Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: spalony zapach w kole po chamowaniu

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał mateuszszar Zobacz post
    Jak ktoś nie umiał, to musiał się nauczyć i tyle. A że jednemu to idzie łatwiej a drugiemu trudniej, to normalne.
    To może takie proste się wydaje ale nie jest. To nie o brak wiedzy chodzi.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar micorl
    Mieszka w
    Siewierz/Mierzęcice
    Auto
    147 FL JTDM 16v TI Q2 - była,159SW JTDM 16v TI - była,A147 FL 1.6 T.S, Giulietta JTDM 2.0

Domyślnie

Ale się chłopaki czepiacie...Kolega pyta o hamulce a WY mu tutaj robicie lekcję z poprawnej polszczyzny...Po co? Prof. Miodek jest tylko jeden i żadnych pseudonaśladowców nikt nie potrzebuje.To nie jest dyktando czy matura, żeby zwracać szczególną uwagę na styl wypowiedzi i jej ortograficzną poprawność...Za moment dojdzie do tego, że będziemy wystawiać sobie stopnie za wpisywane posty...To co? Kolega zrobił jeden błąd i zasługuje na 4?

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Na początek w takim przypadku warto sprawdzić linkę hamulca ręcznego bo zimą (jeśli jest uszkodzona) lubi w niej woda zamarzać blokując hamulce. Ale prawdopodobne właśnie jest blokowanie się tłoczka.
    Chyba dwa lata temu kiedy nastał totalny atak zimy kiedy wracałem z uczelni, odkopałem auto, odpalam.. i tak się dziwie że coś ciężko jedzie.. drogi białe więc auto jechało.. ślisko bo ślisko, ciągle kontrola trakcji ingerowała.. dojechałem do domu z okolic Łomianek na Ursynów.. czyli jakieś 25km.. co się okazało pod domem, ochrona na osiedlu mi mówi że tylne koła mi stoją w miejscu..

Wtedy miałem właśnie zużyte linki ręcznego i tak zamarzły że nie odpuściły zacisków, pewnie gdyby nie były drogi białe to wkońcu koła złapałyby przyczepność i puściły siłą ręczny a tak to szurały po śniegu przez 25km .. i tak całą wawę przejechałem.. Kichaaa na maxa ale cieżko było się skapnąć że to to! Nie powiem łatwo nie było, ale dałem radę.. potem do garażu i wkońcu odmarzły mi te linki i od tamtej pory 1 bieg na postoju ale w tym roku mam już nowe linki i jak do tej pory (odpukać) wszystko ok

Także ja też proponuje sprawdzić linki ręcznego najpierw..
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał wheelerwasp02 Zobacz post
    ciągle kontrola trakcji ingerowała.. dojechałem do domu z okolic Łomianek na Ursynów.. czyli jakieś 25km.. co się okazało pod domem, ochrona na osiedlu mi mówi że tylne koła mi stoją w miejscu..
    To dziwne że nie było ABS/ASR/VDC Off...

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

Masz racje w pewnym momencie wywaliło błędy wszystkich trzech i już wtedy było tylko palenie gumy na śniegu przy każdym ruszaniu.. Ale na początku jakimś cudem normalnie jechał i kontrola trakcji mi pomagała..
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wheelerwasp02 Zobacz post
    Masz racje w pewnym momencie wywaliło błędy wszystkich trzech i już wtedy było tylko palenie gumy na śniegu przy każdym ruszaniu.. Ale na początku jakimś cudem normalnie jechał i kontrola trakcji mi pomagała..
    Wiem Bo przerabiałem, to samo Mi przyblokowało jedno koło, i na zakrętach trochę za bardzo wyprzedzał mnie tył Droga była zaśnieżona, śnieg zbity więc pomyślałem może jest aż tak hard core'owo ślisko Jak wywaliło błędy, to już wiedziałem o co k'mon

jurandw
    Gość

Domyślnie

Co do pisowni to obiecuję że się poprawię, IE używam tylko do połączeń exchange.
    Wracając do sedna tematu.
    Wjechałem rano na ciepły garaż i winna jest linka hamulca przy lewym kole. Gdy zaciągam ręczny i puszczam to prawe koło kręci się luźno, a lewe trzyma trochę. Po pociągnięciu lekko ręką za linkę puszcza całkowicie i koło kręci się jak powinno. Zamówiłem linki na wszelki wypadek na obie strony i czekam na paczkę.
    Mam nadzieję, że będzie po wymianie dobrze.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Wymiana z kanału jest dość łatwa jeśli poluzujesz naciąg linki (śruba przy dźwigni ręcznego).

Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jurandw Zobacz post
    winna jest linka hamulca przy lewym kole
    Więc do czasu wymiany musisz wybić sobie z głowy zaciąganie ręcznego W sumie w warunkach zimowych najlepiej minimalizować używanie ręcznego na postoju-tak na wszelki wypadek

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Co do problemu, to dostał już odpowiedź dlatego przy okazji poszła uwaga o pisownię, żeby to forum trzymalo poziom.
    Co do minimalizowania używania ręcznego, to faktem jest, że zimą linki mogą zamarznąć, ale jeśli tak jest, dobrze pomyśleć o wymianie, a nie radzić, żeby nie używać. Ja nawet w zimie zaciagam ręczny i właśnie dlatego że często używam - nie mam problemu. Ale faktycznie na noc np. nie zostawiam na ręcznym, tylko jak gdzieś na chwilę parkuję.

Jeśli natomiast kogoś urazilem wpisem o dysort... To przepraszam, ale takie mam zdanie. I nie myślcie, że sam znam wszystkie reguły pisowni i nie robię błędów ort.
    Ostatnio edytowane przez mateuszszar ; 09-12-2012 o 14:41