z wiaderka, co jest uwidocznione na logach dynamicznych. Więc problem został wykazany i na pomiarze i na logach. Gdy wtryski na teście dynamicznym idą na + samochód traci na mocy. Na przykład silniki 2.4 na ogół osiągają wtedy przedział 170-185KM. Gdy wtryski są ponadnormatywne, to najczęściej zarzynają DPF-a ale dają bonusa. Ten bunus wcześniej czy później odbije się czkawką.

Zapytaj [MENTION=17515]Tomek_KRK[/MENTION], który przeszedł dosłownie gehennę z jednym z samochodów z silnikiem 2.4 i wtryskami ze wspaniałymi korektami na postoju. Wspaniałymi wynikami wtrysków na maszynie. A dupianym wynikiem w osiągach.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	hamownia.jpg
Wyświetleń:	48
Rozmiar:	37.1 KB
ID:	235629
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Świeżak Avatar Stefan9952
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    ALFA 159 2.4

Domyślnie

Cytat Napisał Stefan9952 Zobacz post
    Dzisiaj rano zrobiłem dokładny pomiar na zimnym silniku i biegu jałowym i wyszło mi coś takiego , popołudniu jadę na miasto i zrobię pomiar jak się auto zagrzeje i wrzucę fotkę , dodam że Egr jest wyłączony i Dpf-a brak
    Załącznik 235367
    i zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz 15 min po pierwszym pomiarze zrobiłem drugi i wyszły zupełnie inne korekty jak to rozumieć ?
    Załącznik 235368
    A luknie ktoś na moje korekty bo nie doczekałem się konkretnej odpowiedzi ;/

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    .

Zapytaj [MENTION=17515]Tomek_KRK[/MENTION], który przeszedł dosłownie gehennę z jednym z samochodów z silnikiem 2.4 i wtryskami ze wspaniałymi korektami na postoju. Wspaniałymi wynikami wtrysków na maszynie. A dupianym wynikiem w osiągach.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	hamownia.jpg
Wyświetleń:	48
Rozmiar:	37.1 KB
ID:	235629
    Dzieki za info. Czyli jak maszyna pokazuje Ci ok, hamownia też to faktycznie zakręcony ten temat z korektami, a jak pokazywał tu jeden forumowicz regeneracja też nie koniecznie przynosi efekty. W starych 1.9 edc15 nie było podglądu korekt to i człowiek spokojniejszy, a tu ponad 250 stron tematu

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Dzieki za info. Czyli jak maszyna pokazuje Ci ok, hamownia też to faktycznie zakręcony ten temat z korektami, a jak pokazywał tu jeden forumowicz regeneracja też nie koniecznie przynosi efekty. W starych 1.9 edc15 nie było podglądu korekt to i człowiek spokojniejszy, a tu ponad 250 stron tematu
    No tak, w EDC15 nie było korekt i człowiek był spokojniejszy ale to na zasadzie, że kiedyś auta były głośniejsze i nie było słychać zawieszenia Co nie znaczy, że ono było sprawne
    Temat sam w sobie jest zakręcony tylko dla tego, że co user to inne "widzi mi się" ale faktycznie sprawa jest stosunkowo prosta. Korekty uważam za świetne dane do diagnostyki. Wraz z kilkoma innymi danymi daje dobry obraz. Dużo lepsze niż maszyna, bo odzwierciedla pracę wtrysku w rzeczywistych warunkach.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    okolice tarnobrzega
    Auto
    159 2.0jtdm

Domyślnie

panowie co oznacza korekta na trzecim wtrysku +4,silnik 8v i zaczeło trzęś podczas przyśpieszania i lekko kuleje na jałowych obrotach

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    okolice tarnobrzega
    Auto
    159 2.0jtdm

Domyślnie

moze być winna wtyczka?

Whiplash
    Gość

Domyślnie

raczej watpie, sprawdz kompresje. Bo wyglada na to ze ci kompresja gdzies pewnie ucieka

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Sprawdź okolice wtrysku, czy czasem nie ma przedmuchów koło niego. Sprawcą takiego zachowania dość często jest puszczająca uszczelka pod wtryskiem.