Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Temat: Problem z odpaleniem po mroźnej nocy

kocurr
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    ...
    Są w tym aucie jakieś słabe strony? Mam na myśli czy paliwo nie ma skłonności do zamarzania w jakichś odcinkach? (Chociaż to mniej prawdopodobne, tankuję cały czas na Shell-u V-Power). Filtr paliwa wymieniałem we wrześniu. Podłączałem komp - FES żadnych błędów nie zgłasza.

Pozdrawiam,
    Maciek

Miałem podobny problem. Okazuje się, że tankowanie do naszych aut V-Powera (w moim przypadku było to BP Ultimate) powoduje takie, a nie inne zachowanie auta.
    Podobno to paliwo, które do nas trafia, ma idealną zimową mieszankę i faktycznie jest najlepszą opcją dla diesli w zimę.
    Jednak jak to bywa w naszym pięknym kraju - żeby spełnić nasze wewnętrzne normy - dolewają do tego paliwa kolejną mieszankę uszlachetniaczy.
    Kończy się to tym, że uszlachetniacze łączą się razem, a z paliwa wytrąca się parafina i dupa.

Mogłem to źle zoobrazować, ale to są słowa pana laweciarza, który przyjechał zabrać mój "martwy" samochód.
    Nie wierzyłem, że to paliwo - a jednak.

Zawsze tankowałem V-Power'a lub BP Ultimate w trosce o wtryski etc. ale faktycznie - zimą trzeba lać najtańszy ORLEN Diesel.
    Leję, dolewam Shell'owskiego depresantu i z samochodem nie ma żadnych problemów.

Pozdrawiam.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Bllondas
    Mieszka w
    Nierada
    Auto
    ALFA ROMEO 159 2007R 1.9 JTDM 16V 174KM Bez dpf i egr po programie

Domyślnie

ja leje paliwo ze tak powiem pozyczone dolewam Skydd i zadnych problemow , nie mosze jakos zalewac cudnego dziadostwa z roznych stacji , a te koncowki nazw V-power i inne bzdury maja sie tyle do jakosci co Alfa Romeo do Fiata 125... Nie samo paliwo w aucie jest , aku , filtry , kable , swiece itd ............
    RAFAŁ ...

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Od 3 godz auto stoi w garażu ogrzewanym przez solidną dmuchawę, ale że garaż nieidealnie szczelny, a na zewnątrz -15 st. to w środku niewiele na plusie... I ładuję akumulator. Ale pomysł z doładowaniem jest chyba dobry, zaraz załatwię drugie auto i kable rozruchowe. Bo już mnie trafia. A do ulepszonych paliw się zraziłem na amen.

UniqueSilver
    Gość

Domyślnie

A ja dzisiaj uruchomiłem po nocy i tak zawył dziwnie przez chwilę, pochodził przez minutę jak traktor i banglał bez problemu później. Zastanawia mnie to wycie silnika: http://www.youtube.com/watch?v=DHzYsIoyMyg miałem właśnie tak przez chwilkę (ok 1 sekunda)

criss
    Gość

Domyślnie

tak jak by rozrusznik sie nie wycofał

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubuskie
    Auto
    AR 159 SW 2.4 210KM + bonus by CINSOFT

Domyślnie

Cytat Napisał kocurr Zobacz post
    Miałem podobny problem. Okazuje się, że tankowanie do naszych aut V-Powera (w moim przypadku było to BP Ultimate) powoduje takie, a nie inne zachowanie auta.

Pozdrawiam.
    Myślę, że kolega ma rację odnośnie tego że to wina paliwa. Sam tydzień temu miałem podobną sytuację, że auto odpaliło i za chwilę stanęło i już była kaplica po nocy z temp. ok -8. Dopiero postało w ciepłym to odpaliło i nie ma od tej pory żadnego problemu. Dodam tylko że wieczorem dnia poprzedniego zatankowałem PIERWSZY raz V-power i rano nie odpaliłem. Dobrze, że tylko trochę. Dolałem poźniej na Orlenia jak zawsze i w weekend przy temp -10st auto odpaliło na dotyk..

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rypin
    Auto
    147 x 4, 166, 159 - byłe / GT - obecne

Domyślnie

wypowiedz z cyku "opowiem Wam moja historie"

JTDM 150KM

zeszlej zimy - temp. ponizej -5st - klopoty z zapalaniem - tzn krecila ale tak jakby leniwie..
    paliwo lotos dynamic - zero dodatkow

wymieniono:

swiece zarowe, sterownik swiec, akumulator, filtr paliwa - wszystkie parametry zyciowe w normie - problem nie zginal.. ale zrobila sie wiosna

ZNOW mamy zime.. znow zapalala ledwo co..
    ale znalazlem metode na TRZY..

1. kluczyk - zgasna swiece - czekanie 10sec
    2. kluczyk - zgasna swiece - czekanie 10sec
    3. kluczyk - zgasna swiece - czekanie 10sec

NIE UMIEM TEGO WYTLUMACZYC - zapala
    dzis bylo -17.. zapalila za drugim razem - pierwszy raz krecila ok 10sec i jej odpuscilem

drugi raz po tez nie wiem 5-8sec dopiero byl motor ON

NIE WIEM CO JEST POWODEM - NIE WIEM GDZIE SZUKAC..
    pewnie spada gdzies cisnienie paliwa.. nie mam pojecia jak to wytlumaczyc.. :/

ale kolega moze sprobowac na TRZY
    10 cylindrów, 475KM = Tribeca B9 żony / Forester XT MY06 mój

Użytkownik Świeżak Avatar madmaxwro
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 SW 2.0 jtdm

Domyślnie

Wrocław - przez ostanie parę dni w noc temperatury ujemne jak nigdy musiałem odpalać po 3 razy z rana bo nie chciała załapać paliwo shell pover mialem już końcówkę paliwa nalałem na statoil taka do -35 bez siarki itd. jakaś ich najlepsza i koniec z problemem cos w tym jest ?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubuskie
    Auto
    AR 159 SW 2.4 210KM + bonus by CINSOFT

Domyślnie

Cytat Napisał jaktob77 Zobacz post
    wypowiedz z cyku "opowiem Wam moja historie"

JTDM 150KM

zeszlej zimy - temp. ponizej -5st - klopoty z zapalaniem - tzn krecila ale tak jakby leniwie..
    paliwo lotos dynamic - zero dodatkow

wymieniono:

swiece zarowe, sterownik swiec, akumulator, filtr paliwa - wszystkie parametry zyciowe w normie - problem nie zginal.. ale zrobila sie wiosna

ZNOW mamy zime.. znow zapalala ledwo co..
    ale znalazlem metode na TRZY..

1. kluczyk - zgasna swiece - czekanie 10sec
    2. kluczyk - zgasna swiece - czekanie 10sec
    3. kluczyk - zgasna swiece - czekanie 10sec

NIE UMIEM TEGO WYTLUMACZYC - zapala
    dzis bylo -17.. zapalila za drugim razem - pierwszy raz krecila ok 10sec i jej odpuscilem

drugi raz po tez nie wiem 5-8sec dopiero byl motor ON

NIE WIEM CO JEST POWODEM - NIE WIEM GDZIE SZUKAC..
    pewnie spada gdzies cisnienie paliwa.. nie mam pojecia jak to wytlumaczyc.. :/

ale kolega moze sprobowac na TRZY
    Ja ogólnie nie mam problemów z odpalaniem, jedno grzanie świec i nawet przy -14 już odpalałem i dwa razy zakręci i już ale wtedy jak miałem problem to również odpaliła tylko zaczęła się dusić po 500m i na krzyżówce już nie mogłem ruszyć bo zero reakcji na gaz:/ i jak zgasła to odpalała na 5-10 sek i gasła znowu. Padło podejrzenie, że może EGR zaciął się w pozycji otwartej chociaż błędu wtedy nie było i pomyślałem o paliwie które wtedy zalałem. Po zalaniu jak zawsze Vervy na tej samej stacji co zwykle problem się nie powtórzył.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Rozwiązanie mojego problemu:
    Rozgrzałem garaż do ok +5 st. przez kilka godzin oraz filtr paliwa małą farelką do czerwoności (wcześniej kombinowałem jakby go oczyścić, ale mam MANN - jakiś nierozbieralny) Bella zapaliła tak elegancko jak nigdy wcześniej. Zalałem do pełna zwykły diesel z niemarkowej lecz sprawdzonej stacji, dodałem skydd, pochodziła pół godziny jałowo, po czym zrobiłem 100 km i zadowolony wróciłem do domu. Dziś rano przy -8 st. zapaliła bez problemu, na początku wskoczyła na 1000 obr/min, po rozgrzaniu naturalnie się unormowało.

Na przyszłość - koniec tankowania "ulepszonych paliw" w zimie. Znajoma miała w tym samym czasie problem z benzynową Kia Rio, tankowała na Statoil.

jaktob77 u mnie to nie chciało działać ;/ W ogóle to załatwiłem sobie też prostownik rozruchowy, jednak taki kozak, że jak go podpinałem do sieci to momentalnie wywalało korki.