DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Szerzenie tekstów typu "tak mają"jest denerwujące..
Mój tak NIE MA90 stopni równo i ani drgnie..
80-90 stopni to miał kiedy przetestowałem termostat firmy Vernet.. po miesiącu się wnerwiłem i zamówiłem w ASO oryginał Behr.. i już spokój jest od tamtej pory..
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Musze sprawdzić pod kompem. Bo może wskaźnik przekłamywać. Termostat mam Behr'a
wskazniki zazwyczaj przekłamują, moj pokazuje w zasadzie max 80 stopni, przy czym komp w tym momencie podaje 88-90, takze nie ma co wymieniac termostatu itd dopoki sie kompa nie podłączy i nie sprawdzi
Termostat Behr jest lepszy niż Vernet i dawali go na pierwszy montaż w fabryce, ale jeśli ktoś chce koniecznie wiedzieć jaką ma temperaturę cieczy to trzeba się podpiąć pod kompa. Ja w swojej 156 2,4 JTD miałem wymienić termostat, a okazało się że zegar zaniżał wskazanie o 15 stopni. Co do silników to 2,2 DCI Renault i 2,0 TDI VW do 2008 roku to najgorsze silniki dostępne na rynku. Mają wady konstrukcyjne i zawsze się zatrą . Rekordzista brał od nas motor do Renault, bo jego zatarł się przy 57 tysiącach od nowości...
Ostatnio edytowane przez andrzej1980 ; 25-01-2013 o 11:46
weelerwasp02, panewki to element eksploatacyjny? Dobre sobie. To wał korbowy to pewnie też element eksploatacyjny. Cylindry też, bo się wycierają. Zanim coś napiszesz to pomyśl trochę.
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest
Jeśli ja mam myśleć zanim coś napisze to Ty sprawdzaj pisownie, i grzeczniej trochę kolego..
Panewki to jest element eksploatacyjny jak również pierścienie na tłokach.. wał korbowy i blok silnika raczej nie.. bo chyba fachowo cylindry nazywają się w tym wypadku blokiem silnika jeśli już tak się mamy czepiać..
A jak innaczej nazwiesz element który został zamontowany żeby dokładnie spasować wał z korbowodami i blokiem i który musi się siłą rzeczy ścierać? gdyby nie to, to po 200 000km powiedzmy musiałbyś wymienić cały wał bo by się ścierał jak panewki i nie miał byś czego wymienić bo panewek by nie było.. tak samo pierścienie na tłokach wszystko pracuje, zużywa się i po to są pierścienie żeby je wymienić po pewnym przebiegu eksploatacji..
Więc wyobraź sobie że pomyślałem zanim napisałem..
A co do samych panewek nie tylko w Twin Sparkach to obszerny materiał o przyczynach uszkodzeń..
http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/i...=czytaj&id=457
Najczęstszą podaną jest stary olej i słabe smarowanie..