Witam, czy mogłby ktoś pokrótce opisać gdzie są śruby, i jak je troche poluzować żeby nie zepsuć gwintów przy wykręcaniu ? Chodzi o ten błotnik przy zbiorniczku do płynu spryskiwaczy (musze go wyjąć) konieczne jest zdjęcie lampy czy zderzaka ?
Witam, czy mogłby ktoś pokrótce opisać gdzie są śruby, i jak je troche poluzować żeby nie zepsuć gwintów przy wykręcaniu ? Chodzi o ten błotnik przy zbiorniczku do płynu spryskiwaczy (musze go wyjąć) konieczne jest zdjęcie lampy czy zderzaka ?
Hmmm kolego robiłem to bardzo dawno temu ale tak mniej więcej opisze.
Odkręcasz nadkole, zderzak, (nie pamiętam czy lampę też), nakładkę od progu i zaczynasz odkręcanie, 2 śrubki do "okulara", 3 bodajże imbusy(albo torxy) po boku, 2 pod lampą i bodajże jak otworzysz drzwi to pomiędzy błotnikiem i karoserią jest taka uszczelka czy coś podobnego i tam będzie śrubka na klucz 10 bodajże.
Była : 146 1.6Ts 97r (2006-2011)
Jest : 156 1.8Ts (2010 - ?)
146Ti 2.0Ts (2013 - 2016)
konieczne jest zdjęcie zderzaka bo pod nim jest jedna śruba której nie odkręcisz. Pod maską masz chyba 3 śruby ( imbus) nie pamietam jaki. Ale to wszystko banalne. Najtrudniejszym momentem jest oderwanie błotnika przy progu, trzyma sie tam na jakiś klej czy masę. Wiec pewnie prób też trzega zdemontować.
Jesli chodzi ci o zbiorniczek to nie da sie go wyciagnącbez zdejmowania błotnika? ewentualnie sciagnąć kolo i nadkole i dołem go jakos wyciagnąć?
Masz zniszczony lakier w swoim aucie???
Chętnie pomogę
Szczegóły:
http://www.forum.alfaholicy.org/wiel...ml#post1379105
witam aby wyciągnąć zbiorniczek wystarczy odkręcić zbiorniczek wyrównawczy cieczy chłodzącej i z czuciem przesunąć tak aby był dostęp bez odłączania przewodów do odkręcenia razem 3 lub 4 śrubki chyba oczkowe 8 . Ja w swoją montowałem zbiornik z 156 na dwie pompki ale ten jest większy ale pasujejedno mocowanie musiałem dopasować tu montaż od dołu zdejmujemy koło i nadkole i nic więcej robiłem to pod domem latem i zajęło razem z 2 godzinki uważaj przy demontażu pompki na uszczelkę gumową lubi znikać
Też mi się wydaje, że rozmontowywanie błotnika i połowy przodu byłoby przesadą żeby dobrać się do zbiorniczka sprysków, pokombinuj może jak kolega wyżej pisze.
pokombinuj kolego tak jak tu piszą koledzy bo zdemontowany błotnik później ciężko założyć i dopasować idealnie tak jak było. Nie pamiętam dokładnie ale dostęp do zbiornika był przez kolo także może z tym coś porób bo żeby ten błotnik zdjąć to też jest trochę rzeźba a i jedna śruba przynajmniej u mnie była jeszcze na błotniku od spodu ale nie wiem po co i do czego![]()
panie kolego.ściagasz koło i nadkole.4 wkręty i 4 spinki w nadkolu,jeden wkręt pod progiem odkręcasz(ale w progu trzeba poluzować wszystkie śróby bo nadkole jest na zakładke z progoiem na wysokości zgrzewu) i jedna śróba przy zderzaku.naginasz nadkole i wyciągasz najpierw spod zderzaka a potem z pod progu a na sam koniec trzeba delikatnie wepchnąć w strone silnika zeby wyszło z nad rantu błotnika i gotowe.po odkreceniu zbiorniczka wyrównawczego masz idealny dostęp z każdej mańki do mocowań w błotniku.![]()