A co ma korek na silniku do oleju w skrzyni? JTD ma dwa bagnety jeden od poziomu oleju silnikowego a drugi od poziomu oleju w skrzyni biegów
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
czasami też warto wymienić olej mimo tego że niektórzy twierdzą że się go nie wymienia. Wyciągałem jakiś czas temu skrzynie z auta i olej nie wyglądał ładnie. Był mętny. Po zalaniu nowym olejem skrzynia zaczęła lepiej pracować.
Widzisz kolego człowiek uczy się całe życie. Bagnet do pomiaru poziomu oleju w skrzyni biegów ma gniazdo w obudowie machanizmu różnicowego - widać go na tym rysunku:
http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...=6&WINDOW_ID=1
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Pozwolę sobie jeszcze podpiąć temat majstra o wymianie oleju przekładniowego w 156 w jtd.
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...iegow_jtd.html
Tam masz obrazkowe dojście do bagnetu skrzyni biegów, a także sposób wymiany oleju.
Super, dziękuję Panowie![]()
Z rad ja dodam od siebie, że bezpieczniej jest z kanału/podnośnika zabierać się za takie coś ponieważ często niezbędne jest wypięcie obudowy chłodnicy z 2 gumowych tulei które mocują ją do pasa przedniego - jest to konieczne do wymiany filtra powietrza (który najczęściej razem wymieniamy z tym olejowym i olejem). A jakoś średnio widzę szarpanie się z tym leżąc na asfalcie pod autem![]()
-> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-
--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
--- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---
www.cinsoft.pl
widocznie mało widziałeś.
ja jeszcze nie słyszałem, żeby wyciągać obudowę chłodnicy żeby wymienić filtr powietrza.
Szybciej/lepiej jest odkręcić przepływomierz, żeby mocniej uchylić obudowę filtra powietrza.