Z tego posta wynika że takie rzeczy tylko w (Br)erze ;-)
Z tego posta wynika że takie rzeczy tylko w (Br)erze ;-)
troche odgrzeje kotleta. zisiaj rozbieralem caly ten panel sterujacy i zauwazylem ze pod tym guzikiem od skladania lusterek jest taki plastikowy element ktory blokuje jego ruch. Po jego usunieciu guzik smiga jak pozostale
Malo tego! pod guzikiem na plytce jest wszystko co potrzeba (nie jest w tym miejscu pusta), wiec panelu raczej nie potrzeba wymieniac. Problem tylko w tym , ze na tej gumce z czarnymi kropkami pod spodem w tym miejscu nie jest czarno, ale to chyba da sie zrobic.
Pozdrawiam.
Krzysiek
Moim zdaniem, skoro istnieje mechanizm elektrycznej regulacji lusterka, to od strony mechanicznej powinien być mechanizm zamykania lusterek, tylko pewnie jest przyblokowany jakoś elektronicznie. Czy ktoś może ten temat już obczajał?
Indy, wydaje mi się, że to dwie różne sprawy. Regulacja lusterka - porusza się tylko jego szklany wkład, a obudowa jest nieruchoma. Natomiast w przypadku składania lusterek - zamyka się całe. Składane lusterka mają inne przewody (więcej pinów) od tych "zwykłych".
Pozdrawiam.
- Rafał
To ja trochę ostudzę Wasze zapaly do montowania składanych lusterek...
A mianowicie żeby to działało to przygotuj sie na ponad 1000 zł. kosztów.
1. Panel sterowania.
Jak ktoś wspomniał wyżej jest możliwość wyjęcia blokady, ale niestety to nie działa. Też byłem zadowolony jak to odkryłem.
Musisz mieć przełączniki które obsługiwały składanie lusterek. Koszt na Allegro ok. 200 zł.
Ostrzegam spryciarzy że tańsze moduły od Brery z tą opcją nie pasują.
2. Lusterka
Na allegro koszt ok. 250 zł/ szt. Ja kupiłem tańsze lusterka od anglików i przerobiłem sterowanie. tak by wszystko było w wersji euro.
3. Konieczna jest wymiana modułu sterującego, który znajduje się pod tapicerką.
Moduły elektroniczne, a jest ich 9 rodzajów w zależności od opcji. Nie potwierdzona informacja jest jeszcze taka, że biedne modele 159 z szybami na korbę z tyłu nie mają w drzwiach instalacji do tego. Można kupić na Allegro, ok 350 zł. Ja kupilem nowy w serwisie za 400 zł. W Eperze można sprawdzić jaki będzie pasował. Jak ktoś nie wie co to Eper to niech pisze.
Do tego trochę pracy z tapicerkami.
Życze powodzenia. Gdybym wiedział, że tyle kasy na to pójdzie to bym sobie odpuścił. Jak macie pytania to na PW.
Daevit Alfa Pomorze
forum.alfapomorze.pl
No ja jestem już po zabiegach montażu składanych lusterek...
Okazało się, że centralka w prawych drzwiach również musi zostac wymieniona bo składało mi się tylko 1 lusterko...
Reasumując koszty dla zainteresowanych:
- 2 nowe moduły 810 zł.
- przełączniki w drzwi 220 zł.
- lusterka w wersji angielskiej 2 szt. 280 zł.
- kilka dobrych godzin pracy, nie wspominając o szukaniu informacji i schematów przewodów
Wszystko jednak zrobione jak w oryginale, przeplecone wiązki, przełożone piny.
Dla satysfakcji było warto, ale dla gadżetu w aucie już nie bardzo.![]()
Daevit Alfa Pomorze
forum.alfapomorze.pl
a możesz podać numery modułów które kupiłeś, oraz informację ile pinów mają składane lusterka
Witam kolegów. Wiem że temat był już wałkowany ale nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi. Moja AF 159 posiada elektrycznie składane lusterka jednak czy idzie w jakiś sposób (być może przez komputer) ustawić żeby się same zamykały po zamknięciu auta i otwierały np. po włożeniu kluczyka do stacyjki? Po za tym czy jest możliwość ustawienia / wgrania polskiego języka do komputera pokładowego i nawigacji? Za wszelką pomoc z góry wielkie dzięki![]()
Nie ma żadnego standardowego rozwiązania, które umożliwia coś takiego (na zasadzie zmiany opcji w konfiguracji samochodu). W grę wchodzi tylko ingerencja w instalację elektryczną – jest to możliwe, ale trzeba poszperać trochę w schematach.
To pytanie nie bardzo pasuje do tego wątku.Po za tym czy jest możliwość ustawienia / wgrania polskiego języka do komputera pokładowego i nawigacji? Za wszelką pomoc z góry wielkie dzięki![]()