Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: alfa 156 1.9 jtd 2004r prosze o rady

glowacz
    Gość

Domyślnie alfa 156 1.9 jtd 2004r prosze o rady

witam, jestem nowym użytkownikiem i dosyć młodym a do tego zakochałem sie w 156. chciałbym kupić ją w wersji po lifcie 1,9 jtd jednak jestem kompletnie zielony w tym temacie (co i jak). słyszałe dużo opinii o alfach, że sa drogie w zakupie, drogie w utzymaniu, częściach, że sa za delikatne jak na nasze drogi, jednak chciałbym się zwrócic do was z proźbą abyście podpowiedzieli mi jakieś konkretne szc zegóły na które mam zwrócić uwage przy kupowaniu auta, czy alfa faktycznie jest tak zawodna jak mówią mi ludzie dookoła. jeżeli jest juz taki temat to przepraszam że zakładam drugi ale nie mogłem sie go doszukać. z góry dziękuje za pomoc, i pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar xakner
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    AR 156 SportWagon

Domyślnie

alfa nie jest zawodna zwłaszcza w jtd po fl. Będziesz dbał o zawieszenie to będziesz zadowolony.

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

Cytat Napisał glowacz Zobacz post
    czy alfa faktycznie jest tak zawodna jak mówią mi ludzie dookoła. jeżeli jest juz taki temat to przepraszam że zakładam drugi ale nie mogłem sie go doszukać. z góry dziękuje za pomoc, i pozdrawiam
    Zapytaj ich wprost czy kiedyś Alfę mieli, czy tak słyszeli od ciotki wujka Staszka stryjka od strony praobabci Eugeni?

słyszałe dużo opinii o alfach, że sa drogie w zakupie, drogie w utzymaniu, częściach,
    Za zadbane modele trzeba jednak troszkę zapłacić, zajechane kupisz znacznie tanie, ale drugie tyle włożysz w reanimacje więc czy warto? Alfa do tanich w utrzymaniu nie należy, a czasami włoskie patenty przy naprawach potrafią zabić ćwieka. Części kupisz tanio, ale ich jakośc woła o pomstę do nieba, lepiej kupić dobrej jakości zamiennik, ale będą one znacznie droższe od tych najtańszych, pooglądaj sobie ceny wahaczy górnych i łączników stabilizatora. Za Delphi, TRW, Febi musisz troszkę kasy wyłożyć ale będą dłużej trzymały się dobrze jak najtańsze zamienniki.

zwrócic do was z proźbą abyście podpowiedzieli mi jakieś konkretne szc zegóły na które mam zwrócić uwage przy kupowaniu auta,
    -korozja podłogi, mocowań błotnika i zderzaka przedniego
    -zawieszenie przednie
    -czy w przewodzie dolotowym jest dużo oleju, i jak bardzo zarzygany olejem i syfem z EGR jest kolektor dolotowy
    -sprawdzić w jakim stanie jest sprzęgło i dwumas, bo jego wymiana do tanich nie należy, przechodziłem to niedawno i ponad 2,5 tys poszło

Użytkownik Rowerzysta Avatar roj89
    Mieszka w
    Ropczyce
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1,6 TS 16v______ ALFA ROMEO 156 lift 1.9JTD 115KM

Domyślnie

Alfy drogie?? dobre sobie powiedz mi jakie inne marki kupisz z takim wypasem(i ogólnie z takim środkiem) za daną kwotę?? Tak samo z częściami do innych samochodów z roku 2004 to nie są o wiele tańsze.
    Kolega tomek921 dobrze pisze, słuchaj się go! Tak ogólnie silnik powinien chodzić równiusieńko do samego początku, palić na dotyk, ciągnąc do przodu jak głupia:] sprawdź ASR. Ja zakupiłem taką belle jaką masz zamiar ty w silniku 115km nic się z nią nie dzieje.
    I pamiętaj jeżeli po zakupie nie chcesz dokładać do auta nie kupuj pochopnie.

glowacz
    Gość

Domyślnie

dziękuje wam za rady, oglądałem na allegro takie modele jak te:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-sli...C27565650.html
    http://moto.allegro.pl/super-alfa-15...992665730.html
    co byście powiedzieli na te auta? planuje przeznaczyć na zakup auta około 14 tysięcy. Jeszcze spotkałem się z opinią że strasznie gniją im podwozia. rozmawiałem z mechanikami o jtd i mówili mi że ją nawet niekiedy lepsze od tdi i że są wierne jak się o nie dba. tylko zawieszenie drogie w wymianie ponieważ jest wielowahaczowe.

Użytkownik Romeo Avatar michałsnk
    Mieszka w
    w Sanoku
    Auto
    W domu : Terenówka, Alfa Romeo 156 JTD 105 ps 255Nm,Berlingo 1.9D (XUD) wolnossące.

Domyślnie

Powiedz przez telefon,że wiesz cena nie jest jak za nowa nie będziesz szukał dziury w całym i...często sprzedawcy miękli jak ja szukałem i po wymianie ''szczerości'' się opłaciło..

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

A masz zapas na serwis po zakupie? Z 14k to bym do poliftu nie startował.
    Pierwsza ma w środku z litr plaka wylanego Stawiam również że fotel kierowcy wygląda kiepsko ( nie wiem czy on ten boczek czymś zasmarował czy w paintcie pomalował ), opony letnie. Co do stanu karoserii po zdjęciach to jak wróżenie z fusów. Ja bym się przyglądnął przedniemu zderzakowi i tylnej klapie. Pamiętaj że samochodu bezwypadkowego jeszcze w takiej cenie nie znajdziesz, każdy coś pewnie będzie miał malowane. I niech to nie będzie głównym wyznacznikiem przy zakupie.

Druga chyba mi się bardziej podoba. Co do karoserii jw. Albo ładnie umyta i nawoskowana (można ukryć niedoskonałości) albo po polerce.

Jeżeli 14k to wszystko co masz to odpuść sobie te dwie sztuki. Zawsze po zakupie może ci coś wyjść. Chociażby rozrząd, olej i filtry to już 1k.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Kolego mały też tak myślałem że nie ma co szukać di 14/15 tys polifta w jtd bezwypadkiwego,a ostatnio kolega greciu pojechał sprawdzić czarną po fl jtd 16v z super wypisarzeniem i kosztowała 13.299zl u co najdziwniejsze była bezwypadkowa i technicznie ponoć w super stanie i szybko sie sprzedała a była od handlarza

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

No fakt. Troszkę potaniały ostatnio.
    Zwracam uwagę na to że jak ma 14k i chce wydać wszystko na samochód to jest to duża odwaga

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Tu masz rację,zawsze trzeba mieć kase na pakiet startowy i na jakieś niespodzianki