Strona 25 z 26 PierwszyPierwszy ... 151617181920212223242526 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 260

Temat: Brera - wybór silnika

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Anka Cyganka Zobacz post
    A zmienic w RX wankla na zwykly silnik to bez sensu.
    W ten sposob pozbywa sie jednej z niewielu rzeczy wyrozniajacych ja od innych dosc podobnych samochodow sportowych.
    RX kupuje sie wlasnie dla wankla.
    A jak komus wankel nie pasuje to niech nie kupuje RX
    Taaaak, a Alfe Romeo kupuje się dla brzmienia silnika, najlepiej V6, a jak komuś nie pasuje... Uwielbiam te kategoryczne opinie z tego forum.
    Niektórzy jednak chcą mieć fajny samochód, który nie zabija eksploatacją. W wypadku ww. RX całkowity koszt samochodu z bezawaryjnym silnikiem hondy był sporo mniejszy niż zadbany egzemplarz Brery.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Też mi się wydaje, że silnik rotacyjny to jedyna wyjątkowa rzecz w tym aucie. Chociaż całkiem zgrabne jak na japońca .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

akurat Alfa Romeo z V6 to idealny wybór wiem z doświadczenia a tak przy okazji...coś tam temat się rozjechał EOT
    Born to be wild.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Taaaak, a Alfe Romeo kupuje się dla brzmienia silnika, najlepiej V6, a jak komuś nie pasuje... Uwielbiam te kategoryczne opinie z tego forum.
    Niektórzy jednak chcą mieć fajny samochód, który nie zabija eksploatacją. W wypadku ww. RX całkowity koszt samochodu z bezawaryjnym silnikiem hondy był sporo mniejszy niż zadbany egzemplarz Brery.
    Dokładnie - dla mnie wankel w RX8 to wada (dobre osiągi okupowane niską trwałością silnika i jego nadmierną paliwożernościa), natomiast design, RWD, dobre rozłożenie masy czy prawdziwe małe 4-os coupe to zalety. Żeby było na temat, to wsadziłbym tam Busso 2.0T V6 z GTV i miałbym wszystko (łącznie z brzmieniem) :-)

Anka Cyganka, dla mnie RX8 wanklem wyróżnia sie na minus, wnętrzem (przestronnością jak na tak małe auto) oraz układem drzwi i całą resztą, wymienioną w akapicie wyżej na plus. To jest moje zdanie i mam do niego prawo

PS: z lektury wątku swapa na silnik hondy pokazał, że silnik hondy jest cięższy od renesisa o parenaście kg, stąd swap niewiele zaburzył rozłożenie masy przod/tył. Do tego auto dostało kopa już od niskich obrotów silnika, gdzie silnik wankla jest w tych zakresach po prostu cienki.

--
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)
    Ostatnio edytowane przez cra3y ; 05-01-2013 o 13:04

Anka Cyganka
    Gość

Domyślnie

Ale jesli nie chcesz Wankla to nie kupuj wankla - proste.
    A cało to swapowanie , przerabianie i robienie z zielonego czerwony to ogolnie bez sensu- nie tylko w wypadku rx i wankla ale w calosci aut.
    Chcesz auto o jakiejs budowie i parametrach to kup takie ktore tak zostalo zaprojektowane

Nieraz to prowadzi do zakładania świni siodła , ale arab za diabła z niej nie bedzie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Ale jesli nie chcesz Wankla to nie kupuj wankla - proste.
    A cało to swapowanie , przerabianie i robienie z zielonego czerwony to ogolnie bez sensu- nie tylko w wypadku rx i wankla ale w calosci aut.
    Chcesz auto o jakiejs budowie i parametrach to kup takie ktore tak zostalo zaprojektowane
    Nic na to nie poradzisz, że podoba mi się RX8 bez wankla. Malujesz się? jeżeli tak to po co? całe to przerabianie i robienie z zielonego czerwony .... itd :-) Sorki, ale trafniejszego porównania nie udało mi się znaleźć.

Jesteś/byłaś w jakiś sposób związana z lotnictwem, tak więc kojarzysz taką kategorię latadeł jak samoloty ultralekkie, czy motolotnie. Pewnie doskonale zdajesz sobie sprawę, że można zabudować tam silniki począwszy od Rotaxa 503 po 912 czy przerobiony na potrzeby lotnictwa BMW 1100 czy 1200. To też przerabianie z zielonego na czerwony?

Są ludzie, którzy chcą sprzęt dla swoich potrzeb i je realizują, często jest to udoskonalanie czy poprawianie błędów producenta (dla mnie w RX8 wankel w ich wydaniu to błąd - gdyby był trwały na 200-250tkm i odrobinę mniej palił, nie byłoby tu mojego posta).

Latam na sprzęcie, który sam zaprojektowałem (skrzydło jest fabryczne, trajka mojego projektu) i jestem z tego zadowolony. Niech każdy zostanie przy swoim zdaniu - ja przy swoim pozostanę i tysiąc Twoich postów nie zmieni tego. Dla mnie EOT.

EDIT:
    Do Brery jest jeszcze taka opcja (jakby komuś się za wolno odpychała)

http://www.autoevolution.com/news/ro...-hp-40884.html

--
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)
    Ostatnio edytowane przez cra3y ; 05-01-2013 o 17:00

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

nie do końca się zgodzę...np. do Brery swap by się przydał jak widać z powyższych postów. Przez to można by zrobić z tego dobrego auta bardzo dobre auto jakby silnik i skrzynia były lepsze. Jest to trochę "rzeźba", ale jak ktoś chce zrobić sobie mix najlepszych cech różnych aut to dlaczego nie?
    Born to be wild.

Anka Cyganka
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał cra3y;1063947Do Brery jest jeszcze taka opcja (jakby komuś się za wolno odpychała)

[URL
    http://www.autoevolution.com/news/romeo-ferraris-tunes-alfa-romeo-brera-to-358-hp-40884.html[/URL]
    I to jest słuszna koncepcja , jak powiedział reżyser w Misiu

janio
    Gość

Domyślnie

Taki podzial na piekne i nie istnieje czy ci sie to podoba czy nie.
    Oczywiście, że istnieje... w każdej głowie
    Są muzea, w których eksponatami są np. narzędzia rolnicze, są takie w których jako eksponaty występują Golfy, czy to je w jakikolwiek sposób nobilituje lub nie? - piszemy o poczuciu piękna i guście, czyli czymś absolutnie indywidualnym, a nie typu "a, pójdę na operę", bo tak wypada Wiele osób do muzeum idzie, żeby coś po prostu zobaczyć i samemu się przekonać, tak jak np. na film - to, że akurat na niego idziesz, nie znaczy, że Ci się podoba - to możesz powiedzieć dopiero po jego obejrzeniu, chyba, że lubisz postawę typu "wypada, żeby się podobał" To mniej więcej tak, jak ze smakiem, jeden lubi na ostro, inna na łagodnie - i oboje oni mają swoje poczucie smaku.

Jeśli chodzi ma Magdę RX8 - znalazłem kiedyś zarąbistą o niej opinię, która brzmiała "petrolubna"
    Ostatnio edytowane przez janio ; 05-01-2013 o 17:00

Anka Cyganka
    Gość

Domyślnie

Wlasnie leci Top Gear ( powtorka ) w sam raz w teamcie :Brera kontra TT kontra RX

" we wnetrzu Brery jest jak w kawiarni w Mediolanie a w TT jak na poczcie w Berlinie"

ja sie zgadzam , wnetrze Brery ( i 159 bo sa takie same ) sa szyte jak na mnie

- - - Updated - - -

Cytat Napisał janio Zobacz post
    Anka, a kto decyduje o tym, co jest ładne, a co nie? Jest jakaś komisja, jakieś gremium międzynarodowych autorytetów? Skąd mamy wiedzieć, że Golf jest be, a Alfa cool - są jakieś parametry, dekrety, zarządzenia w tych kwestiach? Czy to znaczy, że ma mi się podobać "Guernica", a "Jeleń na rykowisku" to już nie?
    Tak ,s a takie gremia .
    Polecam powtorke Top Gear , wlasnie leci , dali do oceny ekspertom z muzeum sztuki nowoczesnej Brere TT , i RX