Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Temat: Od miłości do nienawiści... krótka historia 159.

enx
    Gość

Domyślnie Od miłości do nienawiści... krótka historia 159.

Tak w sumie podzielić się z Wami chciałem, krótkim opisem mojej niespełna półtorarocznej, początkowo wielkiej miłości do auta, która w ciągu ostatnich 3 miesięcy zaczęła przeradzać się w zgoła inne uczucie.
    W zeszłym roku nabyłem 200-konną ślicznotkę, z w miarę małym przebiegiem 110tys km, ładnie utrzymaną. Wymieniony rozrząd itp generalnie w miarę kolejnych dni za kółkiem coraz większy banan na twarzy i moja miłość do niej rośnie wykładniczo z każdym dniem, aż żona zaczyna być zazdrosna, że bardziej kręci mnie Alfa...
    Zrobione jakieś 20tys km i pomijając drobnostki w stylu podnośnika szyby, awarii anteny GPS, czy awarii czujnika parkowania, które można przeżyć jest świetnie. Po ok 30tys km przeze mnie przejechanych pada termostat. Czytałem i tu (za bardzo się nie udzielałem, raczej czytałem), że się zdarza... no dobra parę stów, naprawiony.
    Alfa jeździ super, wymiany oleju, filtrów itp itd, miłość kwitnie. Latem zaczynam mieć wrażenie, że brakuje jej dołu, nie zbiera się odtąd co trzeba i przenosi drgania na kierownicę... Diagnoza - kolektor i lejący wtrysk. Co robić, trzeba naprawić, bo w końcu ślicznotka ma jeździć na cacy. Kolektor zrobiony, klapy usunięte, EGR przyślepiony, potem wymieniony wtrysk. Niby się zbiera ciut lepiej, ale drgania są. Może ten typ po prostu tak ma, w końcu diesel trochę trzęsie.
    W międzyczasie wyjazd na wakacje. W drodze powrotnej słyszę chrobot przy włączonej klimie. Jakoś dojechałem do domu, znowu w trasę tym razem służbowo, parę dni w aucie i powrót. Pochrzęściło i klima nie działa. Werdykt - sprężarka, parownik i nieszczelności na chłodnicy klimy... Moje uczucie przybiera ambiwalentny stosunek, niby dalej kocham i płaczę płacąc, ale wewnątrz mnie coś się zaczyna buntować. Przy okazji jeszcze wyskakuje drobnostka - blokujące się koło i linki od ręcznego. Następny czas pokazuje, że jeszcze trochę muszę znieść.
    Odzywa się kolektor wydechowy, szpilka... Muszę Alfą parę dni pojeździć zanim zostawię do naprawy, cóż taka praca, że auto non stop potrzebne. Wyskakuje błąd bodajże czujnika ciśnienia różnicowego. Po diagnozie, że czujnik się psuć może, aczkolwiek rzadko, błąd skasowany, potem znowu wychodzi. Będę robić kolektor, czujnik. I oto jeszcze pojawia się chrobot przy półsprzęgle i pisk przy całkowicie wciśniętym sprzęgle. No tak, sprzęgło i najprawdopodobniej dwumas. Jakoś tłumaczę sobie, że przy 160tys km sprzęgło może paść, dwumas też... Ból przepełnia serce a portfel już dawno przestał być z gumy... cóż, żeby jeździć trzeba zrobić. W ciągu kilku dni ustalam kiedy, co, jak, za ile, aż tu nagle silnik odmawia posłuszeństwa, przestaje działać. Nie daje się odpalić, nie kręci. Auto lawetą i czekam na wstępny wyrok... Silnik jednak nie rusza. Nienawiść, rozpacz, żal... Gdzieś w głębi mam cichą nadzieję, że jednak jest jeszcze do uratowania.

Teraz czekam na dokładną diagnozę po sprawdzeniu i wymontowaniu wszystkiego... Dzień sądu już blisko...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Przesadzasz.

enx
    Gość

Domyślnie

Chciałbym, niestety adoptowałem niewdzięcznego demona...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar prymie
    Mieszka w
    kraków
    Auto
    AR 156 2,4 JTD '00 AR 159 2,4 JTD '06 AR Giulia Veloce Q4 2,0 '17

Domyślnie

drift-r,, ale gdzie tu przesada? jak czytam co kolega wymienił, znając ceny części i usług - to naprawdę może zaboleć. i gdyby to było rozciągnięte w czasie, ale w rok? przez 3 lata jeżdżenia 156 nie miałem tylu awarii. ja jestem w stanie zrozumieć 'żal' kolegi. z drugiej strony używka to używka...
    enx, powodzenia!
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
    Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

W aucie może się popsuć wiele elementów bo jak sam zauważyłeś jest to egzemplarz używany. Wiem, że jak się czasem dostanie rachunek za naprawę to witki opadają, ale żeby nienawiść?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar prymie
    Mieszka w
    kraków
    Auto
    AR 156 2,4 JTD '00 AR 159 2,4 JTD '06 AR Giulia Veloce Q4 2,0 '17

Domyślnie

drift-r, gdybyś dostał takich kwitów pięć czy sześć w 12 m-cy... i to np. za błędy w konstrukcji typu urywające się szpilki w kolektorze wydechowym (2,4), gdzie trzeba cały przód rozbierać żeby naprawić. dlatego napisałem, że jestem w stanie zrozumieć enx-a.
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
    Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17

enx
    Gość

Domyślnie

Wiem, że używka i kupując liczyłem się z tym, że coś trzeba będzie robić... Po prostu kumulacja rzeczy i to coraz grubszych mnie pokonała. W nowych czasem utrafić można egzemplarz, że tylko eksploatacyjne koszty i super przez 150tys albo coś się sypie od nowości...
    OK może przesadziłem trochę z tą nienawiścią

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Oczywiscie ,ja tez rozumiem ENXi,a gdyby zona zdradzala cie kilka razy ,powtarzam kilka razy w roku to co?i balowalaby za twoje ciezko zarobione pieniadze,i to dosyc grube

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

No ale należy mieć nadzieję, że włożone pieniądze wyeliminują wszystkie usterki tego egzemplarza i dalej już tylko bezawaryjna jazda

A wtedy miłość powróci czego Ci życzę.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

enx: rozumiem cię doskonale. sam wymieniłem/naprawiłem już tyle rzeczy w mojej 166, że nawet nie pamiętam wszystkiego... fakt, ma już prawie 14 lat, ale... jeździłem w życiu starszymi autami, a w żadnym z nich nie naprawiałem skrzyni biegów (no cóż, automat), nie musiałem regenerować głowicy po spotkaniu zaworów z tłokami (pół roku po zrobieniu rozrządu... ale tu sprawa dyskusyjna, moim zdaniem wina mechanika, ale nie mam dowodu - żeby nie było, to jeden z najlepszych speców od alf w regionie..) i naprawiać mnóstwa innych rzeczy. owszem, jeździ świetnie... o ile jeździ

drift-r: naprawdę istnieją samochody, w których psują się drobiazgi - używane, z dużym przebiegiem. niestety alfy do nich nie należą i powiedzmy to sobie otwarcie: są to auta awaryjne. jeden malutki przykładzik: w alfie zdechły mi już dwa podnośniki szyb (auto premium, spodziewamy się wysokiej jakości!), a szyby chodzą wolniej niż kiedyś, przednie potrafią "zadzwonić" na dziurach gdy są otwarte. w rok starszym escorcie żony (auto budżetowe, jakość średnia) nie padł żaden podnośnik, szyby chodzą szybko, sprawnie i nic nie dzwoni. takich przykładów jest pełno.

jeździłem różnymi autami w życiu i żadne nie dawało takiej frajdy jak alfa! niestety żadne też nie było tak awaryjne jak alfa...

to tylko moja osobista opinia, proszę bez komentarzy, bo się burza zaraz rozpęta
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html