Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Temat: Obroty Wariują

Nas19
    Gość

Domyślnie Obroty Wariują

Witam...Od niedawna jak odpale auto obroty zaczynaja wariować dojdą do 2 tyś i chwile faluja miedzy 2000 a 2100,później utrzymuja sie na 2 tys i znowu to samo,dodam że nie raz tak sie dzieje przy 1,5 obr. i tez faluje 1500 do 1600..Dzieje sie tak i na biegu jałowym i podczas jazdy jak sie zatrzymuje albo jade powoli..Nie mam juz siły wyczysciłem przepustnice,sprawdziłem miernikiem silniczek krokowy i niby zmienia parametry jak sie kręci tym trybem w środku..podmieniłem tez przepływke na inną i tak samo..Prosze o pomoc bo przyczyn pewnie jest pełno

Dolot był nieszczelny za przepływka ta charmonijka spekała ale ją zwulkanizowałem i lewego powietrza nie ma i własnie po tej operacji sie zaczeła ta wariacja
    Nie raz jak go walnie zejdzie powoli do 1100 obr i tak trzyma
    Zrobiłem diagnoze Programem fiatecuscan i miałem takie błędy: P0170,P0130,P1173,P0655

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ECU.jpg
Wyświetleń:	308
Rozmiar:	111.5 KB
ID:	80870Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ECU 2.jpg
Wyświetleń:	274
Rozmiar:	128.6 KB
ID:	80871Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ECU 3.jpg
Wyświetleń:	361
Rozmiar:	128.4 KB
ID:	80872
    Prosze o Pomoc

Czy faktycznie przepływka jest walnieta a może sonda lambda???
    Sonde mam org Boscha ma gdzieś 2 lata
    Czy jest ktoś co sie na tym zna???

Prosze o Pomoc

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Kolego co możesz sprawdzićto pompa paliwa-jak z ciśnieniem.
    A jak skasujesz te błędy to jakie wracają?
    Wykres sondy i integratora sprawdz.No i z obrotami potrafia byc jaja kiedy np nie ma zaworka w kolektorze ssacym
    tym od odmy-jak jest za duzo powietrza to beda za wysokie obroty

DISCO VOLANTE
    Gość

Domyślnie

Ogólnie to na falowaniach obrotów w T.S. to chyba już zęby zjadłem. Ile falowań - tyle teorii. A to lewe pow., a to przepływka... jednak w większości przypadków jest to silniczek krokowy. Nas19, a jakiego masz T.S.a po maską? Tzn. pytam czy stary czy nowy, bo w 98r były dwa rodzaje 1.6. Z aluminiową pokrywą zaworów ,czy plastikową,bo to dość istotne...

Nas19
    Gość

Domyślnie

Witam pokrywe zaworów mam plastikową.jak skasuje błedy to po ponownym odpaleniu wyskakują te P0170,P0130,P1173,P0655Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ECU.jpg
Wyświetleń:	99
Rozmiar:	111.5 KB
ID:	80914

- - - Updated - - -

Lewe powietrze raczej odpada bo wszędzie jest szczelnie aż do przepustnicy..przepływka raczej też jest ok bo podmieniłem na inną i jest tak samo.silniczek krokowy niby działa bo parametry sie zmieniają jak sie go zdemontowało i kreciłem tym trybem w srodku to miernik pokazywał wartosci ze sie zmniejszają i zwiekszają.

Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Ok,lewe powietrze moze wpadac ze wzgledu na brak zaworka na odmie,nie mierzy tego przeplywomierz i masz za wysokie obroty-juz to testowalem i sprawdz sobie ten zaworek.Natomiast jak widac cos jest z sonda lambda wiec sprawdz sobie jej napiecie i przebieg na wykresie wraz z przebiegiem integratora i tyle co tu mozna zrobic.Kontrolka temp.wody-moze masz spalona zarowke od sygnalizacji przegrzania no i sprawdz sobie odczyty z czujnika temperatury

DISCO VOLANTE
    Gość

Domyślnie

Nas19 te błędy,które Ci wyskakują można sobie o kant wiadomo czego rozwalić. Żadne z nich nie jest przyczyną falowania. Jasne jak ktoś jest filozofem to każdy na swój sposób może być przyczyna. 10cio letnia Alfa może mieć takie błędy i nie jest w tym nic nadzwyczajnego. Nowy soft w ASO by się przydał. Pytałem Ci się jaką masz pokrywę zaworów ażeby wykluczyć inne opcje. Masz plastikową pokrywę zaworów, więc na 100 % jest to silniczek krokowy. Komputer tego nie pokaże, być może dopiero wtedy pokaże gdy już nie będzie z nim kontaktu. W starszych modelach T.S. oraz przy 147 były inne silniczki krokowe - proste, które się nie psuły. Natomiast później w takim modelu jak Ty masz (i ja też) chcieli coś polepszyć i im nie wyszło, silniczek krokowy był na elektromagnez,który nie trzymał obrotów... dlatego w modelu 147 powrócili do starego rozwiązania. Tak więc nie kombinuj więcej,bo szkoda zawodu - silnik krokowy do wymiany oraz wgranie nowego softa.

Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Kolego masz ECU Boscha M.1.5.5 z słynnym wsród użytkowników nastawnikiem przepustnicy.
    Miałem przypadek zawiniętej uszczelki przpustnicy gdzie była nieszczelność i też nikomu nie chciało się tam zajrzeć i czarowali różne czary po czym taka prosta sprawa wyszła i obroty zaczeły normalnie schodzić bo stały za wysoko-to przykład oczywiście.
    W starszych ECU 2.10.4 jest układ wtryskowy z zaworem biegu jałowego i TPsem i tam jest deczko inaczej.W 147 jest już EGAS,nastawnik bez linki całkiem elektroniczny i nie ma z nim większych kłopotów akurat.Spróbuj zrobić jeszcze kasacje tych błędów i adaptacje wg przepisu z FESa choćby i sie przejedz troche zeby sie zaadoptowal ale coś nie tak jest z tą sondą.Sprawdz napięcie i jeszcze możesz spróbować reset nastawnika wykoywać z pod FESa ale raczej Całkowity Reset z adaptacja bedzie bardziej skuteczny.Pobawić się tym możesz bo raczej nic nie zepsujesz.Mozesz wrzucic jakies pliki z FESa do obejrzenia

DISCO VOLANTE
    Gość

Domyślnie

darek2116 piszesz,że przyczyną falowania może być...

- ciśnienie paliwa na pompie
    - zawór na kolektorze ssącym
    - sonda lambda
    - czujnik temp.
    - lewe pow.
    - reset kompa...

... i masa innych rzeczy, przyznam których nawet nie kojarzę ,bo piszesz jakimiś dziwnymi oznaczeniami. Czyli w zasadzie wszystko. Ile jeszcze chłopak ma sprawdzić zanim stwierdzi,że przyczyny falowania mogą być dwie. Brudna przepustnica,albo uszkodzony silnik krokowy. Tym bardziej w jego modelu na bank jest to silnik krokowy.

Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

cóż przyjacielu disco,jeżeli nie rozumiesz o czym pisze to musisz troszeczke sie zapoznac z układami wtryskowymi w TSach i jego generacjach.
    Przepustnice wyczyścił,trzeba zrobic reset w celu skalibrowania silniczka krokowego-musi znac pozycje minimalna i maxymalna w celu okreslenia biegu jalowego i obciazenia silnika miedzy innymi.
    Poza tym błędy sondy,nie mamy informacji dalej o jej napięciu i przebiegu wykresu na rozgrzanym silniku więc obstawiam póki co że jest padnięta
    a jesli jest padnieta to sterownik wywala tez klopoty z adaptacja
    Zaworek na odmie jesli go nie ma lub jest zablokowany etc będzie wpuszczal za duzo dodatkowego powietrza to samo tyczy sie uszczelki miedzy przepustnica a kolektorem
    Poczekajmy na autora tematu

DISCO VOLANTE
    Gość

Domyślnie

Ja wiem, to wszystko może być i nie może... Tak jak pisałem wcześniej, ile falowań - tyle teorii . Jednak z reguły przyczyną jest silnik krokowy, a w jego ,aucie to już chyba na 100%. Przerabiałem ten temat w dwóch 156, 145 . Zawsze pomogło dopiero po wymianie na nowy ricambi orginali, reset kompa i wgranie nowego programu. Sonda gdyby była walnięta to chłopak miałby z Alfą więcej problemów niż z posprzątaniem stajni Augiasza, a poza tym byłby posiadaczem złotej karty na Shellu Pewnie , możemy się tu spierać w nieskończoność dopóki kolega nie naprawi swojej maszyny. Ja tylko pisze o swoim doświadczeniu z nierównymi obrotami w TSach.