Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: Problem z Hamulcami ABS/VDC

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2,0T Brera 2,2 JTS, Alfa Romeo GT 2,0 JTS oaz AR 156 1,8 TS

Domyślnie Problem z Hamulcami ABS/VDC

Witam

Mam pytanie do kolegów, czy ktoś się już spotkał z taką usterką i co z nią zrobił.
    Od kilku dni zaobserowałem że notorycznie mryga mi kotrolka sugerująca poślizg kół. Nie było by może w tym nic dziwnego w końcu jest zima itd, ale potrafi mrygać nawet na prostej dordze lub w minimanlnym zakręcie.
    Ale najbardziej niepokojący jest taki objaw że potrafi mi nagle przychamować przednie prawe koło (tak to odczuwam) i nawet lekko "rzucić" autem w trakcie hamowania ale również w trakcie zwykłej jazdy, zauważyłem też wzmaga się to po nagrzaniu się tarcz, tzn po dłuższej jeździe (to hamowanie prawego koła), natomiast gdy tarcze są zimne to kontrolka tylko mryga. Ponieważ mam tak od kilku dni nie miałem kiedy nawet podjechac do warsztatu, będę tam dopiero 2.01.2013, dlatego bede wdzieczny za sugestie moze ktos już miał cos podobnego. Napewno zacznę od odpowietrzenia układu hamulcowego, w sobotę sprawdziłem haamulce, tarcze, klocki czy prowadnice dobrze chodzą od zacisku oraz tłoczek tu wszystko jest ok.
    Pozostaje wiec, odpowietrzenie, czujnik, ABS, Pompa ABS, Sterownik ABS .

Pozdrawiam

I życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku i samych przyjemnych chwil spędzonych z Alfą

Użytkownik Ogier Avatar Aleks_K
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

Czy masz założony w swojej alfie nie seryjny alarm ?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Nie seryjny alarm?? hehehe nie sądziłem że mogło by mieć jedno z drugim coś wspólnego ale, alarm mam seryjny a przynajmniej mi tak się wydaje.

Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

Alarm nie seryjny może spowodować problemy z działaniem ABS'u. Sprawdź w FES'ie czy nie masz błędów od kierunkowskazów bądź ABS'u, jeżeli tak to prawdopodobnie rozwiązaniem będzie usunięcie alarmu bądź regularne kasowanie błędów Ten problem dotyczy prawdopodobnie jedynie Alfy

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Spoko- skoro tak mówisz zerknę - z tym że mam to auto od kwietania i nigdy wcześniej nie było takich problemów dopiero ostatnio. Ale skoro może być taka przypadłość to dziś jeszcze podepnę się z kompem.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar semri
    Mieszka w
    Bydgoszczy
    Auto
    166 3.2 V6 Ti

Domyślnie

A kierownice może zdejmowales bezpośrednio przed tymi problemami?
    Alfa Romeo 166 V6 3.2 Ti
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20V
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDm 20V 228KM 460Nm - wspomnienie

Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

songokudj - takie problemy zazwyczaj ujawniają się przy przymrozkach

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Kierownicy nie zdejmowałem, nic nie naprawiałem itd. Jak sie zastanowić to pierwszy raz ten probłem miałem w listoapdzie - jechałem ostro po parkingu, przyhamowałem i miałem wrażenie że cały czas mi działa ABS na prawym przednim kole , poczym włączył mi się ABS/VDC FAILURE, potem zgasiłem silnik, i jak znowu zapaliłem przejchałem ze 100m kontrolka zgasła i było ok. I ostatnio wystąpił podobny problem z tym że już nie było błedu a tylko efekt blokowania. Generalnie jeszcze jedno zjawisko było z tym wspomniane jak włączył mi się ASR kiedy ostrzej ruszałem na śliskiej nawierzchni to mimo że w sumie poślizgu być nie powinno kontrlka wciąż mrygała dopiero jak delikatnie nacisnąłem na hamulec to przestała mrygać. Dziwne to i podejrzane dziś np wszystko było ok. W sumie logiczne jest to że problem tkwi w ujemnych temp. ale nie powinien i napewno tego tak nie zostawię ... Jak ktoś ma jakieś sugestie to śmiało jutro bede w warsztacie i zobaczymy czy coś się znajdzie..

Użytkownik Pirat drogowy Avatar maciey
    Mieszka w
    Bielsko-Biała / Czaniec
    Auto
    BYŁA: Alfa GT Q2 1.9 JTDm 2008 177KM 372Nm, jest RCZ

Domyślnie

Problem może być bardzo prosty, a zarazem łatwy do zdiagnozowania - moja rada : sprawdź pierścień ABS czy aby nie pękł.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Ciekawa teoria... No ale póki co byłem w warsztacie i nie nie widać, na kompie też czysto brak błedów.
    Wczoraj i dziś jeździł bez problemów.... najwyraźniej problem jest gdy jest zimno... A pękniety pierścień ABS chyba dawał by stały efekt. O ile pamietam czujniki są zintegrowane z łożyskami. W najgorszym razie wymienię łożysko...