Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 67

Temat: Awaryjne otwieranie bagażnika

goldfinger2
    Gość

Domyślnie

witam Panowie

miałem to samo tylko jakos udało mi sie otworzyc klape kluczykiem.
    jak nie otwiera ci sie ze środka przyciskiem NAJPIERW SPRAWDŹ BEZPIECZNIKI znacznie taniej.

są po prawej stronie na 95 % przepalił sie bezpiecznik

pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Oleśnica

Domyślnie

moglby ktos wrzucic gdzies ksiazke do alfy 166 bo nie mam, albo chociaz ta strone o bezpiecznikach to sprawdze sam z góry dzięki za pomoc

goldfinger2
    Gość

Domyślnie

prosze bardzo
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	a_180_184.jpg
Wyświetleń:	308
Rozmiar:	38.8 KB
ID:	3272  

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Oleśnica

Domyślnie

dzięki jutro jade ten bezpiecznik sprawdze u elektryka trzymac kciuki prosze ;]

simon
    Gość

Domyślnie

Bezpieczniki od otwierania bagaznika sa (bardzo zabawne) w samym bagazniku, wiec powiec mi goldfinger jak mam do nich dojsc jak mi sie klapa nie otwiera, co?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Oleśnica

Domyślnie

Na szczescie u mnie tylko bezpiecznik ale rzeczywiscie nie jest to przemyslane z tym bezpiecznikiem w bagazniku.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozi_Lukasz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie Awaryjne otwieranie bagażnika

Ostatnio podczas dłubania przy samochodzie z odpiętym akumulatorem okazało się że nie działa mi "mechaniczne" otwieranie bagażnika. Poradziłem sobie z tym w ten sposób że przez otwór nad podłokietnikiem w tylnej kanapie udało mi się po wielkich trudach zewrzeć odpiętą klemę i bagażnik otworzyć elektrycznie.
    Dziś postanowiłem więc zajrzeć do zamka i okazało się że mechanizm wkładki obraca się i nie przenosi siły na rygiel. Udało mi się to prowizorycznie naprawić ale postanowiłem zrobić "bypass" otwierania bagażnika.
    Wpiąłem się więc w dwa przewody zasilające siłownik i przeprowadziłem przewody w okolice tego otworu przy tylnej kanapie aby w razie potrzeby podpiąć się z 12V i bez żadnych przekaźników i innych pośredników móc otworzyć awaryjnie bagażnik.
    Aby przeprowadzić przewody musiałem "zajrzeć" do wiązki pomiędzy klapą a bagażnikiem. I tu moim oczom ukazała się istna MASAKRA. Przewody wewnątrz były w takim stanie że przestało dziwić mnie to że jedno ze świateł tylnych nie działa. Izolacja na 4 przewodach była uszkodzona i gołe kable zwierały się między sobą.
    Przewód zasilający siłownik trzymał się na 2 lub 3 żyłach (z jakiś 20).
    Polutowałem więc wszystko jak należy poizolowałem termokurczkami, usztywniłem najbardziej newralgiczne miejsce i złożyłem do kupy.

Pewnie każdy z nas podobnie użytkuje bagażnik jeżeli chodzi o liczbę otwierań i zamykań i możecie mieć wiązkę w podobnym stanie
    Moja rada: Nie lekceważyć tego bo można sobie biedy narobić

Użytkownik Rowerzysta Avatar REIJO-AR166
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    166 3.0 V6 24V - poprzednio była AR 155 2.0 TS 16V

Domyślnie

Miałem podobną sytuację gdy rozładował mi sie doszczętnie akumulator. Otwierałem klapę kluczykiem ale nie było juz wspomagania elektrycznego. W momencie pełnego obrócenia kluczyka w zamku trzeba było nacisnąć dość mocno na klapę jakby ją domykając. Wtedy zamek "odskakiwał" . Otwierałem tak całą zeszłą zimę.

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Jak jest drugi akumulator to można podpiąć plusa do wyprowadzenia pod maską z lewej strony auta na ścianie grodziowej. Minusa oczywiście gdzieś do masy. Wtedy da radę elektrycznie otworzyć. Ale najlepiej ogarnąć mechaniczne otwieranie bo nie wiadomo kiedy się przyda .
    moja była Bella...

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozi_Lukasz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie

próbowałem w ten sposób i niestety się nie udało (podpiąłem prostownik pod wyprowadzony plus i masa do silnika) . Nie wiem jaka jest tego przyczyna że nie zadziałało.