Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Problem z rozruchem silnika :( POMOCY

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Debrzno
    Auto
    146 1.9 JTD 1999

Exclamation Problem z rozruchem silnika :( POMOCY

Witam wszystkich ponownie.Znowu mam problem z moją alfą. Jak już pisałem pisałem wcześniej miałem problem z nierówną pracą silnika wymieniłem wtryski regulator cisnienia.Auto chodzi bez zarzutu silnik pracuje równo ale jest jedno ALE!!. Gdy postoi dzień silnik nie ma siły sie obracać dziwnie go rzuca .Gdy podłącze urządzenie rozruchowe pali na dotyk miałem wsadzone juz 2 inne akumulatory .Nie wiem gdzie szukać przyczyny prosze o pomoc zastanawiam się nad rozrusznikiem ale w tamtym roku go wymieniałem . pomocy panowie ja już nie mam cierpliwści

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Kradnie Ci prąd.
    Miedzy klemę a aku wepnij się szeregowo z multimetrem, to się dowiesz, ile.
    A potem szukaj co, wyciągając po kolei bezpieczniki. Mozolna robota ^^
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Debrzno
    Auto
    146 1.9 JTD 1999

Domyślnie

Własnie tego się bałem ze tak będzie aż nie mam ochoty . ide zobaczyć czy faktycznie tak jest

Użytkownik Ogier Avatar marktds
    Mieszka w
    Kamień Pomorski
    Auto
    146 1.9 JTD 99'

Domyślnie

obstawiam radio

Użytkownik Świeżak Avatar ostry146
    Mieszka w
    Kędzierzyn-Koźle
    Auto
    była 146 1.4 boxer, była 159 w klekocie..., jest Julka

Domyślnie

Zobacz jakie masz ładowanie akumulatora, powinna być między 14-14,4V. Przy obciążeniu też sprawdź. Może alternator nie doładowuje akumulatora do pełna i dlatego masz takie problemy. Ja mam podobny problem, alternator ładuje napięciem 13,4v pod obciążeniem, nie doładowuje i po kilku dniach siada akumulator. Jak radio jest wyłączone to pobiera bardzo mały prąd, inaczej by się grzał jak by był uszkodzony. Ale możemy tylko spekulować. Kolego musisz pomierzyć prądy i napięcie ładowania. Potem pomyślimy jak dalej rozwiązać problem.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Debrzno
    Auto
    146 1.9 JTD 1999

Domyślnie

ładowanie wynosi 14v czyli myślę ze alternator będzie dobry.Może rozrusznik będzie miał coś z tym wspólnego bo niby aku pełne a obruce kilka razy i napiecię szybko spada jutro sie biore za niego

Użytkownik Świeżak Avatar ostry146
    Mieszka w
    Kędzierzyn-Koźle
    Auto
    była 146 1.4 boxer, była 159 w klekocie..., jest Julka

Domyślnie

Tak jak Rzmudzior pisał musisz pomierzyć prąd, co ci tak bierze, Albo chebel wsadź . ale w takie rzeczy się nie baw jak mój kolega, który zamiast zrobić samochód to wsadził chebel.
    Ostatnio edytowane przez ostry146 ; 12-01-2013 o 23:55

Użytkownik Świeżak Avatar mirage
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 2007r.

Domyślnie

Cześć!
    Najpierw zrób tak jak napisał kolega Rzmudzior by dowiedzieć się czy faktycznie występuje duży pobór prądu. Jeśli tak się stanie to można :
    1 - Podpiąć szeregowo amperomierz między "+" akumulatora a dodatnią klemę (ustawić najlepiej na ten największy zakres, klasycznie w tanich multimetrach jest to 10A, musisz wówczas podpiąć czerwony przewód w gniazdo obok). Z dodatniej klemy (a w zasadzie z jej listwy) wykręcać przewody i sprawdzać czy spadł pobór prądu. Jeśli po odpięciu któregoś z nich wartość prądu dość mocno spadła to należy szukać "po przewodzie" dokąd prowadzi.
    2- Podpiąć się tak samo jak w punkcie pierwszym, amperomierz położyć w widocznym miejscu po czym wyciągać bezpieczniki i sprawdzać czy nie ma spadku poboru prądu.
    3 - Jeśli się nie da położyć amperomierza w widocznym miejscu to wyjmować kolejno bezpieczniki i w ich miejsce wczepiać amperomierz i sprawdzać czy występuje znaczny pobór prądu.

Ja osobiście miałem taką samą sytuację - uszkodził mi się przekaźnik pompy paliwa i kupiłem niewłaściwy. Zamiast 2x NO dostałem NO i NC - czyli nawet jak miałem wyłączony silnik to jeden z obwodów był cały czas zamknięty i rozładowywał mi akumulator. Wartość prądu wynosiła wówczas około 800mA.
    Ostatnio edytowane przez mirage ; 12-01-2013 o 23:36

+ kilka innych ;-)

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Pablos 1987
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.4Ts 2000r

Domyślnie

może być również walnięty regulator napięcia.a powiedz panie kolego jakie masz ładowanie przy zapalonych światłach, włączonym ogrzewanie i właczonym grzaniu szyby.u mojega brata w renówce była podobna historia ale jemu nie chciała palić po nocy i przygasały światla. powód był prosty, zwarcie sie robiło na lampie z tyłu bo klosz był nieszczelny i brakowało masy.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Debrzno
    Auto
    146 1.9 JTD 1999

Domyślnie

No Panowie chyba jest dobrze .Dzisiaj jak poszedłem do garażu strasznie kusiło mnie rozebranie rozrusznika,a wiec postanowiłem go obejrzeć.Po wyciągnięciu podłączyłem go pod aku dość wolno się obracał w porównaniu do starego (którego wszystkie szczotki sie pozrywały ,dlatego postanowiłem go wymienić na nowy ale już go przeprosiłem i polutowałem).Również nie mogłem ręcznie go obrócić.Wstawiłem stary i auto zapaliło jak powinno bez problemu . Sądzę ze na tym starym aku miał za ciężko dlatego po kilku obrotach się czerpał. Teraz muszę tylko zajrzeć tylko do środka ale jeszcze poczekam z ucztowaniem