Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Gtv 2.0 TB V6 - wada konstrukcyjna?

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Lancia Kappa 2.4 JTD, ex 156 2.5 V6

Question Gtv 2.0 TB V6 - wada konstrukcyjna?

Witam,
    Chłopaki jak to jest z wałkami w 2.0 V6 TB? Doszła do mnie druzgocąca (pod względem technicznym) opinia na temat tych silników, a dokładniej tzw. "znikających wałków rozrządu" i problemów z ogólną trwałością jednostki. Z jednej strony wyczytałem, że odpowiedzialny za taki stan rzeczy jest olej (a dokładniej jego jakość) ale ciężko znaleźć więcej szczegółów. Bać się tego motoru bo rozsadzi mi portfel czy tego typu opinie to przesada osób trafiających na nieumiejętnie eksploatowane egzemplarze?
    Ewentualnie jakich objawów szukać w jednostce "kończącej" swój "żywot"?
    Osobiście denerwują mnie takie stwierdzenia więc zwracam się z prośbą do użytkowników/mechaników mających doświadczenie z tym "sprzętem".

Ps. Dostępność części do V6 TB jest naprawdę tak fatalna czy to również mit? :>

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Głupia przeplywka kosztuje ok 2 tys zł a znaleść nowa Boscha tez nie łatwo.

DżebelMagracham
    Gość

Domyślnie

Witam.
    W dziedzinie Alf jestem laikiem, ale powiem Ci co ja zrobiłem.
    Kupiłem Gtv z 95 r., która od trzecg lat nie jeździła i nie dało się jej odpalić.
    Na razie wymieniłem pompę (kupiłem na szrocie za 80 PLN - środek pasuje od innej alfy, trzeba tylko wsadzić go do oryginalnej obudowy), mechanik czeka na komputer, który ma przyjść z naprawy.
    Alfa kosztowała 1800 PLN, laweta 150 PLN, 3 dni próbowałem grzebać sam.
    Dojdą jeszcze koszty mechanika.
    Myślę, że w 3-4 tysiach się zmieszczę.
    Jeżeli będziesz kupował części w sklepie to zapłacisz słono, jeżeli kupisz całe auto uszkodzone zapłacisz tak ja ja, byle tylko nie była uszkodzona ta sama część.
    Powodzonka w wyborze.

Administrator ds. zlotów Romeo Avatar LIGAR
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    było sobie 156 SW 2.4 JTD 2001 rok 180 ps...

Domyślnie

Omen to mozna ja w ogole gdzieś znaleźć? Szukałem i jedyne na co trafiłem to, info że element wycofano z produkcji... Chcialem se kupić na zapas

- - - Updated - - -

Co do dostępności to na pewno jest trudniej niż w przypadku T.S. lub V6 24. Silnika nie klepią już od około 13 lat wiec nie ma sie co dziwić, ze jest jak jest. Co do trwałości to masz wiele wątków na forum dot 2.0 TB. Wystarczy poczytać i się zastanowić czy gra warta świeczki... Ja bym GTV z tym silnikiem z allegro nie kupił!
    Przygody z naprawą "sprawnego" 2.0 TB V6 - http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...e_2_0_tb.html?

Gtv 2.0 V6 TB '99 + bonusy -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ioholikow.html

hardtom1
    Gość

Domyślnie

Jako użytkownik GTV-ki muszę powiedzieć że też wymieniałem wałek rozrządu. Można znaleźć używany, ale nie jest łatwo i żeby był w stanie umożliwiającym jego wymianę. Są firmy które zajmują się regeneracją takich wałków i sam też tak zrobiłem.
    Nie ma się co oszukiwać że części do Alfy nie znajdziesz na półce w motoryzacyjnym, a tym bardziej części silnikowych do V6. Ale jak się poszuka i poczeka, bo niejednokrotnie ściągają z Włoch, to można znaleźć sporo.
    Nowe często zabijają ceną, jak np. montowane na pierwszy montaż przewody zapłonowe z Boscha kilkaset złotych, na zamówienie.