Słuchajcie, jedzie do mnie klucz dynamometryczny, zamierzam wymieniać napinacz paska wieloklinowego- związku z tym czy dysponujecie jakąś księgą tak, abym mógł spojrzeć na momenty dokręcania koła pasowego i samego napinacza do bloku?
Słuchajcie, jedzie do mnie klucz dynamometryczny, zamierzam wymieniać napinacz paska wieloklinowego- związku z tym czy dysponujecie jakąś księgą tak, abym mógł spojrzeć na momenty dokręcania koła pasowego i samego napinacza do bloku?
ja osobiscie dokrecalem na wyczucie plus posmarowalem gwint tzw. klejem do srob a co do momentu dokrecania to preferowal bym zakres 30-40Nm i pamietaj ze aluminium to wredny material
niestety, nie mam wyczucianajlepiej jakbym miał czarno na białym, klej posiadam, smarowanie obowiązkowo tak dla pewności.
Ja również radzę Ci dokręcić z wyczuciem , bo jak przekręcisz gwint w łapie silnika to trzeba będzie się troszke napracować zeby ten napinacz spowrotem założyć i odtworzyć gwint... Mialem u siebie zerwany gwint od sruby napinacza który odtwarzałem ostatnio i troszke musiałem rzezbic ale jest teraz ok i jak cos to Ci poradze w razie czegoś. Dobra rada: wkrecaj sruby recznie i dopiero na koncu dociagnij je kluczem , ale z wyczuciem bo tak jak andrzej pisze bardzo łątwo zerwac te gwinty bo ta cala łapa to jakiś stop aluminiowy...
Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 27-10-2012 o 18:29
[C
po to są właśnie mi te momenty, szukałem, ale nigdzie nie znalazłem..
Jak to nie..... Ehhhh ciężko Wam idzie szukanie........ Znajdujesz w necie momenty dokręcania śrub. Większość śrub w naszych autach to śruby klasy 8.8 (powinna być cecha wybita). Ustawiasz klucz i kręcisz aż zacznie strzelać/klikać klucz.
Np tu
http://www.luktom.pl/pobierz/optymal...dokrecania.pdf
- - - Updated - - -
Zajęło mi to 10s
chyba nie do końca o to koledze chodziło, nie ma tu nic o materiale w jaki jest wkręcana śruba a tylko wytrzymałość samych śrub a na pewno jest różnica bo jeżeli któraś śruba ma podawany moment to jest to brane z uwagi na materiał, długość gwintu oraz skok, tyle pamiętam ze szkoły
Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia
Oczywiście że to zależy od materiału w jaki wkręcamy. To jest tabela nie wytrzymałości ale momentów dokręcania dla tego samego materiału śruby i nakrętki. Ale jak mamy się tak rozdrabniać to doktorat tu wypiszęJeżeli wkręcamy śrubę stal w stal to można śmiało korzystać z tabel w klasie 5-8. Jeżeli jednak wkręcamy się w aluminium, cienką blaszkę to sytuacja ma się już trochę inaczej. I bez instrukcji serwisowej pogrążymy się w dłuuugich obliczeniach. Tak więc wszystkie nakrętki na śrubach, śruby kół, zawieszenia, mocowania silnika (stal-stal) spokojnie z tabel.
Najlepiej ściągnąć sobie instrukcję serwisową i tam zobaczyć. Ponieważ momentu dokręcania np śrubek poniżej M12 w blok aluminiowy to nie wyliczymy ani nie znajdziemy nigdzie indziej jak w instrukcji. Jednak takich malutkich śrubek nie przykręci kolega kluczem dynamometrycznym bo prawdopodobnie nie złapie tak małego zakresu momentów (poniżej kilkunastu Nm).
- - - Updated - - -
O, kolega już znalazł![]()