Koledzy wyżej przecież napisali, nawet zdjęcie masz 3 posty wyżej :>
Koledzy wyżej przecież napisali, nawet zdjęcie masz 3 posty wyżej :>
Czujnik wyczyściłem ale nie pomogło :/ Co prawda był zabrudzony ale to nie to chyba. Jutro popatrzę inne i napiszę o efektach.
Co nazywasz wyczyszczeniem ?
Spirytus techniczny + ściereczka i powietrzeA może skoro pakazuje przepływkę to może warto kupić zamiennik i sprawdzić? Co myślicie o tym?
http://allegro.pl/przeplywomierz-alf...html?source=oo
Wracając do tematu wymieniłem czujnik doładowania (ten zaznaczony na foto) oraz przepływomierz na nowy i trochę się polepszyło powyżej 2 tys obrotów natomiast poniżej jest straszny muł. Przed wymianą powracały błędy:
P0235 - Czujnik A wspomagania turbosprężarki - usterka*P0101 - Czujnik masowego lub objętościowego przepływu powietrza - sygnał poza zakresem/wydajność*P0404 - Układ recyrkulacji spalin - sygnał poza zakresem/wydajność*
Teraz natomiast powraca tylko P0235 - Czujnik A wspomagania turbosprężarki - usterka* - A w programie zaznaczając parametr BOST PRESSURE przy obrotach 800 rmp mam 990mBar natomiast przy obrotach 1500 rmp mam 1035 mBar. Są to dobre wartości i w ogóle jakie być powinny i gdzie szukać tego czujnika?
A! I jeszcze dodam ,że np na 3 biegu max obrotów to lekko powyżej 4 tys dalej nie pójdzie.
- - - Updated - - -
Przed chwilą grzebałem jeszcze trochę i mam pytanie czy nie będzie to wszystko się działo przez padnięty zawór podciśnienia EGR?? Moje podejrzenia biorą się z tego, że gdy go odpinam, praca silnika nie zmienia się oraz z tego ,żę po wyłączeniu silnika wydaje dziwne dźwięki (jak pompka paliwa). Jak sprawdzić ten zawór?
![]()
Ostatnio edytowane przez Lukas166 ; 24-01-2013 o 15:30
Czy te wartości, to wartości podczas jazdy? Czy na postoju "przygazówka"? Jeżeli to drugie, to przejedź się i wtedy powiedz jakie są wartości od 800 obr do 3000 obr - najlepiej zrób logi i wrzuć tutaj (wystarczą obroty oraz boost pressure).
Co do błędu, to powiedz, jaką wersję masz 2.4 JTD. Który rocznik autka? Bo jakoś nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji.
Jeżeli nie jest to wersja 136 KM, tylko 140, 150 KM, to sprawdź sobie zawór sterowania gruszką turbiny - najprawdopodobniej tutaj jest winowajca słabego "dołu" oraz wspomnianego błędu.
Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI
/Grzesiek
Jest to wersja 100 kw a rocznik w papierach '99 ale na kompie październik '98. Jutro jadę do magika od włochów zobaczymy co podpowie.
Jeszcze wyczyść i przesmaruj Overboosta u mnie podobne objawy dzialy sie przez niego , tutaj na forum masz jak sie do tego zabrac , i wyczyśc i zaslep EGR
Ten overbost to jest to co na foto zaznaczyłem? A jeśli już to jak wyczyścić bo z tego co się mu przyglądałem to się chyba nie da go rozkręcić :/