Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Temat: Problem z odpaleniem po mroźnej nocy

Użytkownik Pirat drogowy Avatar jusci
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    159 SW JTDm 8V 2008 nero carbonio

Domyślnie

Miałem problem z klapą gaszenia. Czasami jak się przyblokowała to musiałem chwilę pokręcić zanim zaskoczył. FES pokazywał mi błąd P2111. Ostatnio wyjąłem cały zawór i dokładnie wyczyściłem. Było tam trochę syfu - sadza wymieszana z olejem. Narazie spokój, zobaczymy jak dalej.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

O to chodzi, że FES nie pokazuje żadnego błędu. Zajrzałem do tej klapy - nie ma wcale syfu i pracuje chyba dobrze, dopiero głębiej co nieco brudu widać. Przy którejś próbie odpalenia wyskoczyło "abs not available", ale to chyba dlatego, że zbytnio molestowałem aku. No i zauważyłem, że gdy zamykam auto to kierunkowskazy migają szybko kilka razy, a nie jak zwykle raz a długo... Przy otwieraniu jest normalnie. Tylko to też pewnie przez zmolestowany akumulator. Wygląda na to, że będę musiał poczekać do odwilży. Plusowe temp dopiero w poniedziałek

UniqueSilver
    Gość

Domyślnie

A słuchajcie, jak miałem zatankowane pół paliwa letniego i potem dolałem pod korek diesla przejściowego to mi jutro odpali? Auto zawsze stało w garażu, to jego pierwsza zima.

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Teoretycznie nie powinno być problemu. Tyle że ja tankowałem paliwo w niedzielę (powinno być już zimowe?), weszło ponad 50 litrów. Zużyłem wczoraj prawie 60 l, a dzisiaj zonk...

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    O to chodzi, że FES nie pokazuje żadnego błędu. Zajrzałem do tej klapy - nie ma wcale syfu i pracuje chyba dobrze, dopiero głębiej co nieco brudu widać. Przy którejś próbie odpalenia wyskoczyło "abs not available", ale to chyba dlatego, że zbytnio molestowałem aku. No i zauważyłem, że gdy zamykam auto to kierunkowskazy migają szybko kilka razy, a nie jak zwykle raz a długo... Przy otwieraniu jest normalnie. Tylko to też pewnie przez zmolestowany akumulator. Wygląda na to, że będę musiał poczekać do odwilży. Plusowe temp dopiero w poniedziałek
    Masz alarm? Może alarm blokuje Ci w jakiś sposób zapłon/pompę paliwa. Te migacze mrugające szybko jakoś dziwnie mi do tego pasują.
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson

criss
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Airen Zobacz post
    Masz alarm? Może alarm blokuje Ci w jakiś sposób zapłon/pompę paliwa. Te migacze mrugające szybko jakoś dziwnie mi do tego pasują.
    jak by alarm blokował to w ogóle by nie próbował załapać a kolega pisze ze prawie załapuje lecz troszkę brakuje. Doładuj porządnie akumulator i spróbuj zagrzac świece dwa razy. Mi tez sie takie cos zdarzyło 2 razy ale za jakies 30 min odpaliła ale akumulator musiałem dobrze naładować. Moze za słaby prąd przy rozruchu

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Po mroźnej nocy akumulator na pewno się trochę rozładował, a on do spartańskich warunków nieprzyzwyczajony W tej chwili się ładuje. To mruganie też mnie zastanawia, ale rano nie występowało. Jak pisałem wcześniej - FES żadnych błędów nie pokazuje. Jak na złość nie mogę złapać dziś nikogo, kto ma kable rozruchowe.

Jak mogę sprawdzić, czy filtr paliwa nie jest zatkany? (Pytanie dość laickie, ale wcześniej nawet go własnoręcznie nie wymieniałem). Do głowy przyszedł mi pomysł, żeby odłączyć przewód wychodzący na rozdzielacz i włączyć zapłon. Pompa zapoda wtedy pewną ilość paliwa, która powinna wydostać się z filtra? Ale jak to zrobić żeby nie zapowietrzyć układu?

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Filtr jest w porządku. Ale gdy dmucham w przewód od zbiornika - jest jakby zatkany. Czyli pewnie paliwo zamarzło w przewodzie gdzieś po drodze. Masakra ;/

EDIT: A czy czasem nie ma w zbiorniku jakiegoś zaworu zwrotnego? Tyle że ewidentnie nie ma dopływu paliwa do silnika. Nie dolałem dodatku do paliwa, tej nocy też był niski poziom w baku, więc mogła się wytrącić parafina i zatkać smok.?
    Ostatnio edytowane przez magil ; 23-12-2012 o 12:06

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Wychodzi jakość naszych paliw Współczuję koledze, sam miałem taki problem w poprzednim aucie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Węgorz
    Mieszka w
    Skoczów
    Auto
    Ibiza TDI i AR 159 SW 1.9 16V 2007

Domyślnie

Możliwości jest kilka ale ja stawiałbym na ...akumulator.Trochę za mało danych podałeś na jego temat a samo 12,7 V nie gwaratuje owocnej współpracy.
    Miałem podobny przypadek po dłuższej trasie i po nocy nie zagadał.Wymieniłem na nowy ale z większym prądem rozruchu - 750 A ( był 680 ).Efekt jest taki,że po 48 godzinach stania na -8" C odpalił bez problemu.Filtr paliwa jeśli nie był wymieniany to zrób to.