Witam, mam pytanie jaka jest maksymalna możliwa szerokość opon na tył. Czy opony 245/45 R17 podejdą na tył?
Witam, mam pytanie jaka jest maksymalna możliwa szerokość opon na tył. Czy opony 245/45 R17 podejdą na tył?
nie podejdą
jaki w takim razie jest maksymalny ich rozmiar? ewentualnie czy można założyć je z dystansami?
schyl się, zobacz i pomacaj jaka jest odległość od opony do oparcia sprężyny na amortyzatorze...
oczywiście chodzi o tył
- - - Updated - - -
odpal sobie też kalkulator opon i porównaj tą, z oryginalną...
1. Nadkola w 147/156/GT są dość ciasne.. więc weź to pod uwagę
2. Tak jak kolega wyżej, zobacz odległość od talerzyka amortyzatora..
Do 147/156 wchodzi opona 225/40/18, 225/45/17 i obie rzadziej lub częściej przycierają jak nie o nadkole zewnętrzne to o wewnętrzne..
W 156 widziałem gdzieś na alfaclubie kogoś z oponą 235.. ale profil był jakiś mega niski 235/35/17 czy jakoś tak.. więc taka się jeszcze upchnęła.. ale też z pewnością przycierała..
W 147 GTA wchodzą 235 ale z 19" więc mega niska opona.. i również zdarza się przytrzeć..
A więc od dedykowanego rozmiaru 215/45/17 do 245/45/17 jest różnica prawie 3cm.. te Twoje podane są o tyle większe na średnicy.. co sprawia że to jest niewykonalne już w samej kwestii talerzyka amortyzatora..
btw. wogóle po co wkładać takiego kapcia? i do przednio napędowego auta.. rozumiem w m3 fajnie wygląda jak z przodu jest 225 a z tyłu 245..
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Po jednym sezonie zawias bedziesz mial do roboty... W mesku mialem 245na tyle a z przodu 225 to raz ze na koleinach nie szlo ujechac a dwa po jednym sezonie tuleje mialem do wymiany... W AR mam 4x225 i prowadzi sie o wiele lepiej a w zakretach tez sie pewnie czuje...
No wiem wiem.. takie jakie w 147 GTA.. dlatego podałem też przykład z 19"
Ale to ogółem przypadek jest całkiem inny.. bo kolega nie próbuje władować sobie 19" czy 20" z nisko profilową oponą.. bo to się da.. tylko próbuje zrobić suva na 17" z auta typu coupe.. a to już bez względu na szerokość nadkoli 147/156 czy też 147GTA/GT jest nie wykonalne..
Nawet 156 Crosswagon nie pomieściłby chyba takich opon..
ja jeżdze na 225/45/17 i nic nie przyciera ;p