Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: [155] Zgasła i nie chce odpalić.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Jeśli są zaniki prądu na przewodzie doprowadzającym do pompy to pompa jest dobra , szukaj przyczyny w elektryce napewno brakuje styku lub przekażnik pompy pada

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

siwy144
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał laska
    no witam dzisiaj stwierdzilem ze padla pompa... sciaglem kostke ktura dochodzi prad do pompy (czarni i zielony przewod) i podlaczylem tam zarowke. swieci tylko wtedy gdy krece rozrusznikiem. tak powinno byc? wydaje mi sie ze powinna swiecic juz jak sie zaplon wlonczy zeby pompa zrobila cisnienie. doradzcie.
    i właśnie ma tak działać jak silnik się uruchomi to bedzie ciągle napiecie.

alfik
    Gość

Domyślnie

Z napięciem na pompce tak powinno być tzn. po przekreceniu kluczyka powinno się pojawić na chwile ok7s, a poźniej tak jak mówisz że pojawia się dopiero jak kręcisz rozrusznikiem.
    Zresztą nawet jak jest podłączona i sprawna to powinieneś słyszeć jak pracuje.

Użytkownik Znawca Avatar laska
    Mieszka w
    Nowy Sącz-Napoli
    Auto
    Była 155 1.8 TS 8V, Jest 166 2.4 20V 175 cv

Domyślnie

no wlasnie ale po wlaczeniu zaplonu nic sie nie dzieje.... dopiero jak zaczne krecic.
    Ti Amo ALFA!!!

alfik
    Gość

Domyślnie

Takie pytanko czy jak przekrecasz zapłon to czy widzisz tą podłączoną zarowke do przewodów od pompy ?
    Chyba ze druga osoba CI przekreca zapłon a ty widzisz żarówke.

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał laska
    no wlasnie ale po wlaczeniu zaplonu nic sie nie dzieje.... dopiero jak zaczne krecic.
    Nic sie nie dzieje bo mozliwe ze cisnienie paliwa jest juz w ukladzie odpowiednie dlatego pompa sie nie zalacza.Masz tak za kazdym razem czy sporadycznie?Ja mialem tak ze pompa chodzila albo nie chodzila wogole wiec zastanawia mnie ten przypadek.Niewiem jak jest zrobiona instalacja Alfy.Moze to dziala dwuobwodowo.Wlaczasz zaplon pompa nabija cisnienia a nastepnie jak uruchamiasz to pracuje stale.

Mieszka w
    Nowy Sącz-Napoli
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał alfik
    Takie pytanko czy jak przekrecasz zapłon to czy widzisz tą podłączoną zarowke do przewodów od pompy ?
    Chyba ze druga osoba CI przekreca zapłon a ty widzisz żarówke.
    no jasne ze ktos mi zaplon wlancza! nie jestem az tak szybki zeby przekrecic i widziec co sie w bagazniku dzieje. dawniej tak nie bylo przy kazdym wlonczeniu zaplonu slyszalem pompe. chyba w kazdym aucie z wtryskiem tak jest....

mariusz_k85
    Gość

Domyślnie

Słuchaj nie chce nic mówić ale wydaje mi się że to będzie pompa. Ostatnio tak miałem w vw i po prostu pewnego pięknego dnia przestał chodzić... prąd był ale pompa umarła a niestety ciśnienie musi być dobre i nawet jeśli pompa troche mruczy to i tak ciśnienia nie będzie. No i jeszcze jedna sprawa to zmienić filtr paliwa i wyciągnąć pompe bo wcześniej w seacie miałem zawalone sitko przy pompie i też nie podawał paliwa a po oczyszczeniu wszystko było OK. Pozdrawiam!

Mieszka w
    Nowy Sącz-Napoli
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał mariusz_k85
    Słuchaj nie chce nic mówić ale wydaje mi się że to będzie pompa. Ostatnio tak miałem w vw i po prostu pewnego pięknego dnia przestał chodzić... prąd był ale pompa umarła a niestety ciśnienie musi być dobre i nawet jeśli pompa troche mruczy to i tak ciśnienia nie będzie. No i jeszcze jedna sprawa to zmienić filtr paliwa i wyciągnąć pompe bo wcześniej w seacie miałem zawalone sitko przy pompie i też nie podawał paliwa a po oczyszczeniu wszystko było OK. Pozdrawiam!
    dobrze gadasz ale zrozum ze po przekreceniu zaplonu prad nie dochodzi do pompy a powinien. dochodzi dopiero jak kreci rozrusznik... a ijeszcze jedno od dawna mialem cos takiego ze gdy bylo w baku mniej niz 1/4 paliwa to silnik szarpal i gasl a po dolaniu chodzil normalnie. niewiem czy to ma cos wspolnego z tym co sie teraz zepsulo. basiek333 miales mi dac namiary na tego mechanika. bylem dzisiaj w fiacie w nowym saczu powiedzialem "mistrzowi zmiany" (tak tego goscia tam nazywali) co sie dzieje z moim autkiem a on odparl ze w 100 % jest przekonany ze urwal sie pasek rozrzadu!!!!!! jak mu powiedzialem ze tam jest lancuch to zwolal kumpli i wszyscy mnie przekonywali ze niemam racji bo nie dawniej niz tydzien temu zmieniali pasek rozrzadu w AR 155 1.8 8v ts z 1993 roku.............. i kto tu niema racji??? niewiem ale moje autko nie przekroczy progu tego serwisu!!!