panewka=łożysko ślizgowe
pierścień tłokowy=uszczelniacz
Teoretycznie można w/w elementy zaliczyć jako eksploatacyjne.
Ciekaw jestem jak podejść do nadwoziaW kwietniu ubiegłego roku w swojej AR dokonałem profilaktycznej wymiany panewek.
panewka=łożysko ślizgowe
pierścień tłokowy=uszczelniacz
Teoretycznie można w/w elementy zaliczyć jako eksploatacyjne.
Ciekaw jestem jak podejść do nadwoziaW kwietniu ubiegłego roku w swojej AR dokonałem profilaktycznej wymiany panewek.
Ostatnio edytowane przez Aster156 ; 25-01-2013 o 16:39
Jest 156 2,0 TS, miała być GTV V6 2,0 TB, a jest ... kolejna 156 V6
W jakim stanie były te zdjęte? Masz jakieś fotki?W kwietniu ubiegłego roku w swojej AR dokonałem profilaktycznej wymiany panewek.
Jaki przebieg ma auto?
Mierzyłeś owalizację czy tylko zdjąłeś stare i założyłeś nowe?
Sam zmieniałeś? Ile czasu to zajęło?
Jak silnik chodzi? Nic nie stuka? Nic nie puka?
Panewki wymieniałem przy okazji poszukiwania źródła lekkiego postukiwania oraz pod wpływem bardzo złych opinii o TS-ach, których naczytałem się m.in. na naszym forum. Operację wykonałem samodzielnie przy przebiegu ok. 175 tys. km. Fotki i opis w tym temacie:
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...silnika-5.html
http://youtu.be/NEQykI3I88Q
Na dzień dzisiejszy silnik ma nalatane 184 tys. i jak stukał tak stuka![]()
Ostatnio edytowane przez Aster156 ; 25-01-2013 o 22:46
Jest 156 2,0 TS, miała być GTV V6 2,0 TB, a jest ... kolejna 156 V6
Ja następny silnik TS zaopatrze dla doświadczenia w panewki od JTSa
Sa 3-warstwowe a nie 2 jak w pozostałych tyle że wał JTSa jest też twardszy
Panewka-łożysko ślizgowe i skoro są wymiary naprawcze to jednak się zużywa są tolerancje zużycia i tyle
W końcu serwisy i mechanicy żyć z czegoś muszą ale i tak jest kryzys jak widać
co do ts'a to moge powiedzieć tyle że przeżyłem juz zerwany rozrząd więc wiem jak to smakuje ( ale nie pasek mi się urwał tylko śruba od rolki prowadzącej pasek rozrządku)
a co do oleju to jak narazie dolałem z 600 ml ze względu na to że ten silnik strasznie olej przepala, uszczelniacze wymienione ale na kilka tys. km troche oleju musze mu dolać, co do panewet to jeszcze nie miałem tej przyjemności chociaz jakiś okres czasu jeździłem z małym poziomem oleju
- - - Updated - - -
Z tego co zauważyłem , podstawa do prawidłowego utrzymania tego auta to dobry mechanik który wie co robić i przede wszystkim wie jak robić ten samochód
- - - Updated - - -
druga sprawa to taka że ludzie narzekają na te panewki , ale jak samochód ma już 10 czy więcej lat i 150 tys. czy więcej na liczniku to czy tak naprawdę powinno to dziwić że są już one do wymiany ...
Kpisz sobie?i 150 tys.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Polonez wytrzymywał 100 tyś bez remontu![]()
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.
Mi to się wydawało, że jeden dół wytrzymywał ze dwie góry. A w TS 16V wszystko się jakoś tak szybko kończy.