Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Temat: zamarzająca odma mit czy prawda

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawciu87
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

mi przy mrozie -16'C na trasie z Niemiec 5 km przed domem, podczas gwałtownego wyprzedzania, wyskoczyła awaria silnika i w trybie awaryjnym doczłopałem się do domu... po podniesieniu maski w okolicach bagnetu cały silnik był w oleju, ale poziom na bagnecie nie spadł poniżej min (brakowało niecałego litra żeby poziom złapać)... umyłem cały silnik benzyną estrakcyjną pod ciśnieniem i posprawdzałem wszystkie możliwe odejście odpowietrzenia - wszystko było drożne i niezasyfione. Przy separatorze wyskoczył w górę jeden kruciec który uderzył znowu w rozdzielacz paliwa, powodując jego pęknięcie i sączenie się ropy... do dzisiaj nie wiem do końca czemu tak się stało, auto nie było gaszone kilkanaście godzin... ale historia się nie powtórzyła nigdy więcej...

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał pawciu87 Zobacz post
    mi przy mrozie -16'C na trasie z Niemiec 5 km przed domem, podczas gwałtownego wyprzedzania, wyskoczyła awaria silnika i w trybie awaryjnym doczłopałem się do domu... po podniesieniu maski w okolicach bagnetu cały silnik był w oleju, ale poziom na bagnecie nie spadł poniżej min (brakowało niecałego litra żeby poziom złapać)... umyłem cały silnik benzyną estrakcyjną pod ciśnieniem i posprawdzałem wszystkie możliwe odejście odpowietrzenia - wszystko było drożne i niezasyfione. Przy separatorze wyskoczył w górę jeden kruciec który uderzył znowu w rozdzielacz paliwa, powodując jego pęknięcie i sączenie się ropy... do dzisiaj nie wiem do końca czemu tak się stało, auto nie było gaszone kilkanaście godzin... ale historia się nie powtórzyła nigdy więcej...
    Dobrze,że przed domem a nie gdzieś na trasie cię to spotkało.
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

Użytkownik Romeo Avatar Magik
    Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Jaką uszczelke? Chyba tam jest o-ring, a nie uszczelka? Z czego dopasowałes? Wiecej info prosze
    O-ring, pomijając nazewnictwo pełni tam rolę uszczelki.
    Zmierzyłem średnicę, kupiłem kilka i próbowałem...
    Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar siapek
    Mieszka w
    W-wa Centralna
    Auto
    147 JTD 16V TI

Domyślnie

to co zamarzła ta odma podczas długiej jazdy? Wydawało mi się, że jest odwrotnie. zamarza podczas krótkich odcinków na zimnym silniku, zbiera się tam woda i nie ma kiedy odparować.
    Napiszcie jak eksploatować silnik aby uniknąć zamarzania.

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Zamarznięta odma to nie jest niestety mit,jest to bardzo grożny objaw mogący przyczynić się do zatarcia silnika.

- - - Updated - - -

I to szybciej niż można się spodziewać.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Nooe Zobacz post
    ostatnio słyszałem że w naszych alfach zamarzają odmy, ostatnio też coś było wspomniane na forum ale nie było odpowiedzi czarne na białym tylko sie przekomarzali że to dotyczy tylko golfów 2 bądz 3. że zamarzają one gdy zimą włączymy ogrzewanie prawda to ? bo wydaje mi się to nienormalne jeździć zimą bez ogrzewania i wycierać non stop szybę szmatką by nie parowała. a jeśli to prawda to jak się przed tym zabespieczyć, poprostu nie włączać ogrzewania czy jakieś poprawki w tej odmie się wprowadza. nie znam się za dobrze na mechanice więc prosił bym o jasną odpowied z góry dziękuje
    Nie jeździ na kujawskim a na dobrym oleju,a odma nie zamarznie.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

ja miałem wtedy słabą wiedzę i jeździłem na oleju Mobil 10W40... druga sprawa że trafiłem na wypadek i stałem w korku... a wiadomo jak jest w JTDm... kiedy auto stoi nagrzewnica w środku wyciąga tyle ciepła że temperatura potrafi spaść do 50'C... a potem znowu rośnie i tym obwiniam przymarznięcie...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Weron
    Mieszka w
    Wierzbice
    Auto
    Ford Fusion U.S.A 2.3 Benzyna

Domyślnie

Cytat Napisał pawciu87 Zobacz post
    ja miałem wtedy słabą wiedzę i jeździłem na oleju Mobil 10W40... druga sprawa że trafiłem na wypadek i stałem w korku... a wiadomo jak jest w JTDm... kiedy auto stoi nagrzewnica w środku wyciąga tyle ciepła że temperatura potrafi spaść do 50'C... a potem znowu rośnie i tym obwiniam przymarznięcie...
    odkąd zmieniłem termostat na nowy,non stop mam na budziku 90' i nieważne czy stoję w korku czy jadę,temperatura nie spada.Wcześniej miałem jak u ciebie,lekki korek i na wskaźniku kreska w dół.

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

Cytat Napisał Weron Zobacz post
    odkąd zmieniłem termostat na nowy,non stop mam na budziku 90' i nieważne czy stoję w korku czy jadę,temperatura nie spada.Wcześniej miałem jak u ciebie,lekki korek i na wskaźniku kreska w dół.
    ma nową chłodnicę wody termotec + nowy płyn + nowy oryginalny termostat Behr. Wszystko działa prawidłowo - otwiera i zamyka obieg na chłodnicę. Sęk w tym że silniki JTDm generują mało ciepła i przy bardzo niskiej temperaturze nagrzewnica w środku działa jak chłodnica silnika - po prostu go wystudza... Wcześniej miałem 1.6 TS i takie zachowania były dla mnie zaskoczeniem, ale się przyzwyczaiłem... ;]

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Giulietta 1,4 TB

Domyślnie

Ubiegłej zimy musiałem zdemontować część dolotu, a dokładniej całość do przepustnicy. Przy okazji spojrzałem do rurki odmy i była do połowy wypełniona lodem. Samochód stał ciągle na dworze, a pod korkiem wlewu oleju wiecznie miałem trochę "majonezu". Jak mrozy ustały, to majonez zniknął i jak do tej pory się nie pokazał. Może to też dlatego, że Bella częściej robi długie trasy i doczekała się ogrzewanego garażu. Więc Mój przykład pokazuje, że TSy też mogą mieć zapchaną odmę.