Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Padła tylna wycieraczka

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Brera 1750TBi

Domyślnie Padła tylna wycieraczka

Do znających temat. Nie działa mi tylna wycieraczka. Bezpiecznik jest OK. Auto ma 50 tys. przejechane więc za szybko na spalenie się silniczka choć tego nie wykluczam. Miał ktoś podobny przypadek? Może gdzieś coś nie styka?

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Wcale nie za szybko, zacząłbym od sprawdzenia czy dochodzi prąd, nastęnie rozkręcił i przeczyścił silnik, w Audi A4 kombi co rok miałem problem z zatartym silnikiem. Wystarczyło przeczyścić i było ok, równiez przednie się zacierały, ale tam sam mechanizm.
    "Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia

Domyślnie

ja bym obstawiał przełacznik:/ spróbuj mocno ponaciskac spryskiwacze, wł/wył wycieraczki ......u mnie pomogło na początku właczało sie po kilku mocnych przytrzymaniach a teraz działa jak trzeba
    Ostatnio edytowane przez bami159 ; 16-11-2012 o 19:38

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 1,9 16v SW

Domyślnie

Włącz przednie wycieraczki a potem wsteczny bieg. Jeśli tylna zadziała to przełącznik. Jak nie to silnik. Zazwyczaj winna jest uszczelka na szybie, która przepuszcza wodę wprost do silnika. Najprościej go rozebrać (mimo, że nie ma śrub da się go dość łatwo rozebrać i złożyć) i wyczyścić.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Brera 1750TBi

Domyślnie

Cytat Napisał Drizzt666 Zobacz post
    Włącz przednie wycieraczki a potem wsteczny bieg. Jeśli tylna zadziała to przełącznik. Jak nie to silnik. Zazwyczaj winna jest uszczelka na szybie, która przepuszcza wodę wprost do silnika. Najprościej go rozebrać (mimo, że nie ma śrub da się go dość łatwo rozebrać i złożyć) i wyczyścić.
    Tak też zrobiłem. I pewnie za długo z tym czekałem, bo korozja wszystkie poza ćwierćzębatkami mechanizmy przeżarła. Mechanizm totalnie zapieczony i pomimo wyczyszczenia nie nadaje się do użytku. Poza tym padł silnik - po wymontowaniu mechanizmu nie działa nawet podłączony bez obciążenia, a żeby by było weselej jest zintegrowany w jednej obudowie z mechanizmem i odrębnie nie da się go kupić.
    Jak słusznie Drizzt666 zauważył winna pewnie była uszczelka na szybie, którą trzeba by profilaktycznie zmieniać co jakiś czas (ca10-15 PLN), bo szybko pojawiają się luzy nawet jeśli się ją silikonuje od czasu do czasu.

W związku z tym czy ktoś wie gdzie szukać tańszego dojścia do oryginalnego nowego mechanizmu z silnikiem?
    W ASO wołają ponad cztery stówy, a zamienników nie ma, bo poza Brerą w innych AR nie stosowano tego mechanizmu.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Om_ Zobacz post
    W związku z tym czy ktoś wie gdzie szukać tańszego dojścia do oryginalnego nowego mechanizmu z silnikiem?
    W ASO wołają ponad cztery stówy, a zamienników nie ma, bo poza Brerą w innych AR nie stosowano tego mechanizmu.
    Tutaj jest do 159 SW
    http://www.unto.pl/silniczek-wyciera...yl-p-2701.html

Jeśli Brera ma inny mechanizm to pozostaje obdzwonić sprzedawców tylnych klap z allegro.

Poza tym sklepy takie jak autosklep24.pl mają czasem oryginalne części taniej o 10-30% niż ASO. Inna sprawa, że ASO też czasem potrafią dać parę procent zniżki, gdy nie spieszy nam się z zakupem i możemy poczekać parę dni (ADF proponował mi 10% od zakupu za 800 zł).