Ja mialem uszkodzona pompe i plyn się nie pienil. Na zimnym silniku pompa działała cicho po rozgrzaniu plynu juz niedomagala i wyla
Wysłane z mojego LG-D682 przy użyciu Tapatalka
Ja mialem uszkodzona pompe i plyn się nie pienil. Na zimnym silniku pompa działała cicho po rozgrzaniu plynu juz niedomagala i wyla
Wygląda, że u mnie też sie coś zaczyna w tym temacie. Ale to chyba początek i muszę się jeszcze temu przyjrzeć ( nie ma mrowienia ani wycia pompy ) - czasami jakby odzywała się pompa na moment przy manewrach parkingowych. Ktoś wczesniej podał duże róznice w cenie oleju - Aso koło 50, a fiat-autoparts 24 - zerknąłem przy okazji na cenę zbiorniczka i cena mnie zaskoczyła 225!!!
Kupowałem niedawno 126zl za zbiornik i chyba 54zl za plyn (czerwony)
Sprawdziłem i zbiorniczek mam z początku produkcji, a płyn koloru coli i wygląda jakby stan był prawidłowy, nie pieni się. Wniosek zbiornik i płyn przy okazji do wymiany, ale nie wiem który czerwony czy zielony. Objawy raczej sporadyczne, więc może zielony?
U mnie w aso to za zbiorniczek coś koło 140 sobie życzą (i trzeba czekać z tydzień)+ płyn 55 za litr. Znalazłem zbiorniczek za 131 z wysyłką , a olej 2 litry za 66 z wysyłką ( czerwony ). tylko ten dylemat co do oleju...
jak cola to zapewne czrwony. Tez mam taki kolor.Z ktorego roku auto?
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
2006, no wygląda na czerwony, kilka osób pisało, że zmieniło na zielony, zgodnie z zaleceniem serwisowym. Tyle, że zdarzyły się jakieś awarie maglownic stąd mój dylemat
Zmień zbiornik i zalej świeży czerwony, ja tak zrobiłem i jest ok, u mnie też 2006. Jak się nic u cb nie dzieje to po co zmieniać, też słyszałem o awariach maglownic po zmianie płynu, nawet pytałem w ASO i typ nie polecał zmiany, powiedział żeby sprawdzić stan i w razie czego dolać i tyle. Jakbym kiedyś robił magiel to wtedy może zmienię na zielony wcześniej nie ma co.
nie zmieniajcie na zielony. Ja wymienialem zbiornik i dolalem tylko ubytek.Nie zaszkodzi wymienic calego plynu.Jak 2006 to masz zapewne czerwony. Nie chce mowic, ze na 100% masz taki ale ja mam czerwony i wyglada teraz jak cola. Mozesz dolac byle jakiego innego tylko musi to byc DEXTRON III. Ja dolalem Tutele bo nie chcialem kombinowac
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
Zmienię zbiornik i wymienię płyn ( colę na czerwony hehe ), będzie po temacie - nie ma co czekać aż sie zacznie coś dziać gorszego. pozdro wszystkim
Witam,
Borykam się jak większość użytkowników piszących w tym wątku z głośną pracą wspomagania.
Pompa nie wyje, na zewnątrz nie słychać nic niepokojącego. Natomiast gdy usiądę za kierownicą pozamykam wszystkie szyby i zacznę kręcić kierownicą to wydobywają się różni dziwne dźwięki. Podczas lekkiego kręcenia kierownicą słychać gumowanie czuć drganie ( gdy kręcę bardzo wolno dźwięk staje się coraz głośniejszy), dodatkowo gdy schylę głowę do ściany grodziowej słyszę jakby przepływający płyn przez magiel( takie syczenie).
Przeczytałem chyba cały wątek i zamierzam zmienić zbiorniczek i płyn na czerwoną Tutelę. Nie wiem czy to pomoże, no ale. Jak dodaję gazu i kręcę też trochę słychać ale być może głośniejsza praca silnika na wyższych obrotach zagłuszą te dziwne dźwięki.
Czy ktoś miał podobnie i już "uzdrowił" swoje auto?
Cały czas na forum jest dyskusja jaki zalać płyn do wspomagania itp
Dziwne jest, że układ jest tak wyczulony na zmianę płynu. Sam pewnego razu zmieniałem przecięty wąż od wspomagania w SEACIE i powiem szczerze, że podczas wymiany zalałem pierwszym lepszym płynem do wspomagania marki PRESTONE i jakoś wspomaganie ma się bardzo dobrze oraz nie ma takich dziwnych dźwięków jak w AR chociaż samochód jest starszy od mojej ALFY o 6 lat.