Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: 2.4 JTD ..Jaki pasek klinowy polecacie?

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie 2.4 JTD ..Jaki pasek klinowy polecacie?

Jak w temacie...Bo kupiłem pół roku temu i już mi piszczy...Pisk jakby się jakas rolka miała rozsypać a wszystkie nowe...Dla pewności czy to nie rozrząd użyłem świeczki na pasku i na chwile przestało ... A slyszalem ,że Alfa niektórych pasków nie lubi...

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

A sprzęgielko na alternatorze sprawdzone?

lukaszenkoo
    Gość

Domyślnie

Ja z własnego doświadczenia powiem tylko żeby nie kupować nigdy pasków ContiTech-a. Przez tą oto firme wymieniłem wszystkie rolki + łożyska na altku bo nowiutkiego paska nawet pod uwage nie brałem. Teraz mam pasek firmy Gates i panuje błoga cisza . A co do sprzęgła na altku to pytanie czy takowe kolega posiada bo nie wszystkie 2.4 miały montowane.

Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

To też piszę czy sprawdzone bo czy założy pasek Gates,Dayco,Skf czy Contitech nie powinno być żadnych problemów z piszczeniem,przeważnie wina leży po stonie rolek,napinacza lub sprzegiełka.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jankes1979
    Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 150KM+Fiat Idea 1.3 jtdm,FURA ŻONY;-)

Domyślnie

U mnie akurat był bosch,dayco i piszczały,temat roawiązał dopiero conti-tech,jednak u mnie jest 1.9.w 2.4 temat wygląda ciut inaczej,generalnie jeśli wszystkie elementy są ok a mimo to piszczy to znaczy ,że został źle założony(napięty).wiem bo temat przerabiałem.
    na forum alfaclub jest dokładny opis tej czynności
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez jankes1979 ; 21-11-2012 o 16:57

Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Powtarzam się,ale spotkałam się z różnymi przypadkami zrywania,piszczenia ale to były głównie winy osprzetów silnika a nie samych pasków.

- - - Updated - - -

Ale oczywiście możecie się z tym nie zgadzać ale po to jest to forum!

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Akurat w sklepie jak kupowałem spotkałem znajomego mechanika i pytałem go o paski...Powiedział mi ,że jeszcze rok temu Gates był OK ale teraz jest "MADE IN EU " i powiedział ,że mam se darować bo ponoć zaczeli go robić z jakiejś sztywnej gumy i jak przychodzi mróz to się z niego "plastik " robi...I właśnie polecił mi Boscha bo ponoć jedyny "elastyczny" pasek jaki obecnie robią i tylko je zakłada....Gadał ,że mieli Corse...klient się uparł ,żeby powymieniać wszystkie rolki , napinacze bo "napewno nie pasek bo niedawno wymieniany" .No i wymienili a tu dalej...Jak już gościa skasowali to założyli mu Boscha i cisze ( ale klient nasz pan ,chce to ma )....Wracając do tematu to wszystkie rolki mam nowe , alternator był regenerowany i jest cichuteńki , pompa wspomagania i klima tak samo- bezszelestne....Jak docisnąłem swieczke do paska czy psikłem WD-40 to przestawało na chwile także obstawiam pasek...W sobote zobaczymy...A napięty mam dobrze ( naciągnąłem napinacz ten ze sprężyną ile się dało , potem dokręciłem mimośrodowy i wtedy pusciłem zablokowany chwilowo napinacz "sprężynowy" także wszystko pracuje jak trza )

Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Nie pryskaj WD po pasku bardzo szybko sobie go zniszczysz.

- - - Updated - - -

Szukaj przyczyny pożniej pisz na forum o co chodziło,a tak apropo jeszcze nie widziałam Gates wyprodukowanego poza Europą.

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał ANET Zobacz post
    Nie pryskaj WD po pasku bardzo szybko sobie go zniszczysz.

- - - Updated - - -

Szukaj przyczyny pożniej pisz na forum o co chodziło,a tak apropo jeszcze nie widziałam Gates wyprodukowanego poza Europą.
    Prysnąłem WD żeby wykluczyć własnie rolki czy włąsnie inne pierdoły....A co do paska to się nie znam ale kolega mechanik wspominał ,że kiedyś było wszystko opisane państwem a teraz kupe teili ma MADE IN EU a są jakości podobnej do MADE IN CHINA... Olej Mobil też kiedyś był super a teraz jest rozlewany w Polsce ( MADE IN EU - brzmi bardziej tajemniczo )

Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Słuchaj takie niestety są realia,sprzedaję częsci już 12 lat i nic mnie już chyba nie zaskoczy,takie cuda już widziałam że szkoda pisać.

- - - Updated - - -

Każdy producent części szuka oszczędności gdzie tylko się da i naprawdę renomowani przenoszą produkcję do Made in China i nikt na to wpływu nie ma!

- - - Updated - - -

A mechanicy najbardziej lubią te części z bardzo prozaicznego powodu,zarabiają jak najwięcej na nich,i cały czas mają robotę bo te części po prostu się sypią.