Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Silnik po remoncie..

Mart
    Gość

Domyślnie Silnik po remoncie..

Witam,
    Wczoraj odebrałem moją Bellę z warsztatu (po uszkodzeniu rozrządu został wymieniony blok silnika).
    Mechanik powiedział, żebym traktował silnik ehm.. "Jak nowy" czyli według niego nie przekraczał 3000 obrotów przez ~1000mil.
    Problem w tym, że jutro mam do przejechania pół Anglii i naprawdę nie mam ochoty przemieszczać się z "kosmiczną" prędkością 50mil/h

Proszę o wasze opinie..

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR 166, 2004r. 2.4 JTDm 175KM

Domyślnie

Silnik jest na dotarciu, tak więc niestety, ale musisz .

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

no chyba, że chcesz niedługo płacić za kolejny remont

Użytkownik Romeo
    Auto
    147 1.6 TS

Domyślnie

wymieniony na jaki na uzywany ? i zostawili glowice czy calosc wymienili jak calosc to masz przeszczep ... jak juz to na zatarciu ... wiec albo masz tylko blok stara glowcie i silnik sie dociera albo wymienili calosc z uzywki i nie ma si eco przejmowac ...

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Jeśli mechanik tak powiedział to go posłuchaj. Normalną sprawą jest, że silniki po remoncie traktujemy łagodnie przez pierwsze kilometry.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Olej minerlany i gaz po ok. 100 milach do oporu - oczywiście ze zmiennymi prędkościami obrotowymi. Tak się dociera prawidłowo silnik. Po powrocie zmieniasz na pełen syntetyk. Jeśli ktoś widział docieranie sportowych silników to wie o co biega w tym temacie. Nawet w FSO silniki od Polonezów zaraz po zejściu z taśmy docierało się pod obciazeniem - również z max prędkościami oborotowymi. Tylko nie wal od razu do odciny.

Powolne docieranie = zamulanie silnika.

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Wydaje mi się, że współczesne silniki dociera się poprzez normalną eksploatację, czyli w miarę normalną jazdę (bez pałowania). Nie przekraczanie 3 tys. obr. dotyczy tylko fazy rozgrzewania silnika zimnego. Poza tym wyjątkiem, całkiem normalna jazda na wszystkich biegach. Jakoś nie wyobrażam sobie jazdy nie przekraczając 3 tys.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    Olej minerlany i gaz po ok. 100 milach do oporu - oczywiście ze zmiennymi prędkościami obrotowymi. Tak się dociera prawidłowo silnik. Po powrocie zmieniasz na pełen syntetyk
    Po powrocie raczej nie będzie potrzebny olej ale nowy silnik.
    Moja Bella

Użytkownik Świeżak
    Auto
    156 2.5 v6,159 2.4

Domyślnie

Olej minerlany i gaz po ok. 100 milach do oporu - oczywiście ze zmiennymi prędkościami obrotowymi. Tak się dociera prawidłowo silnik. Po powrocie zmieniasz na pełen syntetyk. Jeśli ktoś widział docieranie sportowych silników to wie o co biega w tym temacie.

Nie jestem fachowcem,ale sportowe silniki w rajdach nie wytrzymują 250tyś i wiecej.
    Swojego czasu znajomy w kadecie po remoncie,też wybrał się w dłuższą trasę, w drodze powrotnej po ostrzejszej jeżdzie,wrócił do domu na lawecie,oczywiście kadet to nie alfa.

Wydaje mi się, że współczesne silniki dociera się poprzez normalną eksploatację, czyli w miarę normalną jazdę (bez pałowania). Nie przekraczanie 3 tys. obr. dotyczy tylko fazy rozgrzewania silnika zimnego. Poza tym wyjątkiem, całkiem normalna jazda na wszystkich biegach. Jakoś nie wyobrażam sobie jazdy nie przekraczając 3 tys.

W obecnym czasie,na lokalnych drogach nawet nie przekraczam 3tyś,bo to się mija z celem.

Użytkownik Romeo Avatar Lucas83
    Auto
    Nissan Murano Z 51 3.5L V6

Domyślnie

Obecnie nie ma sensu...pow 3000 ale...normalnie nie ma sensu "na siłę wbijać 5 tki przy 50km/h i szarpać silnikiem"...pseudo eco driving wybija panewki (chodzi mi o "szarpanie" wału - np przy usilnej jeździe na wysokim biegu pod wzniesienie)
    Była AR 147 TS 1.6 105CV -2002r
    Była AR 159 SW 1.9 JTDm 150CV - 2006/7
    Jest Nissan Murano II 3.5L V6 258CV