W 156 2,4JTD miałem podobny problem - przyczyna była dziura na gumowym przewodzie przed turbiną.
W 156 2,4JTD miałem podobny problem - przyczyna była dziura na gumowym przewodzie przed turbiną.
156 Sportwagon 2,4JTD 2000r - była
159 Sportwagon 1,9JTDM 2006r - teraz
Witam, czujnik cisnienia doładowania wyczyszczony-był syf, EGR elektromagnes wymieniony bo ten bolec wogóle sie nie ruszał i był schowany, rusza normalnie tylko pozostał jeszcze ten wychylony wskażnik doładowania , nie jest na zero na wolnych obrotach tylko lekko wychylony? Gdzie dalej szukać przyczyny tego stanu? Przewody wyglądaja nie nie dziurawe.
jak wcześniej pisałem czujnik trzeba wymienić.
Nie ma innego sposobu na przywrócenie go do "życia"? Nowy to około 300 zł
OK, dzięki no to biore sie za szukanie!
Koledzy taka mysl mnie jeszcze naszła, jak sprawdzić czy to na pewno ten czujnik ciśnienia doładowania aby nie kupic go nie potrzebnie? Jest jakaś mozliwośc aby go zdiagnozować czy jest dobry czy nie?
czujnik 100% - przerabiałem osobiście. Można też jeździć z popsutym - "podobno" na nic to nie ma wpływu
u mnie uszkodzenie czujnika doładowania objawiało się tym, że wkręcając na obroty, wskazówka ciśnienia doładowania czasami dochodziła tylko do połowy (tj 07 -0,8 chyba) a czasami wkręcało się normalnie (ok 1,5) w silniku 2,4
U mnie jedynym objawem była wskazówka stojąca na pierwszej kresce zamiast na zerze. Tak myślę, bo czujnik wymieniłem jakiś miesiąc po zakupie auta i nic niepokojącego przez ten czas nie zauważyłem. Swoją drogą ciekawe ilu tak jeździ nawet nie wiedząc, że czujnik jest uszkodzony?