Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 136

Temat: Felgi i opony zimowe

Użytkownik Alfa i Omega Avatar misia
    Mieszka w
    SCI
    Auto
    GT 1.9 150 kM 2004 156 2.4 136 kM była.

Domyślnie

Hahaha, Maciey poprawiłeś mi humor na cały dzień
    Misiowóz, dobre
    "Jeśli widzisz coś w swoim umyśle, to wkrótce będziesz miał to w ręku. Jeśli potrafisz myśleć o tym, czego chcesz i uczynisz z tego dominującą myśl, to sprawisz, że pojawi się to w twoim życiu."

asiulek33
    Gość

Domyślnie

Właśnie zgodnie z instrukcją można założyc oponki 195/60 R15 i takie właśnie założylam zimówki na alusach...niestety nie wiem co jest,ale nie można na nich jeździć,autko cały czas obciera spodem po asfalcie...proszę o pomoc co robić!?
    AR mam dopiero od 3 miesięcy i będzie to moja pierwsza zima.
    Dodam że aluski letnie były w rozmiarze 215/45/17 i teraz jest wielka różnica.
    Polecono mi zdjęcie pokrywy silnika,co ma podnieść go o 5 cm,ale czy to jedyne rozwiązanie?Czy zakupić nowe opony w innym rozmiarze? Sorki,że tu piszę,ale nie mogłam znaleźć odpowiedniego posta,jestem tu nowa

Użytkownik Alfa i Omega Avatar misia
    Mieszka w
    SCI
    Auto
    GT 1.9 150 kM 2004 156 2.4 136 kM była.

Domyślnie

Cytat Napisał asiulek33 Zobacz post
    Właśnie zgodnie z instrukcją można założyc oponki 195/60 R15 i takie właśnie założylam zimówki na alusach...niestety nie wiem co jest,ale nie można na nich jeździć,autko cały czas obciera spodem po asfalcie...proszę o pomoc co robić!?
    to moja pierwsza zima.
    Kurcze, na 15" nie ma prawa nic obcierać, może pokrywa silnika jest urwana i dlatego trze..? Patrzyłaś pod samochód czy pokrywa zwisa nisko?
    "Jeśli widzisz coś w swoim umyśle, to wkrótce będziesz miał to w ręku. Jeśli potrafisz myśleć o tym, czego chcesz i uczynisz z tego dominującą myśl, to sprawisz, że pojawi się to w twoim życiu."

asiulek33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał misia Zobacz post
    Kurcze, na 15" nie ma prawa nic obcierać, może pokrywa silnika jest urwana i dlatego trze..? Patrzyłaś pod samochód czy pokrywa zwisa nisko?

Własnie idę na warsztat,narazie zdjęli mi osłonę,ale nic nie mówili że coś z nią nie tak...zobaczymy co będzie
    wszystko niby ok,a przód leży na ziemi

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

Jaki jest stan sprężyn?
    Po zmianie z tych 17. na te 15 auto powinno stać tylko 5mm niżej...

Jaka jest odległość między szczytem opony a rantem błotnika?
    Zawieszenie obniżone?
    Ostatnio edytowane przez mac!ek ; 29-10-2012 o 15:41

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Cytat Napisał asiulek33 Zobacz post
    AR mam dopiero od 3 miesięcy i będzie to moja pierwsza zima.
    Dodam że aluski letnie były w rozmiarze 215/45/17 i teraz jest wielka różnica.
    Polecono mi zdjęcie pokrywy silnika,co ma podnieść go o 5 cm,ale czy to jedyne rozwiązanie?Czy zakupić nowe opony w innym rozmiarze? Sorki,że tu piszę,ale nie mogłam znaleźć odpowiedniego posta,jestem tu nowa
    Koleżanko, a czy:
    1. auto ma sprawne zamieszenie?
    2. Czy auto nie posiada sprężyn obniżających?
    3. Jakie ET mają te felgi, które posiadasz?

ET, inaczej zwane odsadzeniem, to rozmiar, który mówi nam na ile felga wystaje poza obrys samochodu (im mniejsze ET, tym felga więcej wystaje)

asiulek33
    Gość

Domyślnie

Sprężyny są ok,zawieszenie nie jest obniżone.wszystko jest sprawdzone,sprawne,prawie nowe.
    Z tą odległością nie mam pojęcia... myślałam,że po zmianie opon będzie wręcz nawet lepiej
    a teraz jest takie jakieś miękkie,nadkoli nie obciera,tylko ten spód
    na razie osłonę silnika mam zdjętą,jest w miarę ok,ale to chyba nie rozwiązanie na zimę...nie znam się na tym,czy może to w jakiś sposób zagrażać silnikowi...

- - - Updated - - -

Kolego
    zawieszenie sprawne(porównywałam w 3 warsztatach)Swoją drogą może ktoś zna dobrego mechanika od 147 z Olsztyna?
    A jak poznać sprężyny obniżające? Niby wszystko fabryczne,bez przeróbek i bez obniżania,ale coś mi się moja czarna bestia wydaje niższa niż inne.
    Nie wiem jakie są felgi,jak to sprawdzić?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Piotr 30
    Mieszka w
    kujawsko-pom.
    Auto
    156 1,9-Sportpack (była).. jest - GT 1.9 JTD (177KM)

Domyślnie

Koleżanko nie musisz sprawdzać ET swoich felg bo akurat to w Twoim wypadku nie ma żadnego znaczenia. Tu chodzi o wysokość Twojego auta względem gleby.
    A jeśli chodzi o obniżenie w stosunku do Twoich poprzednich felg to tylko 5 mm -jak już wyżej kolega Ci napisał więc w tym minimalnym obniżeniu raczej bym
    powodu nie szukał. A że czujesz teraz bardziej miękkie auto to też normalne ponieważ zwiększyłaś profil opony z 45 na 60 więc naturalnie wiekszy komfort
    jest tu odczowalny

asiulek33
    Gość

Domyślnie

Hmmm...więc gdzie może być ten powód,skoro na letnich wszystko było ok.To dosłownie stało się po wymianie opon.O komforcie bym tu nie powiedziała hehe,wolę twarde zawieszenie a tak to odbijam się jak piłeczka heh.

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał misia Zobacz post
    Proszę
    Zdjęcia robione na szybko pod domem, więc szału nie ma, no ale najważniejsze widać
    Uważam, że wygląda całkiem dobrze.

Załącznik 75181 Załącznik 75182
    Zima widze w Polszy a u mnie jeszcze dzisiaj słoneczko i 9.5'C ,ale koniec OT Mi akurat telefony w GT nie podchodzą,ale lepsze takie jak stalówki
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html