Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 72

Temat: Jaka Alfa na PB/LPG pod przebiegi 40 tys. rocznie?

Użytkownik Świeżak Avatar Walsh 156
    Auto
    AR 156 2.5 V6 24v 190KM sport pack

Domyślnie

Jeżeli ma być kompromis to 156 2.5 . Wg mnie 156 to spore auto a zarazem bardzo lekkie przez co jest na drodze niesamowicie zwinne , waga to 1320 kg jeżeli dobrze pamietam . Wybor pomiedzy 166 a 156 to już kwestia indywidualna , ja kiedy wybierałem też zastanawiałem sie nad 166 , ale doszedłem do wniosku , że jest dla mnie za duża . Spalanie jest takie jak napisał Kolega wyżej . Miasto 14-16 (normalna jazda) na trasie poniżej 10 l można zejść ale już dawno mi się to nie udało , silnik i marka zobowiązuje... . Przewaznie na trasie wychodzilo mi mniej wiecej 10,5 - 11,5l . Co do instalacji lpg to spokojnie nawet do 3 tys zl można zamontować sekwencje na przemyślanych częściach .

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał Em_Zet Zobacz post
    Może nie 3 sztuki tylko kilkanaście wszystkich razem, ale czy chociaż jedna będzie warta uwagi to się okaże, bo widzę tendencję, że albo "laleczki" ze Szwajcarii albo krajowe "igły" po 7 - 8 tys.
    Zasugerowalem się iż masz na samo auto 15 - 20 tysiaków, przez to celowałem raczej w roczniki po 2002r - a tych jak wiadomo jest doslownie kilka. Jezeli w to wliczasz lpg i inne częsci eksploatacyjne to naprawde robi sie ciężko.

Ja sie jeszcze zapytam, czysto teoretycznie i zupełnie beż żadnych wywodów, to dlaczego dla takich przelotów nie chcesz jtd? Pytam z ciekawosci, bez żadnych uszczypliwosci. Ja bym sie własnie tak zastanowił między v6 z lpg bądz jtd, ale to twój wybór i go szanuje.
    Ostatnio edytowane przez majster ; 17-12-2012 o 17:35

Użytkownik Świeżak Avatar Walsh 156
    Auto
    AR 156 2.5 V6 24v 190KM sport pack

Domyślnie

może kolega ma po prostu ochote zostac amatorem V6 , szcczerze polecam , geba sie cieszy codziennie mimo zimy za oknem ... Niestety albo i stety cena na naszym rynku Alfy 156 jest ogolnie niska , ma sie to miedzy innymi tym ,ze ludzie niewtajemniczeni boją sie tych samochodów , dla nas to plus . przyklad :
    http://www.japaneseusedcars.com/auct...mited_time.htm
    na allegro bylaby za 7 tys
    http://www.japaneseusedcars.com/auct...mited_time.htm

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    156 V6 2,5

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Zasugerowalem się iż masz na samo auto 15 - 20 tysiaków
    No właśnie wolałbym nie przekraczać tych 20 tys. za całość. Bo potem to już nie tak dużo trzeba żeby dobić do 30, a taki wydatek uważam na tą chwilę za zbędny. Taki sobie mniej więcej określiłem budżet i próbuję go dopasować do pewnych aut. Do Alfy czuję wielką słabość dlatego postanowiłem sprawdzić czy jest możliwe powalczenie w tym temacie.

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Ja sie jeszcze zapytam, czysto teoretycznie i zupełnie beż żadnych wywodów, to dlaczego dla takich przelotów nie chcesz jtd?
    Jak najbardziej zgadzam się, że pierwszym wyborem przy moich założeniach jest diesel i nie mam nic do silników jtd w Alfach. Uważam wręcz, oczywiście na podstawie opinii zadowolonych użytkowników, że to bardzo sensowna opcja, ale w moim przypadku mam możliwość częstego tankowania LPG na firmę, więc rozumie się samo przez się. Nie oznacza to jednak, że mogę sobie pozwolić na szastanie hektolitrami więc dlatego mimo wszystko zwracam uwagę na spalanie.
    A dodatkowo tak jak napisał Kolega Walsh 156:

Cytat Napisał Walsh 156 Zobacz post
    może kolega ma po prostu ochote zostac amatorem V6
    Czemu nie? V-ki w Alfach obrosły legendą i pewnie też chciałbym poczuć odrobinę tej esencji

Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Za pakiet startowy silnika v6 licz wraz z robotą ponad 2000 zł choć pewnie da się to zrobić taniej plus zawieszenie ale to już zależy czy wybór padnie na mniejszą czy większą siostrę i na jakich częściach będziesz je robić. Koledzy już wyżej podsuneli Ci odpowiedz na pytanie, które zadałeś - jak ma być Benzina to tylko Busso + ewentualna instalacja eLPiGi - dobra instalacja
    Koledzy wypunktowali już róznice w spalanu poszczególnych silników ja od siebie tylko dodam, że w lecie jadąc do Chorwacji AR156 2,5v6 - 4os + pełen bagażnik, opony - seria 15" jadąc mniej więcej pół na pół autostrada a zwykła droga w tym kręte drogi Bośni, prędkość przepisowa do 130 km\h spaliła średnio 9,34 litra PB. W drodze powrotnej już nie wytrzymałem i zarówno prędkość i spalanie miały troche inne wartości . 2.5 woli wyższe obroty, 3.0 bardziej płynnie oddaje moc.
    Co do wyboru pomiędzy 156 a 166 to ile stron byśmy nie napisali i tak to nic nie da dopóki sam w nich nie usiądziesz i dobierzesz którejś do siebie. Jak jakiś czas temu stałem pod podobnym dylematem co Ty trafiłem na forum na najlepsze i najtrafniejsze porównanie włoskich siostrzyczek. "Alfa Romeo 156 = Bardziej, Alfa Romeo 166 = Lepiej" Mam nadzieje, że autor tych słów nie będzie miał mi za złe, że ich tu użyłem.
    Powodzenia w poszukiwaniach i dobrych decyzji Ci życzę.

Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    156 V6 2,5

Domyślnie

Cytat Napisał Camey Zobacz post
    Co do wyboru pomiędzy 156 a 166 to ile stron byśmy nie napisali i tak to nic nie da dopóki sam w nich nie usiądziesz i dobierzesz którejś do siebie.
    To na pewno. Poszukiwania rozpoczęte. Swoją drogą jakby ktoś miał fajną sztukę na zbyciu to proszę o kontakt. Rozważam też sprowadzenie auta z zagranicy, ale nie mam w tym doświadczenia.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Na forum ostatnio (w bazarze) pojawiły się minimum dwie 156 V6 warte zainteresowania.

Np. http://www.forum.alfaholicy.org/sprz...156_2_5_a.html
    Ostatnio edytowane przez drift-r ; 20-12-2012 o 12:15

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    -------
    Auto
    ------------

Domyślnie

Warte zainteresowania są na tej stronie http://www.autoscout24.de/ListGN.asp...2&ustate=N%2CU

- - - Updated - - -

ewentualnie http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=224996222&cd=634916315330000000&as rc=st|s

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar jacekkaczorowsk
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo 159SW

Domyślnie

Drodzy koledzy, ja miałem 166 2.4jtd 150KM i mam nadal 156sw 1.9jtd 115KM i powiem tak spalanie na trasie po Polsce jest podobne a nawet bym powiedział, że 166 mniej spaliła. Możliwe, że to zasługa mniej wysilonego silnika ale waga obu aut jest podobna ( porównanie ciężaru 156sw i np mondeo III różnica 50kg mniej ma Alfa). Doprecyzowanie oczywiście abstrahując od wskazań komputera (kłamie o ok 1L mniej) to w mieście 156 pali 8.5L a na trasie w okolicy 6L, natomiast 166 w mieście 9, trasa ok 6.5L . Także tragedii nie ma ale jaka przyjemność z jazdy ;-)
    Teraz myślę o benzynce 156 oby nie 2.0 ;-)

Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    156 V6 2,5

Domyślnie

Witam wszystkich,
    Chcąc podsumować ten temat powiem krótko - kupiłem swoją pierwszą Alfę.
    Więcej szczegółów jest w tym wątku:

http://www.forum.alfaholicy.org/kupi...5v6_2002r.html

Dzięki wszystkim za udział w dyskusji i porady. Do końca nie wiedziałem na jaki model się zdecyduję, ale życie samo pokierowało i wygląda na to, że trafiłem chyba ciekawy egzemplarz.

Tak więc zaczynam eksperyment z użytkowaniem V6 na codzień..

Pozdrawiam