No to żeś człowieka zniechęcił![]()
No to żeś człowieka zniechęcił![]()
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Jak procentowo wycięcie DPF'a odnosi się do spalania i mocy ?
Spalanie jest mniejsze tylko o to że nie wypala się filtr, przy czym podawana dawka paliwa jest kilkukrotnie wieksza. Tak przynajmniej mi się wydaje po obserwacjach swojej 159 po wycięciu. Zwiększenia mocy nie zobaczysz, chyba że odwiedzisz Cinka![]()
Była:
159 SW 1.9 JTDm 120KM 2008r.
156 1.6 16V TS 2001
No okej ale pojade do Cinka i co dalej ?
Namawiajcie do wycinania DPFa FAPa itp rzeczy. Zobaczymy co zrobicie za parę lat jak w życie wejdą takie przepisy jak na zachodzie, że na przeglądzie będą sprawdzać emisję spalin i wasze auto nie przejdzie przeglądu.
Popieram w 100%. W swoim drugim aucie, Peugeot 607 HDI, jak miałem komunikat na kompie, że FAP jest zapchany to uporałem się z tym problemem czyszcząc go a nie od razu wycinać.
Masz pecha bo diesle z wyciętym filtrem dpf spełniają normę dymienia (czy czego tam jeszcze), przypisanej do danej normy jakie spełnia auto, a raczej w góre nie można tego przeskoczyc np. z Euro4 na Euro5
No i emisja spalin w dieslu? Hmm, nigdy nic takiego mi nie sprawdzali, jedynie poziom zadymienia, który zawsze wychodzi poniżej normy.
Ostatnio edytowane przez karmal ; 20-01-2013 o 15:46
Ci co piszą że wycięcie nie ma wpływu są w błędzie albowiem nie rozumieją oprogramowania które steruje systemem wtrysku. Po pierwsze to zrobiono to po to aby nie truć sie nawzajem, disel jest bardzo niebezpieczny dla nas a zwłaszcza dzieci. Masz dzieci to narażasz je na raka jak nie teraz to kiedyś bo jak się nazbiera masa krytyczna sadzy to po płucach. Po drugie są to systemy uczące się a zatem wypracowujące optymalne warunki pracy moment obrotowy. Jak przytniesz parametry w kodzie to się to odbije jakością i albo wypalisz tłok albo zabraknie Ci koni pod górkę. Jak z rury dymi to przy Camon Rail pali tłoki i masz wydatek nie wierzę w cuda o dobroci wycięcia PDF. Trzeba by wymienić oprogramowanie a nikt oprócz fabryki nie ma kodu i to charatanie przypadkowe kodu jest jak przypadkowa kobieta .