Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Alfa Romeo 156II 1.9JTD 140 KM , zakup , pytania

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Chełm , Lubelskie
    Auto
    AR 156 FL 1.9 JTD 16v Blu Capri

Domyślnie Alfa Romeo 156II 1.9JTD 140 KM , zakup , pytania

Witam

Planuję kupić auto , podoba mi się model 156 II SEDAN ( po lifcie , 2004+ ) również 159 ale to za kilka lat.
    Mam 20,000 PLN za które chce kupić auto oraz wymienić płyny , filtry , rozrząd itp na start.
    Moje pierwsze pytanie : Kupie w tej cenie dobry model 156 sedan 1.9 JTD 140 konny z 2004 roku ?
    Nie zależy mi , na kosmicznym wyposażeniu . Wolę raczej standard : welur, klima , el. szyby , lusterka itp.

Pytanie drugie : Popularne awarie , są tanie w naprawie ? Chodzi mi o warsztat , bo sam raczej nie będę się brał za coś , czego nie znam.

Pytanie trzecie : Jak z rdzą ?

Mam na oku jeszcze saaba 9-3 '03' , a4 b5 '00/01' ale coś mnie ciągnie do tej alfy.
    Proszę o waszą pomoc.

Jeżeli zły dział , proszę o przeniesienie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Huber
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 SW FL 1,9JTD 16V

Domyślnie

Tak, za tyle spokojnie kupisz w fajnym stanie. Sam swoją kupiłem w lipcu za 17k, z wymienionym rozrządem kilka miesięcy wcześniej i olejem kilka tygodni wcześniej, w ogólnym bardzo ładnym stanie, bezwypadkowa (potwierdzone w serwisie) z całkiem przyzwoitym wyposażeniem. Po pół roku jazdy tłucze mi się już przedni zawias i słyszę dwumasę... Także czekają mnie wydatki, ale uważam że było warto. Za każdym razem jak wysiadam z Alfy i wracam do domu, obracam się żeby spojrzeć na tą piękną linię

Z podanych A4 B5 to śmiech na sali (nawet nie przyznawaj się, że porównujesz 156 do tego) ale za to Saab całkiem całkiem, ale jak Saab to najlepiej z turbobenzynką, bo w 2003 z diesli to tylko kijowy oplowski klekot 2,2.

Mieszka w
    Chełm , Lubelskie
    Auto

Domyślnie

Są tylko podobne cenowo. Zdecydowałem , że lepiej brać nowsze(też technicznie) auto, więc A4 odpuszczam. Minusem Saaba jest ten silnik ale Alfa natomiast ma to coś. Wcześniej myślałem o Alfie ale człowiek usłyszy opinie " awaryjne " i po temacie. Jakiś czas temu , zobaczyłem na ulicy 156 FL i pomysł powrócił (bardzo poważnie) . Przeglądając temat z usterkami , można zobaczyć podobne na forach innych marek więc raczej nie jest źle , tylko jakie ceny ?
    Ile kosztuje koło dwumasowe , razem z wymianą ?
    Na stacji diagnostycznej np. BOSCH sprawdzą dokładnie AR ? Pytam , bo nie mam znajomych mechaników.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Tak dla wyprostowania to pisz 156 FL zamiast 156II

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    KWA
    Auto
    2 x Giulietta 1.4tb i 1.75qv, GT 3.2v6

Domyślnie

Ogólnie to auto bedzie juz mialo 8-9lat wiec jesli pytasz co moze sie zepsuc to odpowiadam ze wszystko. Nie wiadomo tak naprawde ile to bedzie mialo przejechane. Zalezy jaki stan kupisz ale: zawieszenie z przodu moze byc do wymiany to sie czesto zdarza jak bylo robione na tanich zamiennikach(zwłaszcza gorne wahacze), pozatym czesto w silnikach jtd po tylu latach wymiany wymagaja rury gumowe od i do turba. Bo sa nie szczelne. Czasami trzeba przeczyscic egr. Wiele jest takich rzeczy ale ogolnie to polecam ci ta auto. Ja mam juz druga 156 i jestem bardzo zadowolony.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Na dzień dobry zawieszenie przód,czyt górne i dolne wahacze + łączniki stabilizatora.Z robocizną na czesciach TRW zamkniesz sie w cenie 1500-1700złna tańszych zamienniekach około 1000zł.Egr i przepływka to kolejne częste problemy w tych autach.Przepływka bosch okolo 300zł,EGR nówka 500-600zł.Sprzęgło ori komplet z dwumasą powinienes dorwać w cenie 1700-1900zł.Rozrzad z robocizna 800-1000.To tyle w kwestii powazniejszych awarii.Turbo pancerne,o ile ktos miał blade pojecie o uzytkowaniu go.

Ogólnie auto bardzo wdzięczne i w brew pozorm całkiem łatwe do ogarnięcia,jesli chodzi o awarie.

Szukać dobrego,pewnego egzemplarza ,a cześć powyzszych bedziesz miał z głowy na jakiś czas,poza tym za kase pod 20 tys,nie kupisz nic mlodszego,mniej awaryjnego,ani ładniejszego.

Saaby sa fajne,ale tylko z 2,0 T lub 2,3 T.Diesel to zło w tych latach.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar OnanBarbarzynca
    Mieszka w
    Würselen / Niemcy
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.4 JTD (140PS) 2001 r.

Domyślnie

Na kanal, pod kompa i z zaufanym mechanikiem ogladaj auta a znajdziesz wypasiony egzemplarz i najwazniejsze to nie napalaj sie na pierwsza lepsza alfe to bedziesz z autka przeogronie zadowolony

Zarzucone przez TapaTalk 2

Mieszka w
    Chełm , Lubelskie
    Auto

Domyślnie

"Z zaufanym mechanikiem" I tutaj jest problem - brak. W stacji diagnostycznej , przykładowo BOSCH mogą sprawdzić dokładnie AR ? Właśnie w BOSCHU , przeprowadzałbym naprawy. Chyba , że znalazłbym namiar na mechanika, w dziale regionalnym. Masz rację Rybakmj , ładniejszego nic nie znajdę.
    Dzięki za odpowiedzi.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar OnanBarbarzynca
    Mieszka w
    Würselen / Niemcy
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.4 JTD (140PS) 2001 r.

Domyślnie

Musisz podpytac na regionalnym chlopakow z okolicy tego boscha, moze ktos wie i byl tam.

Zarzucone przez TapaTalk 2

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał SawX3 Zobacz post
    W stacji diagnostycznej , przykładowo BOSCH mogą sprawdzić dokładnie AR ?
    Zawieszenie sprawdzi ci każdy w miare doswiadczony mechanik.

Pod kompa podpiac,to dobrze by było mieć dosc swierzą wersję oprogramowania.

Daleko masz do Lublina? Tam maja fajny serwis fiata,ludzie sa dosyć ogarnieci i maja jakas tam wiedze na ten temat.Poza tym jakos niedaleko mieszka zdaje sie grzesiekk z tego forum i mysle ,zę również mógłby ci pomóc.Ogolnie poczytaj o tych autach,pospisuj sobie parametry ładowania turbo,czy tez mierzenie masy powietrza przez przepływke,słowem dowiedz się jak najwięcej o tym aucie i danym silniku i wtedy ruszaj w świat.w każdym regionie napewno otrzymasz pomoc od alfistów, także nie bedzie źle,kwestia cierpliwosci w poszukiwaniach.