moja pali 7l polowa miasto polowa trasy okolo 25 km w jedna strone , ale nie oszczedzam przesadnie samochod jest po to zeby jezdzic a nie oszczedzac![]()
moja pali 7l polowa miasto polowa trasy okolo 25 km w jedna strone , ale nie oszczedzam przesadnie samochod jest po to zeby jezdzic a nie oszczedzac![]()
Dobre podejście
I tyle przy dynamicznej jeździe w cyklu mieszanym ma spalić![]()
DOKLADNIEwiekszosc chipuje a puzniej sie kula zeby 5-litrow spalila
Pszepraszamza karygodny blad!!! jorz nigdy nienapisze POZNIEJ
ja właśnie sprawdzałem u siebie. 8,32l po Warszawce, ale to przy dynamicznej jeździe mieszanej ze staniem w korku i z dziurawym dolotemmyślę, że teraz trochę zejdzie, aczkolwiek nie ma co oczekiwać 6l po 176KM
![]()
Tak myśli większość ludzi no i nie do końca mają racjeCo innego tuningować fure na 400KM a co innego o 20-30KM... Masa auta się nie zmienia więc przy większym momencie obrotowym i KM auto mniej się "poci" przy przyśpieszaniu a co za tym idzie ma mniejsze zapotrzebowanie na paliwo...A ,że uzyskanie większej mocy ciągnie za sobą większe zużycie paliwa to przy tak małych wartosciach przyrostu tej mocy wychodzi spalanie w obu przypadkach na podobnym poziomie a według moich obserwacji nawet mniejsze... Bo ja mam 2,4JTD i nie jeżdzę "przepisowo" a pali tyle co 1,9
...Co do wagi i mocy to moje Bravo 1,4 80KM pali więcej niż Bravo 1,6 i 1,8 100/115KM - własnie dlatego ,że do rozkulania tej samej masy musze zmieniać biegi na "czerwonym polu" żeby to wogóle jechało...
- - - Updated - - -
PS. Ja mam Alfe na 18" felgach i zmierzone po miescie spalanie to 7 do 8 L ( w godz. szczytu , nierzadko z korkami )
Ostatnio edytowane przez Nazar ; 02-12-2012 o 10:51
I tu masz rację Nazar, zaobserwowałem to samo na przykładzie Omegi porównując motor 2.0 (115KM) do 2.4(125KM) i 3.0(204KM) bo była tak okazja
Spalanie przy spokojnej jeździe można powiedzieć że takie same, ale ile więcej funu z jazdy-szczególnie 3.0A już kompletnym nieporozumieniem było montowanie do Omegi Kombi motoru 1.8
To tak odnośnie większej pojemności/mocy/masy pojazdu w stosunku do spalania![]()