Wtyczki sprawdzone,niby wszystko ok. Przeczyściłem wszystkie styki ale teraz czuć brak mocy jakby ubyło z 40 koni ;/ Paliwo z shella (v-power).
Wtyczki sprawdzone,niby wszystko ok. Przeczyściłem wszystkie styki ale teraz czuć brak mocy jakby ubyło z 40 koni ;/ Paliwo z shella (v-power).
Kolego jak któryś wtrysk nie wyzionoł jeszcze ducha to możesz spróbować przepłukać go dieslem z wiekszym steżeniem oleju do 2 suwów, najlepiej by było wlać do filtra paliwa pelny filtr oleju i przepalić go, a poźniej regularnie dodawac co tankowanie okolo 200mln oleju. Znam osoby ktorym zastosowanie tzw "mixol" w wiekszym steżeniu uratowały wtrysk a raczej zreanimowały go, oczywiscie wtrysk nie moze byc kompletnie dojechany.
Ja sam stosuje juz w moim kolejnym dieslu "mixol" do kazdego tankowania i sobie chwale.
Born to be wild!
Przyczyn może być wiele. Ja zacząłbym od sprawdzenia wtrysków i czujników na listwie. Jeżeli dawno nie wymieniałeś filtra paliwa to też może to mieć znaczenie. Wysłałem Ci kolego prywatną wiadomość. Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam.
Wracam do tematu bo nie miałem wcześniej czasu bo byłem za granicą. Raczej będzie to któryś wtrysk już zajechany bo auto ma odczuwalny spadek mocy i stanowczo nie jedzie jak wcześniej i np na trasie tak przy 140 jak zobaczy dużą górkę to się wyświetla "marchewa". Jak sprawdzić ,który to konkretnie wtrysk?? Może kupić używany i wymieniać pokolei??
Może zacznij od testu przelewowego. Dowiesz się czy któryś leje. Masz opisane na forum jak to zrobić.
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
Spróbuje jak poprawi się pogoda bo niestety nie mam garażu :/ Dodam,że FES nic nie pokazuje.
Testu nie robiłem ale kolega z forum podpowiedział,że może to być czujnik ciśnienia paliwa (chyba to zaznaczone na foto) Po jego odpięciu silnik nadal chodził tak samo , tylko zapaliła się marchewa.
Na kompie dodatkowo pokazały się błędy:
P0235 - Czujnik A wspomagania turbosprężarki - usterka*P0101 - Czujnik masowego lub objętościowego przepływu powietrza - sygnał poza zakresem/wydajność*
Od czego teraz zacząć? Szukać problemu z wtryskami czy raczej osprzętem?
Zaznaczony czujnik powyżej to jest czujnik ciśnienia doładowania na kolektorze ssącym. Czujnika ciśnienia paliwa szukaj w układzie paliwowym na listwie.
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
Jeśli masz zabrudzony czujnik ciśnienia doładowania to właśnie będziesz miał takie objawy, o których piszesz.
Wyczyść go dobrze i wtedy sprawdź czy jest ok, u mnie pomogło.
Ostatnio edytowane przez Mandziel ; 20-01-2013 o 09:08
Czujnik ciśnienia doładowania- gdzie on się znajduje?