Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Temat: serwis alfa romeo czy krwiopijcy i dyletanci

Użytkownik Maniak resoraków Avatar robborex
    Mieszka w
    jamahama
    Auto
    alfa romeo 159 v 16 170 KM rok 2012

Domyślnie serwis alfa romeo czy krwiopijcy i dyletanci

Dzisiaj zapytalem w serwisie alfa romeo o koszt wymiany swiec zarowych poniewaz samemu nie dalem rady gdyz jedna ze swic za mocno siedzi i boje sie ze ukrece .
    Co mi gosciu odpowiedzial "tez sie obawia ze ukreci a wtedy zaplace nie 150 euro a 400 euro " mieszkam w holandii dlatego taka waluta.
    Malo tego bo jak mu sie zdarzy ze mi te swiece ukreci to ja mam pokryc koszty , sami wiecie co za tym idzie .

Moje pytanie jest , auto mam ubezpieczone ale nie od glupoty serwisu .
    Ktos moze doradzic jak z tej sytuacji wybrnac .

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Ja bym zrobił tak: zostawić auto w serwisie i powiedzieć, że chcę wymienić świece (nic nie mów, że nie chce ruszyć jedna(. Jak ukręcą to ich problem- oni odpowiadają za samochód, nie mogą zepsuć i powiedzieć, że to Ty masz zapłacić za naprawę.

Najlepiej dowiedz się jeszcze w Fiat Auto Holand zadzwoń do nich i zapytaj o szczegóły takich napraw- co jeśli serwis zepsuje.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

janio
    Gość

Domyślnie

Szukać innego serwisu, jeśli kolejne będą mówić to samo, to może coś w tym być, zresztą mam nadzieje, że wypowiedzą się praktycy, czy istnieje takie prawdopodobieństwo i czy można mu jakoś zaradzić

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    147 jtdm, Fc 20vt LE, Punto

Domyślnie

istnieje, serwis zbada , nie zechca puscic to pewnie zawiadomi klijenta o ryzyku i zapyta czy sie na to zgadzasz... jak nie to nei zmienai tej ktora sie nei wykreci.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Masz dwa wyjścia, albo chcesz to zrobić sam, albo oddajesz auto do serwisu i nie grzebiesz przy tym.
    Bo trochę nie bardzo fer jest grzebać przy tym, po chwili - a może się urwać oddam do serwisu, a i jeszcze im o tym powiem to ja bym się nie ich miejscu nie podejmował. Jechałbym prosto do serwisu gdzie takie sprawy to dla nich codzienność.

Użytkownik Rowerzysta Avatar JacekPlacek
    Mieszka w
    ---
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał robborex Zobacz post
    Dzisiaj zapytalem w serwisie alfa romeo o koszt wymiany swiec zarowych poniewaz samemu nie dalem rady gdyz jedna ze swic za mocno siedzi i boje sie ze ukrece .
    Co mi gosciu odpowiedzial "tez sie obawia ze ukreci a wtedy zaplace nie 150 euro a 400 euro " mieszkam w holandii dlatego taka waluta.
    Malo tego bo jak mu sie zdarzy ze mi te swiece ukreci to ja mam pokryc koszty , sami wiecie co za tym idzie .

Mialem taka sama sytuacje w polskim serwisie Alfy, ostrzegaja ze moga byc klopoty i wyzsze koszty
    Ostatecznie wymienilem tylko tę jedna uszkodzona a nie caly komplet

Użytkownik Maniak resoraków Avatar robborex
    Mieszka w
    jamahama
    Auto
    alfa romeo 159 v 16 170 KM rok 2012

Domyślnie

Pomimo wszystko licze na doswiadczenie gosci z serwisu , dla nich to codziennosc . Jade do serwisu po nowym roku na tzw oględziny .

- - - Updated - - -

dzieki zapytam ,

Użytkownik Embrion Avatar noir
    Mieszka w
    Caen F
    Auto
    159 SW 1,9 JTDm 16V & Delta HPE 2.0 16V

Domyślnie

Witam
    Ja mialem podobny problem z ukrecona swieca, a mianowicie kupilem samochod we Francji z zerwana swieca,
    o czym mnie poinformowal wlasciciel, gdy przegladalem faktury. Bylo napisane ze: zostaly wymienione trzy swiece,
    a czwarta zostala uwieziona w glowicy i niemozliwa do wykrecenia.
    Pytajac pozniej innych francuskich mechanikow jak mozna to naprawic to generalnie nawet nikt nie chcial sie tego podjac,
    no i ze trzeba glowice sciagac rozwiercac itp. wiec odpuscilem, bo zimy tu lagodne i da sie z tym zyc, a i wiedzialem,
    ze w Polsce takie rzeczy to sie robi bez zadnych zbednych ruchow typu zdejmowanie glowicy itp.
    Po jakims czasie pojawila sie mozliwosc pobytu w ojczyznie , wiec znalazlem takiego pana wykrecajacego takie historie i poradzil sobie z tym dosc sprawnie i szybko. Po jej wykreceniu stwierdzil, ze byla zle wkrecona fabrycznie tzn niedokrecona i poprzez zbierajacy sie nagar zostala tak mocno zlepiona z glowica.
    pozdrowienia
    Ostatnio edytowane przez noir ; 21-12-2012 o 00:33

Użytkownik Rowerzysta Avatar JacekPlacek
    Mieszka w
    ---
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

@noir ile placilłeś za tę usługę wykręcania bez zdejmowania głowicy?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał robborex Zobacz post

Nie rozumiem oburzenia - żaden przytomny serwis nie weźmie na siebie odpowiedzialności za to, że swiecy nie da się wykręcić, urwie się, wyjdzie z gwintem itd. Sprawa jest całkowicie poprawna POD WARUNKIEM, że zlecający zostanie o takiej możliwości poinformowany PRZED a nie PO próbie wykręcania/zerwania itd świec.

Pozdrawiam
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000