Walnięty pierścień ABS lub czujnik od razu sypałby błędami.
No chyba, że w Alfie sterownik zapisuje w sobie błędy i nie zapisuje w kompie - w co wątpię.
Walnięty pierścień ABS lub czujnik od razu sypałby błędami.
No chyba, że w Alfie sterownik zapisuje w sobie błędy i nie zapisuje w kompie - w co wątpię.
Dobra teraz już sam nie wiem bo tak oględziny wykazały jedynie kilka usterek w zawieszeniu delikatny luz na łączniku drążka stabilizatora, i gumkach. Odpowietrzenie hamulców też nie dało jakby efektu gdyż nie były zapowietrzone, poza tym na kompie nic nie ma. Hmmm i co ciewkawsze odkąd ostatnio jest ciepło efektu o którym pisałem wcześniej nie ma .... wydaj się że auto jest typowo letnie![]()
Dobra teraz jestem w kropce tzn jeżdżę czujnie i staram sie wzauwazyć każde odstępstwo od normy. I tak zwuważyłem wczoraj że po wpadnięciu w nierówność zaczeła mrygać kotrolka VDC (kontroli trakcji), i mrygała cały czas nawet jak już nic sie nie działo, prosta sucha rowna droga zaraz po przejechaniu garbu. Deliktane naciśnięcie hamulce sprawiło że "mryganie" ustało przy naciśniśnięciu pedału w trakcie tego "mrygania" dało się wyczuć delikatne stuknięcie.
Ma ktoś pomysł co to może być byłem na warsztacie i sprawdzane było po kolei wszystko odpowietrzenie, tłoczki zaciski, prowadnice, klocki tarcze, luzy na łozysku itd płyn, i wogóle, na kompie błędów brak..![]()
a amorki masz sprawne? może jeden padł ? przez co nie może ustabilizować toru jazdy i się załącza wszystko co możliwe.
BEZ SERCA, BYLI BYŚMY JEDYNIE MASZYNAMI..................
Generalnie nie są nowe skuteczność jakies 3 mc była ok 70% na diagniostyce ale auto prowadzi sie jak to ALFAsuper, rozumiałbym jakby złączało się przy wybojach ale na prostej suchej równej drodze powinno się wyłączyć, taki efakt tak mi przychodzi do głowy tez mam czasem po gwałtownym ruszeniu, jak zerwę przyczepność i zadziała ASR
Ok problem jak na razie rozwiązany - tzn prawdopodbnie przyczyną było zanieczyszczenie w okolicy czujnika koła lewego. Po wyczeszczeniu obu stron, póki co problem od 2 dni nie wraca, ....
No póki co problem po wyczyszczeniu oklic czujników ABS przy kołach nie powrócił co bardzo mnie cieszy, choć każde zamryganie VDC lub ASR zwraca moją uwagę to na szczęście nic niepokojącego się nie dziej...![]()
To widać mi się przyfarciło, musze w takim razie sprawdzić ten czujnik pod pedałem na wszelki wypadek choć na razie jeżdżę i wszystko jest ok.